Fartyget som ville bryta blockaden av Gaza - men kapades av Israel

reportage | 2009-07-15

Den 30 juni bordade den israeliska flottan Free Gazas båt Spirit of Humanity när den nådde palestinskt vatten utanför Gazaremsan. Båten bogserades till den israeliska hamnstaden Ashdod där de 21 ombordvarande sattes i fängelse. Först efter närmare en vecka släpptes de och deporterades till sina hemländer.

Det var det åttonde försöket som organisationen Free Gaza gjorde för att bryta blockaden mot palestinska Gazaremsan, där majoriteten av befolkningen är beroende av hjälporganisationer för att överleva. Gränserna är stängda. Invånarna kan inte ge sig iväg därifrån och Israel tillåter bara att det mest nödvändiga förs in för att de inte ska svälta ihjäl.

Spirit of Humanity i hamnen i Larnaka före avfärden. Båten bordades den 30 juni av den israeliska flottan som bogserade in fartyget till den israeliska hamnen Ashdod.

Spirit of Humanity, en turistfärja från Grekland, hade lämnat hamnen i Larnaka den 29 juni med tre ton medicin, leksaker, verktygslådor samt en symbolisk säck cement. Israel tillåter inte att byggnadsmateriel förs in för att bygga upp husen som förstördes under kriget vid årsskiftet med motiveringen att det kan användas av Hamas för attacker mot Israel.

Ombord fanns också 21 solidaritetsarbetare och journalister. Bland dem fanns irländskan Mairead Maguire, som 1976 fick Nobels fredspris, och amerikanskan Cynthia McKinney, före detta kongressledamot, som båda gjorde sin andra resa.

– Palestinierna på Gazaremsan har bett mig komma tillbaka och jag har lovat dem att göra det. Det har blivit värre sedan jag var där förra gången. Israel har brutit både mot internationell rätt och Genèvekonventionerna. Världen får inte glömma Gazaremsan. Den måste tvinga Israel att bryta belägringen, sade Mairead Maguire innan de gav sig iväg.

Yngst ombord var Adam Qvist, 23 år, från Danmark, som också gjorde sin andra resa.
– För mig är det en chans att komma tillbaka. Jag stannade fem veckor förra gången och arbetade med fiskarna. Israelerna sköt mot oss när vi gick ut men bara varningsskott. När vi inte är ombord är de hårdare. Alla fiskare har ärr efter skott på benen, berättade han.

Adam Qvist i hamnen i Larnaka inför den första resan till Gazaremsan i augusti 2008 då organisationen Free Gaza lyckades bryta blockaden.

På natten efter avfärden blev de kontaktade av den israeliska flottan som hotade med att öppna eld om de inte vände om. Båten fortsatte trots det och trots att dess GPS, radar och navigationssystem blockerades.
– De försökte tvinga in oss på israeliskt vatten, berättar kaptenen Denis Healey, som navigerade med hjälp av kompassen.
Men när båten nådde palestinskt vatten blev det stopp. Båten omringades och bordades.
– De sade att vi var på vatten som kontrolleras av Israel eftersom det är ett embargo mot Gazaremsan, tillägger han.

När båten bogserats in till Ashdod fängslades de ombordvarande med motiveringen att de tagit sig in i Israel olagligt.
De israeliska myndigheterna förklarade att hjälpsändningarna skulle lämnas över till Gazaborna den lagliga vägen via Israel. Men inte byggnadsmaterialet.

Organisatörerna för Free Gaza-organisationen var upprörda och höll en presskonferens i Nicosia på Cypern.
– De tog båten och passagerarna mot deras vilja och förde dem till Israel. Det är olagligt. De kom från Cypern på internationellt vatten. Vi vill att alla ska veta att vi inte har brutit mot någon lag. Var är världen, FN, EU? Vi kräver bara att Israel ska följa lagen, sade Ramzi Kysia.

Båten var i den zon som Osloavtalet tillerkände palestinierna för fiske och ekonomisk utveckling. Avtalet undertecknades av dåvarande palestinske ledaren Yassir Arafat och Israels premiärminister Yitzhak Rabin 1993. Zonen har även erkänts internationellt, hävdade Ramzi Kysia.

Greta Berlin, en av de fem grundarna av organisationen Free Gaza, ombord på Spirit of Humanity.

Det var tredje gången som Israel hindrat en båt från Free Gaza att nå Gazaremsan. Båtar stoppades också två gånger i vintras med motiveringen att det var krig. En av dem, Liberty, rammades och skadades så svårt att den senare sjönk i hamnen i Larnaka på Cypern innan reparationerna avslutats.
Förra året lyckades dock Free Gazas båtar fem gånger ta sig in till Gazaremsan där de mottogs med jubel. De två första båtarna bröt blockaden i augusti 2008 och organisationen såg det som en seger.
När båten återvände följde palestinier som vägrats utresa av de israeliska myndigheterna med. Dit hörde palestinska studenter med stipendium utomlands och en ung pojke som förlorat ena benet i en granatattack i hopp om att kunna få en protes.

Det var de första båtar som nådde Gazaremsan på över 40 år. Ett palestinskt försök 1988 misslyckades, då någon sprängde deras båt i hamnen i Larnaka.

Ytterligare båtar kunde anlöpa den lilla hamnen på Gazaremsan under oktober, november och december och bryta blockaden. På en av färderna följde den palestinske parlamentarikern Mustafa Barghouti från Västbanken med. Det var hans enda möjlighet att besöka Gazaremsan.

En grupp EU-parlamentariker genomförde också färden och kom tillbaka och lovade att försöka få EU att verka för att bojkotten upphör.
Hugh O´Donnell, ledamot för liberaldemokraterna i det skotska parlamentet, var djupt upprörd över nöden han hade sett i Gaza. Han berättade om trasiga dialysapparater som man börjat demontera för att få reservdelar till den enda fungerande och hur han hade sett en tvåmånaders bebis med hjärtfel i en kuvös, som snart skulle dö eftersom Gazaremsan lider brist på medicinska resurser.
– Det är en skam. Jag har bara en gång sett en plats där det varit lika hemskt. Det var Kosovo under kriget, sade Hugh O´Donnell.

Den palestinske parlamentarikern Mustafa Barghouti följde med till Gazaremsan i oktober förra året. Det var hans enda möjlighet att komma dit. Israel tillåter bara i undantagsfall resor mellan Gazaremsan och Västbanken.

De sista misslyckade färderna har inte fått Free Gazagruppen att ge upp. De letar nu efter nya båtar som kan ersätta den kapade Spirit of Humanity och den sänkta Liberty. De hoppas kunna göra ett nytt försök om ett par månader.
– Vi har lärt oss att inte bara fara med en båt, därför letar vi efter två båtar, säger Greta Berlin. Vi söker en passagerarbåt och ett lastfartyg.

Pengarna till båtarna kommer från donationer från hela världen. Det minsta belopp någon skänkt är en och en halv dollar, det högsta 100 000 dollar. Människor ger vad de kan för att hjälpa de isolerade palestinierna.

Amerikanskan Greta Berlin är en av de fem personer som startade organisationen Free Gaza.
– Vi vill att världen ska få veta att Israel håller Gaza som ett fängelse, säger hon. De flesta amerikaner är okunniga om vad som händer där.
Organisationen Free Gaza är politiskt oberoende och båtarna är obeväpnade. De kontrolleras också varje gång av de cypriotiska myndigheterna så att de inte för in några vapen till Gazaremsan.

Text och bild: Eva Boss
Nicosia, Cypern

Fotnot: Free Gaza har en egen hemsida www.freegaza.org
I Sverige arbetar en nystartad rörelse, Ship to Gaza, mer information på http://www.shiptogaza.se/

Läs mer

Protestbåtar ska bryta blockaden av Gaza (Amnesty Press 22 augusti 2008)

Israel/Gaza: Straffrihet för krigsförbrytelser leder till mer lidande för civila (Amnestys rapport om Gazakriget - 2 juli 2009)

reportage | 2009-07-15