FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömer kraftfullt uppgifterna om att rwandiska FDLR-gerillan med stöd av milis från kongolesiska milisen mayi-mayi under fyra dagar våldtog över 150 kvinnor och ett antal småpojkar i Demokratiska republiken Kongo. Han uppmanar också de kongolesiska myndigheterna att undersöka attackerna, rapporterar BBC.

Atul Khare, biträdande generalsekreterare för fredsbevarande operationer ska resa till området medan Margot Wallström, generalsekreterarens specielle representant för frågor om sexuellt våld i konflikter, har fått i uppdrag att leda FN:s svar på attackerna.
- Generalsekreteraren är rasande över våldtäkterna och attackerna. Detta är ytterligare ett allvarligt exempel på graden av sexuellt våld och den brist på säkerhet som fortsätter att plåga Kongo, sade FN-språkröret Martin Nesirky till nyhetsbyrån Associated Press.

  • Det bör noteras att denna händelse representerar ett mycket extremt fall när det gäller omfattningen och nivån av organisering av attackerna, sade Margot Wallström i en kommentar.
    Hon sade att denna ”fruktansvärda händelse” bekräftar den bild hon fick vid ett besök i Kongo nyligen av ”omfattande och systematiska våldtäkter och andra människorättskränkningar”.

Enligt BBC sade Martin Nesirky att ett FN-team på plats nu har bekräftat att minst 154 kvinnor har våldtagits i byn Bunangiri i Norra Kivu-provinsen. Den rwandiska FDLR-gerillan som i många år har opererat i östra Kongo och mayi-mayi-milis utpekas som ansvariga.

Det var på måndagen som den amerikanske hjälparbetaren Will F Cragin från International Medical Corps och den kongolesiske läkaren Kasimbo Charles Kacha berättade för nyhetsbyrån AP om hur rebellerna den 30 juli hade inlett en attack mot staden Luvungi och intilliggande byar. Staden ligger 16 kilometer från en bas för FN-styrkan Monuc.
Rebellernas framryckning ska ha kommit sedan den kongolesiska armén utan förklaring drog sig tillbaka från Luvingi-området och istället flyttade sina soldater till Walikale, som är centrum för den lönsamma gruvindustrin i området. En del armésoldater uppges ha deserterat från armén.

Charles Masudi Kisa, aktiv i det civila samhället i området, beskrev för AP att det fanns omkring 25 Monuc-soldater i området och att de inte hade någon möjlighet att agera mot rebellerna som uppgick till mellan 200 och 400 soldater.
- När fredsbevararna närmade sig en by flydde rebellerna ut i skogen, berättade Charles Masudi Kisa. När blåhjälmarna sedan var tvungna att röra sig till ett annat område återvände rebellerna.
Efter fyra dagar drog sig angriparna tillbaka.

Will F Cragin sade att det inte förekom några strider och inga dödsoffer. Det var bara mängder av plundring och de systematiska våldtäkterna mot kvinnor. Enligt Kasimbo Charles Kacha våldtogs också fyra små pojkar, den yngsta en månad gammal och den äldsta 18 månader.
- Många kvinnor uppgav att de våldtogs i sina hem inför sina män och barn, berättade Will F Cragin. Och många kvinnor uppgav att de hade utsatts för gruppvåldtäkter där mellan tre och sex män deltog.

Lokala och internationella hälsoarbetare uppgav på måndagen att 179 kvinnor fått vård. Antalet våldtagna kvinnor kan vara högre än de 154 fall som bekräftats då skräckslagna kvinnor fortfarande finns kvar i skogarna.
- Många kvinnor kommer tillbaka från skogarna utan kläder, sade Will F Cragin.

Den kongolesiska armén har med hjälp av FN-styrkan Monuc gjort försök att militärt besegra FDLR men detta har hittills misslyckats. Monuc har fått kritik då även den kongolesiska armén också anklagas för plundring, massakrer och våldtäkter.

FDLR, Demokratiska styrkorna för Rwandas befrielse, har sina rötter i den hutumilis som efter att ha genomfört folkmordet i Rwanda 1994 flydde in i Kongo. Konflikten i östra Kongo har fortsatt trots att ett fredsavtal slöts i Kongo 2002. En av anledningarna anses vara de stora mineraltillgångar som finns i området. Väpnade grupper, liksom den kongolesiska armén, strider om kontrollen över guld, kassiterit (tennsten) och coltan.
- Mineralerna är vår förbannelse med FDLR som plundrar på ena sidan och armésoldater som plundrar på andra sidan, sade Charles Masudi Kisa.

Sexuellt våld är vanligt förekommande i östra Kongo och under förra året rapporterade FN om minst 8 300 våldtäkter. Det antas att ett stort antal våldtäkter överhuvudtaget aldrig rapporteras. På senare tid har det rapporterats att antalet våldtäkter som begås av civila män har också ökat.

Monuc är med sina 20 000 soldater, poliser och civila FN:s största fredsbevarande operation. Kongos regering har krävt att Monuc lämnar Kongo. Företrädare för Monuc har pekat på styrkan är för liten för att kunna skydda civilbefolkningen i ett land som är lika stort som Västeuropa till ytan. Terrängen är också gynnsam för de rebellgrupper som opererar i landet.

Läs mer:

UN forces must remain in the Democratic Republic of Congo
(Amnesty 5 mars)

Amnesty Press om Kongo:

90 000 på flykt undan strider i östra Kongo (Amnesty Press 2 augusti)


Brittiska regeringen stäms för att ha underlåtit kolla handel med
”konfliktmineraler”
(Amnesty Press 27 juli)

EU uppmanas bojkotta ”konfliktmineraler” från östra Kongo (Amnesty Press 9 mars)

Tyskland griper ledarna för FDLR - Rwanda begär utlämning (Amnesty Press 18 november 2009)

FN avbryter stöd till 213:e brigaden i armén - ”De mördade 62 civila” (Amnesty Press 6 november 2009)

Militären utlovar att agera mot soldater skyldiga till våldtäkt (Amnesty Press 10 juli 2009)

Plundrat land och våldtagna kvinnor- Hur stoppas katastrofen Kongo? (Amnesty Press 6 april 2009)

Kampanj mot krigsvåldtäkter - ”jakten på koltan är drivkraften bakom kriget” (Amnesty Press 21 februari 2009)


BBC