Tillbaka till Kobane

Manal Masris film ”Kobane - drömmen om frihet” är ett gripande tidsdokument om kurdernas kamp mot IS, Islamiska staten. Samtidigt är det en bister påminnelse om det svenska sveket mot kurderna i norra Syrien.

filmer | 2023-04-04
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023
Frivilliga i YPJ-milisen förbereder sig på att försvara Kobane mot IS.

Frivilliga i YPJ-milisen förbereder sig på att försvara Kobane mot IS. Foto: Doc Lounge

Film: Kobane - drömmen om frihet (Touching Freedom)
Regi: Manal Masri
Finns på SVT Play

I Libanons huvudstad Beirut lever år 2014 de två kurdiska studenterna Jenkidar Shikhdmmar och Hussein Abbas. De studerar statsvetenskap och har ett tryggt studentliv. I deras hemstad Kobane i norra Syrien finns familjerna och många vänner kvar. De bägge bestämmer sig sommaren 2014 för att göra den långa resan till Kobane och tar med sig en filmkamera nyfikna på att skildra livet i en stad där regimens grepp har upphört och kurderna styr i det som nu kallas Rojava.

Efter att ha passerat 40 vägspärrar; Assadregimen, Fria syriska armén, Nusrafronten och IS, Islamiska staten, når de Kobane.

Deras filmer om livet i Kobane är ett unikt tidsdokument som den svenska dokumentärfilmaren Manal Masri skickligt har använt sig av i ”Kobane - drömmen om frihet” varvat med senare intervjuer. Numera lever Hussein i Paris och Jenkidar i Barcelona, två av många människor vars liv förändrats för alltid genom kriget.

Sommaren 2014 var en orolig men ändå lycklig tid. Det styrande partiet i Rojava, PYD, hade utropat 19 juli som revolutionsdagen och det firas med festligheter som också går in över gränsen i Turkiet.

Manal Masri har gjort ”Kobane - drömmen om frihet”.

Manal Masri har gjort ”Kobane - drömmen om frihet”. Foto: Doc Lounge

I Mosul hade IS utropat kalifatet och med hjälp av tiotusentals frivilliga från hela världen tar IS kontroll över allt större delar av Irak och Syrien och närmar sig Kobane.

I filmen skildras hur YPG och kvinnomilisen YPJ förbereder sig på att försvara staden. Det är gripande att möta dessa kurder, där många kommer att stupa, fast beslutna att möta en överlägsen fiende.

I september 2014 inleder IS anfallet mot själva staden. Någon hjälp från Turkiet, som stänger gränsen för flyende, finns inte att vänta. Världspressen står på kullarna inne i Turkiet och följer slaget på andra sidan gränsen. Till sist tillåter Turkiet kurdiska soldater att ansluta sig till Kobanes försvarare och USA inleder bombningar mot IS. I början av 2015 hade IS tvingats ut ur Kobane. Sverige är ett av många länder som ansluter sig till den koalition som bekämpar IS och USA är fortfarande nära allierat med SDF, den kurddominerade koalition som till sist 2019 besegrade IS i Syrien.

Manal Masris film är en viktig påminnelse om det kurdiska motståndet mot IS och man önskar att de svenska politiker som nu vill tillmötesgå Turkiet i Nato-förhandlingarna ser filmen och ställer sig frågan om kurderna i norra Syrien var och är ”terrorister”?

Ulf B Andersson

Fotnot: Filmen finns på SVT Play till 18 februari 2025.

Läs mer från Amnesty Press

Kobane – en symbol för frihet (25 november 2014)

filmer | 2023-04-04
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2023