HRW underkänner rättegång i Kongo

Den 7 februari riktade Human Rights Watch, HRW, hård kritik mot rättegången och uppmanade FN, Sverige och USA att skyndsamt starta en internationell undersökning om morden på FN-experterna svenskan Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp och deras kongolesiske medhjälpare Betu Shintela. och den kongolesiska statens roll.

artiklar | 2022-02-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2022

Den 29 januari kom domarna i en militärdomstol i staden Kananga i provinsen Kasaï Central för morden på FN-experterna svenskan Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp och deras kongolesiske medhjälpare Betu Shintela. De tre kidnappades och mördades i mars 2017 när de undersökte uppgifter om krigsförbrytelser i området.

54 personer stod åtalade och 51 av dem dömdes till döden. 22 av de dömda befinner sig på fri fot. Två frikändes och Jean de Dieu Mambweni, överste i den kongolesiska armén, dömdes till tio års fängelse för tjänstefel.

Den 7 februari riktade Human Rights Watch, HRW, hård kritik mot rättegången och uppmanade FN, Sverige och USA att skyndsamt starta en internationell undersökning om morden och den kongolesiska statens roll.

År 2018 gjorde fem medieföretag; Foreign Policy, Radio France Internationale, Le Monde, Sveriges Television, och Süddeutsche Zeitung en undersökning kallad ”Congo Files” som hävdade att FN hade dolt bevis som pekade på att myndigheterna i Kongo var inblandade i morden.

År 2019 kom Aftonbladet-journalisten Staffan Lindberg med boken ”Mordet på Zaida Catalán”.

Ulf B Andersson

artiklar | 2022-02-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2022