Amnesty varnar för internets jättar

Amnesty International riktar skarp kritik mot Facebooks och Googles vittomspännande övervakning av miljarder människor.

Reportage | 2019-12-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019
Mark Zuckerberg, vd för Facebook, i förhör i representanthuset i USA den 23 oktober.

Mark Zuckerberg, vd för Facebook, i förhör i representanthuset i USA den 23 oktober. Foto: Erin Scott/Reuters/TT

Facebooks och Googles vittomspännande övervakning av miljarder människor utgör ett hot mot mänskliga rättigheter. Det hävdar Amnesty International i rapporten ”Surveillance Giants”, som publicerades den 21 november. Organisationen kräver en radikal förändring av techjättarnas grundläggande affärsmodell.

De senaste åren har Google och Facebook utsatts för en allt skarpare kritik. Facebooks grundare och vd, Mark Zuckerberg, har tvingats framträda inför parlament i olika länder och försvara företagets affärsmodell.

För att kostnadsfritt få använda till exempel Facebook tillåter användaren att företaget får tillgång till personens digitala liv. Dessa uppgifter är sedan lönsamma att sälja vidare till andra som kan nå cirka fyra miljarder användare av internet.

Facebook har också anklagats för att bland annat tillåta spridande av hatpropaganda, manipulationer i samband med val genom samarbetet med Cambridge Analytica, och underblåsande av vad FN har kallat folkmord i delstaten Rakhine i Myanmar.

– Google och Facebook dominerar våra liv idag och skapar sig oöverträffad makt över den digitala världen genom att samla in och tjäna pengar på miljarder människors persondata. Deras förrädiska kontroll över våra digitala liv underminerar själva essensen av begreppet rätten till privatliv, sade Kumi Naidoo, Amnesty Internationals internationella generalsekreterare.

Facebook välkomnas till Nasdaq-börsen år 2012.

Facebook välkomnas till Nasdaq-börsen år 2012. Foto: ProducerMatthew/Wikimedia

Kumi Naidoo menar att teknologin bakom internet inte är oförenlig med människors rättigheter, men att affärsmodellen som Facebook och Google har valt är det:

– Det är nu hög tid för oss att återta detta viktiga offentliga rum som är till för alla och inte för ett fåtal ansvarslösa mäktiga bolag i Silicon Valley, säger Kumi Naidoo. Dessutom är inte detta det internet människor anslöt sig till när plattformarna var nya. Gradvis har Google och Facebook malt ner våra privatliv.

Facebook och Google bestrider i rapporten Amnestys slutsatser.

– Vår affärsmodell är det som gör det möjligt för oss att erbjuda en viktig service där människor kan använda sina fundamentala mänskliga rättigheter, svarar Steve Satterfield från Facebook. Vi erkänner dock att vi tidigare har gjort misstag.

Ulf B Andersson

Reportage | 2019-12-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019