STOCKHOLM PRIDE 2015: KD-ledaren grillades av RFSL, öppnar för skadestånd till tvångssteriliserade

Kristdemokraterna ”sätter stort frågetecken” framför delar av lagförslaget som ska göra det lättare att korrigera juridiskt kön i Sverige. Det framgick under RFSL:s utfrågning av partiledaren Ebba Busch Thor.

reportage | 2015-08-01
Av: Charlie Olofsson
KD:s partiledare Ebba Busch Thor pressades av RFSL:s Ulrika Westerlund och RFSL Ungdoms Gisela Janis.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor pressades av RFSL:s Ulrika Westerlund och RFSL Ungdoms Gisela Janis. Foto: Charlie Olofsson

– Man ska inte kunna byta juridiskt kön i allmänhet. Det ställer vi oss inte bakom, säger Ebba Busch Thor från scenen i Pride House.

För att få korrigera juridiskt kön i Sverige krävs i dagsläget en diagnos som transsexuell. Förra året presenterades ett lagförslag som, om det går igenom, innebär att det kravet tas bort. Då skulle Sverige få en lagstiftning i linje med de progressiva lagarna i Argentina, Colombia, Danmark, Irland och Malta.

Det verkar inte som att Kristdemokraterna kommer att gå i bräschen för en sådan utveckling:
– Vi sätter ett stort frågetecken kring att helt separera det juridiska och det medicinska, säger Ebba Busch Thor.

I närmare en timme pressades partiledaren av Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, och Gisela Janis, ordförande för RFSL Ungdom. Det har blivit en tradition att nya partiledare bjuds in till Stockholm Pride och utfrågningen av Ebba Busch Thor lockade stor publik.

– Ibland måste man lyssna lite på sina motståndare, sade en Pridebesökare i den täta kön utanför Kulturhusets hörsal.
De 300 sittplatserna fylldes snabbt. Annat var det dagen därpå, då Kristdemokraterna i Stockholm höll ett panelsamtal om normer i politiken. Det var tomt på de flesta stolarna när tre KD-politiker diskuterade hur normer å ena sida kan vara begränsande och å andra sidan bidra till att forma ett gott samhälle.

Efter KD:s panelsamtal fick Amnesty Press en kort intervju med Emma Henriksson, avgående gruppledare för KD i riksdagen och andre vice ordförande för Kristdemokraterna. Enligt henne har KD som parti ännu inte tagit ställning till förslaget om att slopa diagnoskravet för att ändra juridiskt kön, men personligen är hon av samma åsikt som Ebba Busch Thor.

– Man ska inte ändra för att man vill utan för att man behöver. Man bör ha en diagnos annars finns det risk att man tror att det är detta man vill och då kanske man inte får den hjälp som man egentligen behöver, säger Emma Henriksson.

 John Jeanette Solstad Remø.

John Jeanette Solstad Remø. Foto: Charlie Olofsson

Det är att sjukliggöra transpersoner, menar transaktivisten John Jeanette Solstad Remø. Hon är chef för norska Human Rights Alliance och var inbjuden av Amnesty för att föreläsa under Pride. John Jeanette Solstad Remø är kritisk till KD-politikernas argument.
– Det är bara jag själv som kan veta vem jag är, säger hon till Amnesty Press.

Tillbaka till RFSL:s utfrågning av Ebba Busch Thor, där transpolitiska frågor fick stort utrymme. Partiledaren meddelade bland annat att KD ska rösta ja till att inkludera transpersoner i hetslagstiftningen. Hon pressades också angående RFSL:s krav på skadestånd till tvångssteriliserade transpersoner. KD försvarade länge steriliseringstvånget men i dagsläget säger de inte nej till skadestånd:
– Vi kommer att följa det här väldigt noga, men vi har inget förslag från partiet, säger Ebba Busch Thor från scenen.

Efter utfrågningen av partiledaren arrangerade transföreningen FPES en paneldebatt med representanter från alla riksdagspartierna utom Sverigedemokraterna. Även där pressades politikerna i skadeståndsfrågan.
– Det är en skam att steriliseringarna har skett. Det är en skam i Sveriges historia. Vi tycker att det är självklart att staten ska be om ursäkt och betala ut skadestånd. Vi förutsätter att regeringen kommer att lösa det, säger Mia Sundelin från HBT-Socialdemokraterna.

Transföreningen FPES höll en utfrågning om vad riksdagspartierna vill göra för att stärka transpersoners rättigheter. Från vänster: Emma Henriksson (KD), Gustav Hemming (C), Barbro Westerholm (FP), Annika Hirvonen (MP), Hans Linde (V), Mia Sundelin (S) och Fredrik Saweståhl (M).

Transföreningen FPES höll en utfrågning om vad riksdagspartierna vill göra för att stärka transpersoners rättigheter. Från vänster: Emma Henriksson (KD), Gustav Hemming (C), Barbro Westerholm (FP), Annika Hirvonen (MP), Hans Linde (V), Mia Sundelin (S) och Fredrik Saweståhl (M). Foto: Charlie Olofsson

Uttalandet kritiserades av Hans Linde (V):
– Ni har suttit i regeringen i snart ett år nu. När kommer skadeståndet? Det duger inte att bara stå på Pride och snacka, säger han vänd mot Mia Sundelin och Annika Hirvonen (MP).

I Norge måste den som behöver ändra juridiskt kön fortfarande genomgå sterilisering, eller kastrering som John Jeanette Solstad Remø kallar det. Den 10 april presenterades ett lagförslag som, om det går igenom, kommer att göra det möjligt att ändra juridiskt kön utan att krav på varken medicinsk behandling eller psykiatrisk diagnos. John Jeanette Solstad Remø hoppas att lagändringen ska få stöd i stortinget.

– Det är å ena sidan omänskligt att inte ha rätt id-handlingar och å andra sidan tortyr att tvingas till sterilisering, säger hon.

Charlie Olofsson
[email protected]

Läs mer från Amnesty Press om Stockholm Pride

STOCKHOLM PRIDE 2015: ”Migrationsverket ställer orimliga krav” (31 juli 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Hbtq-rörelser under hårt tryck i Egypten och Burma (30 juli 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen (29 juli 2015)

Här finns programmet för Stockholm Pride

Läs mer om transfrågor från Amnesty Press

Irland får ny lag för könstillhörighet – hyllas som föregångsland (29 juli)

EUROPRIDE: Riga – inte vilket Pride som helst (18 juni 2015)

Rätten till sin egen kropp (26 november 2014)

ILGA höll världskonferens i Stockholm – 450 deltagare diskuterade kampen för hbt-rättigheter (23 december 2012)

Turkiska hbtq-aktivister på Pride (3 augusti 2011)

Regnbåge över Malmö: Debatter, parad och konferens om transpersoners rättigheter (6 oktober 2010)

”Jag är ingen diagnos – jag är en människa” (3 augusti 2010)

Transfrågor diskuteras på Amnestykonferens (1 augusti 2008)

Läs också mer från Amnesty International
Colombia: Two trans women killed and another injured (9 juli 2015)

Turkey: sterilization as a prerequisite to access gender reassignment surgeries contravenes the European Convention of Human Rights (13 april 2015)

7 Things You Need To Know About Transgender Rights (And Changing Your Legal Gender) (10 december 2014)

Europe: The state decides who I am: Lack of legal gender recognition for transgender people in Europe (Rapport 4 februari 2014)

reportage | 2015-08-01
Av: Charlie Olofsson