MR-DAGARNA I GÖTEBORG: Rasism är årets tema

Mänskliga rättighetsdagarna, Nordens största konferens kring dessa frågor, pågår nu i Göteborg. Årets tema är rasism, och sydafrikanska Navi Pillay talade på måndagen inför en en fullsatt kongresshall på Svenska Mässan.

reportage | 2015-11-09
Av: Åsa Wallin
Poeten Oskar Hanska från Göteborg inleder invigningen av MR-dagarna. Han turnerar världen runt med kurser i kreativt skrivande som ett sätt att skapa förståelse för varandra. Han uppmanar publiken att inte tystna även när det känns mörkt.

Poeten Oskar Hanska från Göteborg inleder invigningen av MR-dagarna. Han turnerar världen runt med kurser i kreativt skrivande som ett sätt att skapa förståelse för varandra. Han uppmanar publiken att inte tystna även när det känns mörkt. Foto: Åsa Wallin

Med ett stampande och klappande fick poeten Oskar Hanska igång åhörarna, han nöjde sig inte med det tama ”godmorgon” som var det första gensvaret. Han berättade om turnén som skulle till Trollhättan, men som fick avbrytas av det rasistiska dådet, sedan vidare till Vänersborg där polisen just stoppat en berusad och knivbeväpnad man på väg till ett asylboende. Med lugn stämma påminner han publiken om att det är tystnad som inte får hända; Vi får inte tystna.

– Vilken är din brytpunkt?

Moderator Josette Bushell-Mingo talar om Rosa Parks, om hur hon satt på bussen i staden Montgomery i delstaten Alabama den där decemberdagen år 1955 och vägrade flytta på sig. Vad fick henne att till slut inte gå med på att lämna sin sittplats för en vit man? Och vilken är din? frågar hon retoriskt.

Bussen där Rosa Parks vägrade flytta på sig 1 december 1955 står numera på museum. Den 21 december 1956 slog USA:s högsta domstol fast att det stred mot konstitutionen att segregera användare av buss eller annat kollektivtransportmedel.

Bussen där Rosa Parks vägrade flytta på sig 1 december 1955 står numera på museum. Den 21 december 1956 slog USA:s högsta domstol fast att det stred mot konstitutionen att segregera användare av buss eller annat kollektivtransportmedel. Foto: photo by rmhermen/Wikipedia

Konferensens stjärna, Navi Pillay är jurist med gedigen meritlista. Hon har etnisk bakgrund som tamil från södra Indien och blev efter apartheids avskaffande den första icke-vita kvinnliga domaren i Sydafrikas högsta domstol.

Hon har också bland annat varit FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, domare i Internationella Rwandatribunalen och en av domarna i Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag. Hon uppmanar publiken att inte ge efter nu då hon beskriver Sverige som ett sådant föregångsland och påminner om att svenskt stöd var viktig under apartheidtiden.

– Fundera över vilka är det som sprider rädsla? Vilka är det som har det på sin politiska agenda? Jag har sett det förr. I Rwanda var det precis så det började innan folkmordet 1994, vilket ledde till 800 000 människors död, varnar Navi Pillay.

Hon vill också passa på att påminna de som kan använda sina röster utan risk för repressalier, att göra just så.

Hjärnor är som böcker, de är bäst när de är öppna, säger Morten Kjaerum från Raoul Wallenberg Institutet i sitt samtal med människorättsjuristen Navi Pillay. Modererar gör Josette Bushell-Mingo till vänster.

Hjärnor är som böcker, de är bäst när de är öppna, säger Morten Kjaerum från Raoul Wallenberg Institutet i sitt samtal med människorättsjuristen Navi Pillay. Modererar gör Josette Bushell-Mingo till vänster. Foto: Åsa Wallin

Samtalet leder in på lärdomar av historien. Samtalspartnern Morten Kjaerum, direktör på Raoul Wallenberg Institutet, vill att historieböcker skrotas och att man börjar om. De nuvarande historieböckerna beskriver endast nationens förträfflighet och i till exempel i Danmark nämns inte ett ord om vi var det sjätte landet i världen vad gällde slavhandel, säger han. 

– Det är för mycket locket på, säger Morten Kjaerum och får spontanapplåder.

Åsa Wallin

Läs mer om MR-dagarna

reportage | 2015-11-09
Av: Åsa Wallin