”Inte en till” – stora protester i Polen

Den 6-7 november demonstrerade tusentals människor runt om i polska städer i ”En marsch för Iza” med krav på att inte en kvinna till ska dö på grund av abortlagstiftningen i Polen.

Reportage | 2021-11-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021
Vid demonstrationen i Warszawa den 6 november bar många porträtt av 30-åriga Iza som dog i staden Pszczyna.

Vid demonstrationen i Warszawa den 6 november bar många porträtt av 30-åriga Iza som dog i staden Pszczyna. Foto: Zuma Press/TT

30-åriga Iza dog i september i staden Pszczyna i södra Polen när läkarna väntade på att det ofödda barnets hjärta skulle sluta slå. Iza fick blodförgiftning och dog innan kejsarsnitt hann genomföras. När nyheten kom ut i slutet av oktober ledde det till omfattande protester då medicinska experter ansåg att Izas liv kunde ha räddats om läkarna inte hade väntat med att göra abort.

Den 6-7 november demonstrerade tusentals människor runt om i polska städer i ”En marsch för Iza” med krav på att inte en kvinna till ska dö på grund av abortlagstiftningen i Polen. Det var i samband med ettårsdagen av att Konstitutionsdomstolen i Polen i november 2020 slog fast att abort av foster med skador är förbjudet. I januari 2021 infördes den nya lagen.

– Det är en tragedi för kvinnans familj men även för alla oss gynekologer. Vi gynekologer är rädda för hur ändringarna i lagstiftningen implementeras. Vi är rädda att polisen ska knacka på våra dörrar och säga att vi är mördare, sade gynekologen Maciej Socha till SVT.

Det styrande partiet Lag och rättvisa förnekade att Iza dog på grund av de nya abortreglerna, utan skyllde på att läkarna gjorde fel. Abort är i Polen tillåtet om den gravidas liv är i fara.

Ulf B Andersson

Reportage | 2021-11-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021