Minst 100 civila har dödats av FDLR - Kongos flygvapen hävdar att 40 milismän dödats

Minst 100 civila kongoleser har mördats av FDLR-milisen i östra delen av Demokratiska republiken Kongo sedan den 20 januari. Det uppgav Human Rights Watch, HRW, på fredagen.

HRW har intervjuat dussintals offer och vittnen som nyligen anlänt till flyktingläger nära staden Goma i Norra Kivu-provinsen. Dessa uppgifter är de första om mord utförda av FDLR sedan Rwanda och Kongo den 20 januari inledde gemensamma militära operationer den 20 januari.
- FDLR har ett otäckt förflutet men vi har inte sett den här nivån av våld på åratal, säger Anneke Van Woudenberg på HRW:s Afrikavdelning. Vi har tidigare dokumenterat många övergrepp av FDLR men det här rör sig om mord i en ohygglig skala.

När RPF, Rwandas patriotiska front, sommaren 1994 intog huvudstaden Kigali sattes stopp för det folkmord som hade pågått i 100 dagar då nästan en miljon tutsier och moderata hutuer mördades. De ansvariga för folkmordet, liksom flera miljoner civila hutuer, flydde till östra delen av Kongo. Senare bildades hutumilisen FDLR, de demokratiska styrkorna för Rwandas befrielse, som ses som en arvtagare till 1994 års folkmördare.

FDLR beräknas ha cirka 6 000 beväpnade soldater och har ägnat sig bland annat åt lönsam gruvdrift, ibland i samarbete med den kongolesiska armén. Rwanda har i många år krävt att FDLR ska avväpnas och har gett sitt stöd åt Laurent Nkunda, en general som i fem år har bedrivit ett eget krig i östra Kongo under förevändning att skydda kongolesiska tutsier från ”folkmord”.

I början av januari avsattes Nkunda som chef för rebellgruppen CNDP, Nationella kongressen för folkets försvar, och den nye ledaren Bosco Ntaganda lovade den 16 januari att CNDP ska slåss tillsammans med Kongos armé. Bosco Ntaganda är efterlyst av ICC, internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsförbrytelser i Ituri 2002-2003. Då ingick han i den milis som leddes av Thomas Lubanga som nu står inför rätta i Haag. HRW anklagar också Bosco Ntaganda för att ha varit ansvarig för massakern i Kiwanja den 4-5 november 2008 då omkring 150 civila dödades.

Den 20 januari meddelades att flera tusen rwandiska soldater gått in i Kongo på inbjudan av Kongos president Joseph Kabila. Nu beräknas minst 4 000 rwandiska soldater finnas i Kongo och tillsammans med Kongos armé jagar de FDLR. Monuc, FN-styrkan i Kongo, har gett sitt stöd till operationen, som har beskrivits som framgångsrik. Det nya samarbetet mellan Kongo och Rwanda har beskrivits som sensationellt med tanke på att förhållandet har varit mycket kyligt sedan Rwanda 1998 invaderade Kongo för att störta dåvarande presidenten Laurent Kabila.

Uppgifterna från HRW tyder på att FDLR har mördat civila som hämnd för att man nu trängs tillbaka militärt. Enligt vittnen ska FDLR ha tagit civila från byar runt Kibua i Ufamandu i avsikt att ha dem som mänskliga sköldar när kongolesiska och rwandiska styrkor ryckte fram mot FDLR:s tidigare högkvarter. När koalitionsstyrkorna attackerade Kibua den 27 januari försökte civila fly och FDLR ska ha hackat många till döds medan andra dödades i korseld. FDLR retirerade och förde bort många civila som bärare.

I byn Remeka i Ufamandu ska FDLR ha sammankallat ett möte där de anklagade invånarna, lokala ledare och sina tidigare allierade i Mai-Mai-milisen för att ha förrått dem. Ett ögonvittne uppger att FDLR förklarade att invånarna inte skulle tillåtas lämna området och spärrar byggdes upp runt byn. När invånare ändå försökte fly ska dussintals ha skjutits ihjäl eller dödats med machetes.
- När jag flydde såg jag kroppar överallt - män, kvinnor och barn, sade ett vittne. De hade alla dödats av FDLR.
HRW anklagar också FDLR för att ha våldtagit över tio kvinnor.

I början av februari varnade FDLR i ett brev till guvernören i Södra Kivu för att den civila befolkningen kommer att betraktas som ”en dödlig fiende” och en ”stridande part” om de samarbetar med den rwandiska armén.
En kvinna från byn Lulere i Ziralo berättade för HRW att FDLR förklarat att de inte skulle lämna Kongo utan att ”först utplåna det kongolesiska folket”. Därefter mördades kvinnans 73-åriga far och 80-åriga farbror genom att deras skallar krossades med hackor.

HRW anklagar också den rwandiska armén för att ha våldtagit åtskilliga kvinnor sedan de marscherade in i Kongo.
- Tutsisoldaterna (rwandierna) anklagade mig för att vara hustru till en FDLR-soldat bara för att jag är hutu, sade en kvinna till HRW sedan hon våldtagits av en rwandisk armésoldat. Efter att de hade våldtagit mig brände de mitt hus. Jag var gravid men nu tror jag att jag har förlorat mitt första barn.

HRW pekar på att krigets lagar gäller för alla parter i en väpnad konflikt. Monuc har mandat att skydda civilbefolkningen i Kongo. I november gav FN:s säkerhetsråd klartecken för att ytterligare
3 000 soldater ska skickas för att förstärka de 17 000 soldater och poliser FN har på plats i Kongo. Hittills har dock inga truppförstärkningar anlänt.

På fredagseftermiddagen rapporterade nyhetsbyrån AP att kongolesiskt flyg satts in mot FDLR och att över 40 milismän ska ha dödats vid anfallen.
- Dessutom sårades många FDLR-medlemmar, sade Oliver Hamuli, talesman för den kongolesisk-rwandiska koalitionen.
Flyganfallen ska ha genomförts i Kashebere i Masisi, 75 kilometer väster om Goma, huvudstad i Norra Kivu. Enligt BBC var målet ett toppmöte med FDLR-ledare som ska ha pågått.

Oliver Hamuli sade också att ytterligare ett stort antal FDLR-medlemmar ska ha dödats vid en andra attack i närheten av Kashebere. Enigt BBC ska en FDLR-befälhavare, Edmond Ngarambe, ha kapitulerat.

Läs mer: Amnesty om Nkunda och Ntaganda (28 januari)

Striderna drabbar civilbefolkningen (Pressnotis 23 januari)


HRW