Smärtsam film alla bör se

filmer | 2005-03-17

Regi: Terry George
Medverkande: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Desmond Dube, Antonio David Lyon, Joaquin Phoenix
Land: Sydafrika, Storbritannien, Italien

Hotell Rwanda handlar om det ofattbara folkmord som ägde rum under de 100 dagar 1994 då omkring 800 000 människor dödades. Berättelsen är baserad på verkliga händelser och kretsar kring hotellmanagern Paul Rusesbagina (Don Cheadle) och hans familj. Paul arbetar på ett av Rwandas finaste hotell och kämpar hårt för att dra in pengar till sin fru Tatiana (Sophie Okonedo) och deras tre barn som lever ett tryggt och välbärgat liv i ett huvudstaden Kigalis finare kvarter. Utanför hemmets väggar är det dock allt annat än lugnt. Spänningarna mellan de etniska grupperna tutsier och hutuer är påtagliga och hatet vibrerar i luften.

Don Cheadle i rollen som Paul Rusesbagina.

Filmen, precis som i verkligheten, får en dramatisk utveckling när den sittande presidentens plan skjuts ner och hutuerna på en given signal börjar sin massaker på tutsier. Paul och hans familj blir vittnen till hur en granne som är tutsi misshandlas och förs bort av hutu-milisen, Interhamwe. Pauls fru Tatiana som är tutsi blir livrädd. Själv är han ännu säker eftersom han är hutu och har sin etniska tillhörighet stämplat i sitt pass. Denna rasistiska uppdelning är en kvarleva från Belgiens tid som kolonialmakt.

När helvetet väl brutit ut flyr Paul med sin familj och flera grannar till hotellet. Det dröjer inte länge innan alla rum fylls med vettskrämda tutsier från området. Det forna lyxhotellet omvandlas snart till ett flyktingläger sedan alla västerlänningar eskorterats i säkerhet av FN-soldater.

Nick Nolte gör ett mycket bra porträtt som FN-översten Oliver. Han försöker hjälpa alla som sökt skydd på hotellet, men det står snart klart att FN inte är där för att hjälpa alla och översten kan bara skamset konstatera att väst inte bryr sig om dem: ”We think you're dirt. You're not even a nigger. You're an African.”

Nick Nolte spelar FN-översten Oliver.

En kort förklaring till det fruktansvärda hat som spred sig i Rwanda ges i en scen då några utrikeskorrespondenter sitter i hotellbaren och dricker whiskey med en inhemsk reporter. Reportern berättar att motsättningarna härstammar från den belgiska kolonialtiden då tutsier ansågs överlägsna hutuer och gavs privilegier. Han förklarar hur man mätte bredden på näsor och jämförde hudfärg för att skilja folkslagen åt. När landet blev självständigt 1962 övertogs makten av hutuer och sedan dess har spänningarna varit mer eller mindre konstanta.

Hotell Rwanda är en dramatisk och tät film som griper tag. Att säga att den är angelägen vore en underdrift. Skådespelarna är rakt igenom mycket bra och Don Cheadle är lysande.

Paul har genom sitt arbete på hotellet knytit kontakter och
lärt sig förhandla. Det blir hans räddning i många situationer.

Filmens historiska grund ger en tyngd och känsla av närvaro som förstärker intrycken. Vetskapen om att det har hänt på riktigt gör att det stundtals är mycket smärtsamt. Känslan av overklighet sitter kvar långt efter eftertexterna. Dramaturgiskt är den skickligt uppbyggd och man undrar hela tiden hur det ska gå för de inblandade.

Dokumentärfilmens vikt som historiskt dokument är obestridlig. Hotell Rwanda visar att spelfilmen är väl så användbar för att skildra samtid och historia. Regissören Terry George lyckas att med noggrannhet och försiktighet tillföra den extra dimension av drama som fiktion har och skapar på så sätt en påträngande äkthet.

Filmen visar den hatiska stämning som rådde i Rwanda och hur massmedierna, speciellt radiostationen RTLM, spelade en stor roll i förloppet. Stationen propagerade utrotningen av ”kackerlackorna”, tutsierna, och milisen skred till verket med macheter i handen.

Som biobesökare önskar man att det gick att ändra på historien genom att trycka på stopp. Men verklighetens grymma regissör tillåter inte det. Handlingen är redan utspelad och det enda man kan göra är att se filmen färdigt och råda alla man känner att gå och se den. Genom kunskap om vad som hände då väst vände ryggen åt ett helt folk kanske vi kan undvika att det händer igen.

Hotell Rwanda vann publikpriset på Toronto Film Festival 2004 och har i år fått tre Oscarnomineringar och tre Golden Globe-nomineringar, bland annat för bästa drama. Terry George har tidigare gjort filmer som I fadern namn, för vilken han nominerades till en Oscar. Han ligger även bakom den populära tv-serien The District.

Text: Josef Björklund
praktikant Amnesty Press och media

Bild: Scanbox

filmer | 2005-03-17