Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld

Luzolo Bambi Lessa, justitieminister i Demokratiska republiken Kongo, lovar nu att ”det inte ska sparas några ansträngningar” för att få ett slut på straffriheten när det gäller sexuellt våld i landet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Luzolo Bambi Lessa, som är justitieminister och minister för mänskliga rättigheter gav sitt löfte till FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève i måndags. Han lovade att en militärtribunal nu ska se till att de skyldiga till 151 fall av våldtäkt och sexuellt våld i östra Kongo ställs inför rätta.
Våldtäkter i samband med det fortsatta kriget i östra delen av Demokratiska republiken Kongo har kommit i fokus sedan den rwandiska FDLR-milisen tillsammans med kongolesisk mayi-mayi-milis anklagas för att ha våldtagit upp till 240 kvinnor och småbarn i och runt Luvingi under några dagar i månadsskiftet juli-augusti.

FN-styrkan MONUSCO har en bas cirka 20 kilometer från området men lyckades inte förhindra våldtäkterna som rapporterades först efter några veckor. Inga dödsoffer krävdes och inga strider förekom i samband med milisgruppernas härjningar.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömde i skarpa ordalag massvåldtäkterna i Luvingi och Atul Khare, en av cheferna inom FN:s avdelning för fredsbevarande operationer, DPKO, presenterade nyligen sin analys av MONUSCO:s misslyckande.
Han slog där fast att ”Vi har misslyckats”:
- Våra åtgärder var inte tillräckliga, vilket resulterade i att befolkningen i byarna utsattes för brutala övergrepp. Vi måste göra bättre ifrån oss.

MONUSCO har nu inlett en operation kallad ”Operation Shop Window” där patrullering till skydd för civilbefolkningen har utökats. Enligt FN-styrkan, som totalt uppgår till cirka 20 000 soldater, poliser och civila, har den nya operationen lett till att ett antal misstänkta människorättsförbrytare har gripits.

I ett så kallat ordförandeuttalande från FN:s säkerhetsråd den 17 september fördömde rådets 15 medlemmar massvåldtäkterna och uppmanade Kongos regering att se till att förövarna ställs inför rätta. Kongo uppmanas också att förhindra straffriheten för grova människorättsbrott och reformera säkerhetssektorn. Det handlar både om den illa utrustade och underbetalda kongolesiska armén, poliskåren och rättsväsendet. Kongolesiska armén har anklagats för allt från våldtäkter till massakrer och olaglig gruvdrift.

En av drivkrafterna bakom konflikten i östra Kongo är kontrollen över gruvdriften. Kongos president Joseph Kabila beordrade nyligen ett stopp för all gruvdrift i området. Det är dock oklart om detta kommer få någon effekt då en stor del av driften sker genom milisgrupper och ljusskygga element som agerar utanför den kongolesiska statens kontroll. Mineraler som guld, coltan och tenn förs sedan ut ur Kongo och används sedan av elektronikindustrin vid tillverkning av mobiler och datorer.

Läs mer:

Democratic Republic of Congo: Mass rape highlights failures in protection and justice (Amnesty om våldtäkterna i Luvingi - 26 augusti)

Brittiska regeringen stäms för att ha underlåtit kolla handel med
”konfliktmineraler”
(Amnesty Press 27 juli)


AFP