Röster från ett World Pride – ett efterlängtat firande

Malmö och Köpenhamn gjorde 2016 en gemensam ansökan för att hålla i World Pride. I år, fem år senare, stod städerna som värdar. Mellan 10 och 22 augusti delades evenemang upp emellan städerna och med facit i hand kan man konstatera att pandemins påverkan på hbtqia+rörelsen gjorde festivalen extra uppskattad.

reportage | 2021-09-06
Av: Kajsa Centre
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021
Projektledaren Anna Tenfält har tidigare engagerat sig inom Pridefestivaler.

Projektledaren Anna Tenfält har tidigare engagerat sig inom Pridefestivaler. Foto: Kajsa Centre

Det är lördag den 20 augusti och i Malmö Lives lobby sitter Anna Tenfält, projektledare för årets World Pride. Bakom lobbyn skymtar Prideflaggor i taket som leder bort till trapporna upp till konstutställningar och föreläsningslokaler. 

– Att planera World Pride har varit fantastiskt men otroligt utmanade för att vi har hamnat i pandemin, säger Anna Tenfält. När jag kom in i bilden var det precis i början av pandemin och då var det ingen som trodde att det skulle pågå så här länge. Vi såg framför oss att göra en helt öppen World Pride. 

När Anna Tenfält och resten av ledningen planerade World Pride insåg de att man var tvungna att göra om årets World Pride till en hybridfestival. Detta skulle sedan kompletteras med digitala element för att öppna upp till den internationella publiken som idag inte har samma resmöjligheter.

– Även om vi är jätteglada över att vi hade över 3 000 personer på invigningsparaden så är det ändå en försvinnande liten del om man jämför med vad vi hade räknat med. Det är däremot väldigt många av våra fysiska evenemang som är fullbokade och det är jättekul, konstaterar hon.

Taglinen för årets World Pride, #youareincluded, är utspridd i Malmö.

Taglinen för årets World Pride, #youareincluded, är utspridd i Malmö. Foto: Kajsa Centre

Anna Tenfält upplever att hbtqia+rörelsen blivit mer utsatt då det är ett högre tryck på samhället. Minoritetsstress och uppskjutna könsbekräftande behandlingar är problematiker hon ser som konsekvenser av pandemin. Anna Tenfält hoppas att World Pride kan utgöra ett tryggt rum där människor kan mötas.

– Vi har satt upp en safety hotline under alla dagar där vem som helst kan ringa och få stöd. World Pride ska vara ett ställe att få samtala och möta andra personer som är i samma livssituation som man själv är och som kan lyssna och förstå. Sedan också ett ställe där man kan få glädjas tillsammans och fira de framgångar vi har haft, säger Anna Tenfält.

Under World Pride arrangerades Youth Pride för unga mellan 13 till 19 år. Enligt Anna Tenfält behöver unga en egen plats för att få testa sina tankar:

– De är i en period i livet då man funderar mycket över sin identitet och sexualitet. Unga hamnar lätt i grupperingar av slentrian och det är viktigt att få testa på olika sätt att mötas och olika typer av människor att mötas med. Att verkligen få en trygg miljö att få vara sig själv i, den man faktiskt är, den omaskerade personen. De testar pronomen, frisyrer och uttryck. Det är det tonåren är till för, att känna efter vad man själv vill vara och vad man känner sig hemma i att vara.

Att ha en trygg mötesplats blir enligt Anna Tenfält extra viktigt för hbtqia+ungdomar:

– Det finns tyvärr inte så många mötesplatser. Just nu pågår det dock en stor insats från Kulturskolan som under året haft en Pridekurs. Det är fantastiskt att få följa dem och deras sätt att uttrycka sig och jobba med sin kreativitet. 

Joakim Danell anser det är viktigt att hbtqia+rörelsen syns.

Joakim Danell anser det är viktigt att hbtqia+rörelsen syns. Foto: Kajsa Centre

I våras startade Malmö Kulturskola kursen Kreativ Pride. Joakim Danell som vanligtvis lär ut bild och form på skolan menar att detta var ett nytt sätt att tänka:

– Det finns en del utanförskap i samhället som vi pratar om på kursen. Vi har pratat om varför Prideflaggan ser ut som den gör, vi har pratat identitet och sedan har vi även bidragit till en utställning på Malmö Konsthall som var aktuell i tre månader.

Utställningen och dess målningar utgick från identitet och sprunget ur deras egna idéer.

– Det är många som inte är normativa och det får komma fram i konsten. Det är barnens rätt att kunna uttrycka sig och sin identitet, anser Joakim Danell.

Förutom utställningen arrangerade Kulturskolan ett så kallat “Minipride” där alla intresserade lärare var samlade. Tillsammans med ett 30-tal Kreativ Pride-elever gick de med i paraden på Malmö stadion. För Joakim Danell är det viktiga att det finns en mötesplats för unga hbtqia+personer:

– Det är skönt att veta att andra har samma tankar som en själv. Ena dagen identifierar man sig utifrån pronomenet han och nästa utifrån pronomenet hon och det är okej. De som samlas här har samma utgångspunkt men fokuset hamnar på annat. Eleverna på kursen klickade direkt och skapade ett socialt nätverk som de tog vidare. Det visar det stora behov som finns av att kunna skapa ett socialt nätverk. Det är guld värt att de umgås på sin fritid.

Hur har synen på mötesplatser förändrats?

– En i grupperna frågade om det är någon som varit på BUP. Fem till sex personer hade varit det men inte sedan de började på Kreativ Pride. Ju färre möten desto svårare är det att skapa ett samtal där man kan berätta vem man är. Mindre grupper kan finna trygghet i varandra men för de som inte har en grupp betyder det allt med en mötesplats.

 "Det är bara en härlig tid" säger Frida Nilsson om årets World Pride.

"Det är bara en härlig tid" säger Frida Nilsson om årets World Pride. Foto: Kajsa Centre

Under sin ledighet har 20-åriga Frida Nilsson tagit sig till Folkets Park som är platsen för årets World Pride Park. På en bänk målad i regnbågens färger berättar hon om invigningsparaden på Malmö stadion som hon gick på tillsammans med sambon Sofie:

– Det blev över förväntan. Jag hade inte ens förstått att de skulle paradera inne på stadion men det jättekul att se att så många bryr sig om Pride och vill vara en del av det. Alla var så glada, öppna och kärleksfulla. Jag blev helt gråtfärdig av all musik och allt som det pratades om.

Enligt Frida Nilsson har World Pride varit extra eftertraktat i och med pandemin:

– Allting har varit nedstängt så länge så jag tror folk var glada att de fick gå på ett evenemang, framförallt ett evenemang som ligger en ännu närmare hjärtat än vad klubbar eller konserter gör. Det här är faktiskt något som behövs.

Paraden i Köpenhamn.

Paraden i Köpenhamn. Foto: Kajsa Centre

Frida Nilsson tror att hbtqia+rörelsen kan ha påverkats extra mycket trots att inte hon själv har upplevt en större påverkan.

– Jag kan tänka mig att det tär på psyket för de som kämpar med att hitta sig själv. Att behöva sitta instängd runt om i världen tror jag tär ännu mer på psyket. Då är man instängd med sina tankar och kanske till och med med folk som man inte känner sig bekväm inför. Jag är väldigt glad över att jag hann komma ut, bli sambo och att jag idag mår bra med mig själv. 

För personer som inte kommit ut än eller som har svårt att bli accepterade kom World Pride i rättan tid, anser Frida Nilsson:

– Jag tror att det är väldigt viktigt att de ser att det finns folk som är som de själva. Det finns alltid folk som kan relatera. Därför är det så bra att Pride-communityt finns. Jag vet att jag i början tänkte att ingen bryr sig och att ingen kommer att acceptera mig men det finns alltid folk som gör det. Det finns alltid någon som bryr sig så jag tror att World Pride i dessa tider betyder jättemycket. !bild id left|center|right I Köpenhamn, under dagen då avslutningsparaden ska hållas, är parkbänkar parkbänkar och papperskorgar är papperskorgar. De få Prideflaggor som syns är placerade på stadens bussar och vid ett kafé.

Ann-Sofie Madsen och Kaya Larsen går i sin första Prideparad som par.

Ann-Sofie Madsen och Kaya Larsen går i sin första Prideparad som par. Foto: Kajsa Centre

Där går två tjejer förbi bärandes en Prideflagga och en asexualitet-flagga som var sin cape. De är på väg mot Højbro Plads, en av utgångspunkterna för de sex marscherna som senare på dagen ska mötas i Fælledparken.

– Det här är mitt första år i paraden sedan jag kom ut som bisexuell, säger Ann-Sofie Madsen, tjejen som bär Prideflaggan.

Kaya Larsen, som bär asexualitet-flaggan, kom ut som bisexuell för två år sedan. Förra året kom hon ut som asexuell:

– Vi skulle egentligen varit här förra året också men det blev inget då. Det känns så fantastiskt att vara en del av det i år.

För Kaya Larsen har corona inte påverkat henne själv negativt:

– Även om man inte kunnat träffats fysiskt på samma sätt har vi inom hbtqia+rörelsen fortfarande kunnat vara aktiva på internet och mötas där. Att vara hemma så mycket har satt igång tankarna och jag vet att många under isoleringen lyckats hitta sig själva och sin läggning.

Noel Vesterby och pojkvännen upplever större hot mot hbtqia+rörelsen idag.

Noel Vesterby och pojkvännen upplever större hot mot hbtqia+rörelsen idag. Foto: Kajsa Centre

Vid Højbro Plads möter Ann-Sofie Madsen och Kaya Larsen upp två vänner. Prideflaggor målas på händer och kinder och i takt börjar Pridetåget, som nu bildats, dansa och sjunga till I’m coming out.

– Pride betyder så mycket, det firar vem jag är, säger Noel Vesterby som idag lever som transkille. 

För Noel Vesterby har Pride alltid betytt samma sak; en mötesplats att kunna uttrycka sig själv för vem man är.

– När inte Pride arrangerades förra året påverkades rörelsen, säger Noel Vesterby. Man kände att man inte var hörd och att man inte kunde nå ut till andra personer i rörelsen på samma sätt. Fler människor har blivit trakasserade och en bekant till mig blev nersparkad från sin cykel. Vi behöver Pride för att visa att det inte något farligt med rörelsen, vi är människor som alla andra. 

Kajsa Centre

En kortare version publiceras också i nummer 3/2021.

[email protected]

Fotnot: Inom Pride-rörelsen och även på många andra ställen används numera hbtqia+, för att inkludera alla grupper, alltså homosexuella, bisexuella, trans, queer, intersexuella och asexuella. +-tecknet används för att markera alla andra identiteter och läggningar. Här finns en pedagogisk ordlista för den som vill veta mer.

Läs också

Stor konferens om flyktingfrågor under World Pride i Malmö (Amnesty Press 27 augusti 2021)

reportage | 2021-09-06
Av: Kajsa Centre
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021