Lubna Ahmad al-Hussein trotsade byxförbudet i Sudan

reportage | 2010-09-30
Av: Charlie Olofsson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2010

Journalisten Lubna Ahmad al-Hussein trotsade förbudet mot att bära byxor. Ett brott som i Sudan bestraffas med upp till 40 piskrapp. Hennes fall har fått mycket internationell uppmärksamhet och det är inte för intet som hon har kallats en feministisk hjältinna. Amnesty Press träffade henne på bokmässan i Göteborg.

Boken ”40 piskrapp för ett par byxor” gavs ut på Sekwa förlag i september.

Det var vid en fest i juli förra sommaren som Lubna Ahmad al-Hussein greps av polis på en restaurang i Sudans huvudstad Khartoum. Tillsammans med tolv andra byxklädda kvinnor från festen fördes hon till polisstationen där hon uppmanades att erkänna sig skyldig till brott mot Sudans sedlighetslag. Flera av kvinnorna tog sitt straff omgående och slapp därmed offentlig rättegång, men Lubna Ahmad al-Hussein vägrade.
- Jag är inte skyldig och jag vill inte lyda en domstol som inte respekterar kvinnors rättigheter, förklarar hon för Amnesty Press.

Hon är där för att berätta om boken 40 piskrapp för ett par byxor som nyligen gavs ut på svenska. Lubna Ahmad al-Husseins fall har fått stor internationell uppmärksamhet och utanför seminariesalen på bokmässan är kön fortfarande lång när dörrarna stängs och funktionärerna beklagar att alla besökare inte får plats.

Lubna Ahmad al-Hussein dömdes till en månads fängelse. Det är samma straff som för våldtäkt mot barn.

När hon greps arbetade Lubna Ahmad al-Hussein för det lokala FN-kontoret i Khartoum och hade därmed åtalsimmunitet. Hon valde att säga upp sig för att kunna genomgå rättegången och visa omvärlden hur Sudans sedlighetslag praktiseras. Det kan tyckas som att hon betalat ett högt pris, men åt det skakar hon bara på huvudet.
- När man har ett engagemang som man tycker är så här viktig då är man beredd att ge sin själ för det. Känslan av bitterhet över orättvisan tvingade undan all rädsla, säger hon.
- Det handlar inte bara om kläder utan om frihet. Om man inte ens har rätt att välja sina kläder, hur kan man då vara fri att till exempel välja att yrkesarbeta eller att själv välja sin livskamrat?

I samband med rättegången möttes den sudanesiska regimen av ytterligare internationell kritik. I lagen ges utrymme för specialdomstolar där den tilltalade inte har möjlighet att försvara sig och Lubna Ahmad al-Hussein berättar att hon i tysthet tackade domaren när han inte ville lyssna till hennes försvarsvittnen.
- Ända sedan 1999 har det förnekats att man fortfarande använder sig av den här typen av domstolar, förklarar hon.
Inför ögonen på utländska ambassadörer och högt uppsatta personer i Sudan stod det nu klart att dessa specialdomstolar fortfarande är i bruk.
Medan domen föll hölls demonstrationer utanför domstolen och 47 kvinnor greps när de visade sitt stöd. Med omvärldens blickar riktade mot rättegången dömdes Lubna Ahmad al-Hussein inte till piskstraff utan till böter, men då hon vägrade betala dömdes hon i stället till en månads fängelse.
- Som journalist var jag nöjd. Det innebar en chans att komma in i fängelset och få tillfälle att intervjua andra dömda kvinnor, säger hon.

Lubna Ahmad al-Hussein signerar sin bok under bokmässan. Hon driver nu sitt fall i Sudans författningsdomstol.__

Någon månad i fängelse blev det dock inte. Regimen betalade hennes böter och hon släpptes redan efter två dygn. Från cellen hann hon ändå skriva första kapitlet till sin bok och ge flera tv-intervjuer.

I paragraf 152 i Sudans lag definieras osedlig klädsel som kläder som ”strider mot allmän moral” eller som ”stör allmänhetens känsla”. Lagen stiftades 1991, två år efter att den nu sittande presidenten Omar al-Bashir tog makten. I år tillsatte landets justitieministerium en kommitté som ska ta fram en definition av vilka kläder sedlighetslagen egentligen syftar på.
- De vet uppenbarligen inte själva vad de menar och ändå har de lyckats döma hundratusentals kvinnor, säger Lubna Ahmad al-Hussein och slår ut med händerna.
Hon menar att sedlighetslagen strider mot Sudans nya författning, som skrevs 2005.
- Författningen värnar de mänskliga rättigheterna och jämställdhet, men den gäller än så länge bara på pappret, säger hon men tillägger att hon tror att uppmärksamheten kring hennes fall har påverkat hur lagen används.

Många samlades kring bokmässans Afrikascen när Lubna Ahmad al-Hussein, längst till höger, berättade om kampen mot Sudans sedlighetslag.

Antalet kvinnor som döms på grund av sin klädsel har sjunkit dramatiskt. 2008 dömdes 43 000 kvinnor bara i huvudstadsregionen, men hittills i år är siffran nere på ett hundratal. Lubna Ahmad al-Hussein upplever också att det har skett en förändring i den allmänna opinionen.
- Tidigare skämdes utsatta kvinnor och man berättade inte vad som hänt. Nu får man större stöd från allmänheten, säger hon och berättar att den förändrade inställningen också märks i medierna.
Tidigare beskrevs den här typen av fall på kriminalsidorna. Nu hanteras de som kvinnokränkningar.

Hösten 2009, efter att hon släppts från fängelset, trotsade Lubna Ahmad al-Hussein sitt utreseförbud och nu bor hon i Paris och i Kairo. Därifrån skriver hon sin nästa bok som kommer att handla om Koranen och kvinnors rättigheter.
- Det står ingenstans i Koranen att man får slå kvinnor på grund av klädsel. Det är inte Guds lag, förklarar hon bestämt.
Parallellt med författarskapet driver hon sitt fall vidare i Sudans författningsdomstol, landets högsta juridiska instans.
- Förändring sker inte över en natt. Jag fortsätter att hugga i stenblocket tills det går i kras. Det viktiga är att man har viljan och envisheten, säger hon.

Text och bild: Charlie Olofsson

Amnesty om Lubna Ahmad al-Hussein

Avskaffa spöstraff mot kvinnor (3 mars 2010)

Dömd till böter för att hon var klädd i långbyxor (7 september 2009)

Stoppa spöstraffet (5 september 2009)

Amnesty Press på bokmässan

Afrikanska kärlekshistorier och politik i serieform (28 september)

Makt i olika former på bokmässan (26 september)

I myllret på bokmässan: Amnestylotter, ivriga debutanter och en fängslad journalist (25 september)

Från folkmord till galghumor – Afrikatema på årets bokmässa (24 september)

reportage | 2010-09-30
Av: Charlie Olofsson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2010