Tio år för mycket

ledare | 2011-09-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2011

När världens blickar var riktade mot terrorattackerna mot USA passade Eritreas president Isaias Afewerki på. Inom loppet av några dagar i september 2001 greps cirka 80 personer. Bland de gripna fanns elva personer som hade haft ledande positioner i PFDJ, folkets front för demokrati och rättvisa, som styrt Eritrea sedan självständigheten från Etiopien 1993. De elva tillhörde den så kallade 15-gruppen, en grupp dissidenter inom PFDJ som i ett öppet brev hade anklagat regeringen för att styra landet på ett icke-författningsenligt sätt. Den öppna kritiken mot president Afewerki rapporterades också av de oberoende medier som vid denna tid fanns i Eritrea, däribland tidningen Setit. En av tidningens grundare var den svenske medborgaren Dawit Isaak.

Eritrea har en lång och våldsam historia. Den tidigare italienska kolonin intogs av britterna under andra världskriget och 1952 beslöt FN:s generalförsamling att Eritrea skulle ingå i en federation med Etiopien. 1962 annekterades Eritrea av Etiopien och ett långvarigt krig för självständighet inleddes. Isaias Afewerki var verksam inom EPLF, den dominerande befrielserörelsen. Sedan Mengistus kommunistregim i Etiopien störtats 1991 hölls en FN-övervakad folkomröstning och 1993 föddes det nya självständiga Eritrea. Förhållandet mellan Etiopien och Eritrea försämrades dock och 1998 utbröt krig mellan de bägge länderna. Tiotusentals soldater dog innan en vapenvila slöts år 2000. Gränsdragningsfrågorna förblir dock olösta och den frysta konflikten har bidragit till att Afewerki har kunnat bibehålla en belägringsstämning i landet.

I september 2001 stängdes alla privatägda medier i Eritrea. Dawit Isaak var en av de journalister som greps den 23 september. Idag har hans fall lett till en mäktig opinion i Sverige och han har blivit en symbol för förtrycket i Eritrea. En rad aktiviteter kommer att genomföras i samband med tioårsdagen. På bokmässan i Göteborg kommer Svenska Pen att dela ut en pocketupplaga av boken med texter av Dawit Isaak. I Europaparlamentet arrangerar de svenska parlamentarikerna Olle Schmidt (FP) och Eva-Britt Svensson (V) en manifestation och i Göteborg kommer Amnestys grupp 175 att vara en av arrangörerna av en manifestation i Domkyrkan den 24 september.

I Asmara tycks nu regimen bli allt mer desperat då man vet att människorättsorganisationer och yttrandefrihetsgrupper kommer att uppmärksamma att tio år har gått sedan tillslagen år 2001. Det eritreanska informationsministeriet (www.shabait.com) sprider nu förfalskade dokument om att Amnesty och Human Rights Watch, med stöd av USA:s utrikesdepartement, ska skicka en hemlig mission för att »uppvigla och samordna ett massivt folkligt uppror« mot regeringen i Eritrea. Bland övriga bedrifter Amnesty anklagas för, finns mordet på Patrice Lumumba, Kongos förste premiärminister som dödades i utbrytarstaten Katanga den 17 januari 1961. Peter Benenson publicerade för övrigt först den 28 maj 1961 sin uppmaning att bilda Amnesty.

Ulf B Andersson

ledare | 2011-09-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2011