Det politiska kaoset i Jemen riskerar att förvärras

Politiskt kaos råder i det USA-allierade Jemen sedan presidenten, premiärministern och regeringen under förra veckan tvingades bort från makten. Analytiker menar att det fattiga landet riskerar att delas i två halvor - och drabbas av ett inbördeskrig.

När Nord- och Sydjemen i maj 1990 gick samman under det gemensamma namnet Republiken Jemen kommenterade en brittisk tidning sarkastiskt händelsen med orden: ”två fattiga länder har nu förvandlats till ett fattigt land”.

Sedan dess har Jemen av FN varit klassificerat som ett av världens 48 minst utvecklade länder i gruppen bland de fattigaste av de fattiga och djupt biståndsberoende nationerna.

Nu riskerar den utsatta situationen att förvärras ytterligare, och landet hotas av att förvandlas till en så kallad sönderfallande stat. Analytiker varnar för att landet kan kastas in i ett inbördeskrig, och det finns en risk för att det åter delas.

– Vi ser en faktisk uppdelning av landet och är på väg mot en lång förhandlingsprocess, men vi kan också vara på väg mot ett krig, sade Charles Schmitz, analytiker vid Washington-baserade Middle East Institute, nyligen.

I en rapport som på tisdagen publicerades av Bryssel-baserade International Crisis Group varnas för att regeringens fall i Jemen ”orsakar en högst verklig risk för territoriell sönderdelning, ekonomisk härdsmälta och ett omfattande våld, om inte en kompromiss nås inom kort”.

Den störtade regeringen under president Abd Rabbu Mansur Hadi var nära allierad med USA och samarbetade i amerikanska drönarattacker mot al-Qaida på den Arabiska halvön, Aqap, vars medlemmar finns i avlägsna regioner i Jemen. Enligt en kommentar i New York Times hade USA så stort förtroende för sina allierade i Jemen att regeringens avgång ”tog amerikanska politiker på sängen”.

Matthew Hoh, forskare vid Washington-baserade Center for International Policy, säger att det fortfarande är oklart huruvida Jemen nu kommer att delas upp i två delar.

– Jag anser att den större faran är om Jemen hamnar i ett stort kaos med våldsdåd och strider mellan många olika fraktioner på samma sätt som vi sett i Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien - som alla är länder som varit mottagare av en interventionistisk amerikansk utrikespolitik, säger Matthew Hoh till IPS.

Enligt en arabisk diplomat, som inte vill bli citerad med namn, utgör Huthi-milisen som nu tagit makten en del av den shiamuslimska zaydi-sekten, som uppges vara finansierade av Iran. Diplomaten påpekar samtidigt att landet domineras av sunnimuslimer, som stöttas av Saudiarabien, vilket riskerar att utlösa en sekteristisk strid på samma sätt som i Syrien, Irak och i Libanon.

Samtidigt har alla dessa aktörer, inklusive USA, en gemensam fiende i Aqap - den grupp som tagit på sig ansvaret för attacken mot Charlie Hebdos redaktion i Paris då flera kända satirtecknare sköts till döds.

– I korthet handlar det om en enorm politisk röra, säger diplomaten.

Vijay Prashad, professor i internationella relationer vid Trinity College, menar att det är väldigt svårt att bedöma var utvecklingen i Jemen just nu är på väg.

-Stridslinjerna är långt ifrån tydliga, säger han till IPS.

Enligt Vijay Prashad har den jemenitiska regeringen sedan 2004 fört ett dubbelspel gentemot USA i fråga om insatserna mot terrorism. Enligt honom var både den nu avsatte presidenten och hans föregångare Ali Abdullah Saleh uttalade motståndare till al-Qaida. Men samtidigt använde de sig enligt Vijay Prashad av terrornätverket mot sina egna fiender, däribland mot zaydi-sekten.

– Amerikanerna var väl medvetna om detta dubbelspel, och de lät det pågå. Och det var detta som gjorde det möjligt för Aqap att inta Jar och andra regioner i Jemen, och med ganska enkla medel upprätthålla kontrollen, säger Vijay Prashad.

Samtidigt avvisar Vijay Prashad anklagelserna om att zaydi-sekten skulle vara ”Irans hantlangare”. Enligt honom är gruppen snarare en stam som blivit hårt ansatta av landets ledning och är motståndare till al-Qaida.

Matthew Hoh, vid Center for International Policy, är mycket kritisk till den amerikanska utrikespolitiken. Han menar att årtionden av amerikanskt inflytande i form av försök att välja vinnare och förlorare i flera länder - eller genom ”det absurda geopolitiska spelet”, att stötta en repressiv teokrati i form av Saudiarabien gentemot en annan - Iran, har haft ett tydligt resultat.

– Med tanke på detta så vore det bästa för jemeniterna att amerikanerna inte lägger sig i eller försöker att välja en sida gentemot en annan, säger Matthew Hoh.

Han menar att den amerikanska utrikespolitiken i Mellanöstern kan beskrivas som en katastrof - i synnerhet för regionens befolkningar.

– De enda som tjänat på den amerikanska politiken har varit extremistgrupperna, som drar fördel av krig, och av våldsdåd och hat, för att kunna rekrytera anhängare och få ut sina budskap och sin propaganda - samt de amerikanska och västerländska vapenleverantörer som ökar sina vinster, år från år, säger Matthew Hoh, som själv tjänstgjort som soldat i Irak och arbetat vid USA:s ambassader i både Afghanistan och Irak.

När Nord- och Sydjemen gick samman bestod landets vapendepå främst av gamla sovjetiska vapen, eftersom Sydjemen varit nära allierat med Sovjet. Senare förstärktes landets militär med vapen från USA och andra västmakter. Enligt militäranalytikern Nicole Auger vid Forecast International har det militära biståndet till Jemen från USA under åren fått en avgörande betydelse för landets krigsmakt. Enligt Nicole Auger har Jemen sedan 2006 mottagit ett mycket omfattande amerikanskt militärt stöd, som använts bland annat till landets flygvapen, gräns- och kustkontroller.

Läs mer om Jemen från Amnesty Press

ALMEDALEN: Bahrain och Jemen - de bortglömda revolutionerna (5 juli 2013)

Tårarnas port (nr 2/2013)

Boushra al-Maqtary om Jemen: Saleh har avgått men regimen är kvar (10 januari 2013)

Fredspristagare i fokus (15 december 2011)

Jemens en miljon krig (Amnesty Press 4/2011)

»Grattis till oss alla« (Amnesty Press nr 4/2011)

Unga demonstranter tar avstånd från oppositionen: ”President Saleh måste fängslas”. (18 maj 2011)

Amerikanskt militärt bistånd underblåser konflikt i norra Jemen (15 december 2010)

Ingen fristad för flyktingarna i Saada (14 oktober 2009)

Massprotester i södra Jemen (7 oktober 2009)

Jemen i skuggan av kriget mot terrorismen (nr 5/2007)

Thalif Deen
IPS/New York