MR-DAGARNA I GÖTEBORG: Är mediebilden av muslimer stereotyp och rasistisk?

Ger medierna en rasistisk bild av muslimer? Den frågan debatterades på MR-dagarna med utgångspunkt i en ny rapport från DO som hävdar att muslimer beskrivs stereotypt i svenska medier.

reportage | 2015-11-12
Av: Åsa Wallin

I den nya forskningsstudien Representationer, stereotyper och nyhetsvärdering från Diskrimineringsombudsmannen, DO, sägs att muslimer skildras stereotypt i svensk media. Muslimer är enligt studien fortfarande något som ofta ses som problem, sammankopplat med våld, terrorism och kvinnoförtryck.

DO:s studie.

DO:s studie. Foto: DO

Forskaren Marta Axner Ims vid Uppsala universitet presenterade sitt och DO:s arbete under seminariet ”Vi skriver ju inte så mycket om religion”. En panel med representanter från Ekot, Göteborgs-Posten, DN:s ledarsida, Göteborgs universitet och Muslimska mänskliga rättighetskommittén diskuterade dess betydelse.

Rapporten välkomnades näst intill unisont av panelen, särskilt då det existerar lite forskning på området.

DN:s ledarskribent Erik Helmerson stack ut, då han tyckte att studien hade så stora brister att den egentligen inte sade någonting, då underlaget var för litet och det inte fanns något att jämföra med.

Enligt Michael Österlund pågår det ständiga diskussioner på Ekots redaktion kring benämningar och ordval. De är mer medvetna än någonsin. Den stora utmaningen är när mycket sänds live, säger han.

– Men vi ser inte resultatet av era diskussioner, säger Fatima Doubakil från Muslimska mänskliga rättighetskommittén.

 På grund av fotoförbud under seminariet porträtteras Fatima Doubakil efter samtalet. Hon tycker inte att redaktionerna följer sitt uppdrag: – De ska inte ägna sig åt att sprida rasism. ”Muslimer är inte inkluderade när ni i det vita majoritetssamhället talar om ”oss”.

På grund av fotoförbud under seminariet porträtteras Fatima Doubakil efter samtalet. Hon tycker inte att redaktionerna följer sitt uppdrag: – De ska inte ägna sig åt att sprida rasism. ”Muslimer är inte inkluderade när ni i det vita majoritetssamhället talar om ”oss”. Foto: Åsa Wallin

Michael Österlund fortsätter och säger att de på Sveriges Radio arbetar aktivt med mångfald, där särskild språk- och annan kulturell kompetens premieras, men den låga personalomsättningen gör att det tar det tid och framhåller att 20 procent av sommarens vikarier hade utländsk bakgrund.
– Det kommer snart att vara omöjligt att hantera stora internationella nyhetslägen, om man inte har vissa språk bland medarbetarna, och inte bara då, utan personerna ska också vara inne i politikgruppen, i ekonomigruppen, i grävgruppen förklarar Michael Österlund.

– Ni kallar det kompetensrekrytering, inte kvotering?, moderatorn Ulrika Knutsson drar på orden.

Maria Edström från Göteborgs universitet, säger att här är det viktigt att det inte kommer att handla om alibi. Risken finns att redaktionerna nu tror att är problemet löst, säger hon.

– Språkkompetens är bra om man ska skicka iväg korrespondenter runt om i världen. Låt oss prata om det vi egentligen menar: icke-vita, rasifierade personer som vi vill få in på redaktionerna, inte bara som alibi, utan några som kan medföra något. Det blir en omöjlighet när strukturerna ser likadana ut. Det kan inte bli någon skillnad om ni pratar om fördomar. Det är inte fördomar, utan rasistiska stereotyper i medierapporteringen av muslimer. Det är skillnad, säger Fatima Doubakil.

Soldater från Islamiska staten, IS, i Anbar-provinsen i Irak.

Soldater från Islamiska staten, IS, i Anbar-provinsen i Irak. Foto: Wikipedia /Uploaded by Ritsaiph

Ulrika Knutsson frågar henne hur man ska skildra konflikten i Syrien utan att det blir stereotypt. – Ska hon göra deras jobb också eller?, ropar någon ur publiken.

Ett skrattsus senare svarar Fatima Doubakil att ibland blir nyhetsrapporteringen IS förlängda arm, hon saknar orsaken kring hur den sunnimuslimska extremistorganisationen har fått så stor makt. När allt ska gå så fort finns ingen möjlighet att beskriva bakgrunden, säger hon.

Åsa Wallin
[email protected]

Läs mer

Muslimer är inga irrationella våldsverkare (Kitimbwa Sabuni från Muslimska mänskliga rättighetskommittén ETC debatt 12 november)

Erik Helmerson: Extremt är det nya normala (DN 3 september)

En dingding-rapport om bilden av muslimer (Johannes Forsberg på Expressens ledarsida 16 juli)

Marta Axner svarar Johannes Forsberg

Läs mer om MR-dagarna i Göteborg från Amnesty Press

MR-DAGARNA I GÖTEBORG: ”Det räcker inte bara med fina ord” (10 november)

MR-DAGARNA I GÖTEBORG: Rasism är årets tema (9 november)

reportage | 2015-11-12
Av: Åsa Wallin