STOCKHOLM PRIDE 2015: ”Migrationsverket ställer orimliga krav”

Asylsökande hbtq-personer tvingas att hantera både rasism och homofobi samtidigt som framtiden är osäker. Hur ska man kunna bevisa för Migrationsverket att man är hbtq-person? Kraven är orimliga, sade Aino Gröndahl, jurist på RFSL, vid Amnestys seminarium i Pridehouse om asylfrågor.

reportage | 2015-07-31
Av: Charlie Olofsson
Från vänster: Madeleine Seidlitz, jurist på Amnesty (moderator), Aino Gröndahl, jurist på RFSL, Sofia Sjöö, samordnare i hbtq- och genusfrågor på Migrationsverket,  Lisa Tistad, Amnestys hbtq-grupp i Stockholm och Bill Schiller, Tupilak.

Från vänster: Madeleine Seidlitz, jurist på Amnesty (moderator), Aino Gröndahl, jurist på RFSL, Sofia Sjöö, samordnare i hbtq- och genusfrågor på Migrationsverket, Lisa Tistad, Amnestys hbtq-grupp i Stockholm och Bill Schiller, Tupilak. Foto: Charlie Olofsson

Det var fullsatt framför scenen på Kulturhuset i Stockholm på torsdagen under Amnestys panelsamtal ”HBTQ+ och flykting”.

Bill Schiller från Tupilak beskrev med stor ilska hur Migrationsverket avslog asylansökan från en ledande person inom organisationen Gay Belarus:

– Polisen jagar honom från stad till stad. Han leder organisationen, ändå fick han avslag.

De senaste åren har allt fler hbtq-personer från EU:s gränsområde, bland annat Ryssland och Makedonien, tvingats på flykt, men majoriteten av de som söker skydd i Sverige flyr från afrikanska länder.
– På många håll i världen är situationen oerhört svår för hbtq-personer och för alla som har samröre med hbtq-personer, säger Aino Gröndahl, jurist på RFSL.

Enligt Aino Gröndahl beror de allra flesta av Migrationsverkets avslag vid hbtq-ärenden på att personens berättelse inte bedöms som trovärdig. I december 2014 slog EU-domstolen i Luxemburg fast att ett avslag inte får baseras på stereotypa föreställningar om hur hbtq-personer förväntas vara eller leva, men enligt Aino Gröndahl påverkar sådana förväntningar fortfarande Migrationsverkets beslut.

Sofia Sjöö, samordnare i hbtq- och genusfrågor på Migrationsverket, svarade på kritiken:
– Vi ska göra sannolikt att en person tillhör den samhällsgrupp den säger sig tillhöra. Tyvärr verkar vi fortfarande ibland söka efter stereotypa svar och det fortsätter vi att jobba med.

Sofia Sjöö berättade också om satsningen på hbtq-specialister. På Migrationsverket finns ett antal experter som ska finnas till hands vid fall där den asylsökande är hbtq-person.
– Så fort det kommer en indikation om att det rör sig om en hbtq-person ska en specialist in.

Asylpolitiska frågor har uppmärksammats stort under årets Pridefestival. På tisdagen och onsdagen hölls Asylforum 2015 i Pride House, med heldagar om hbtq-personers asylrätt och asylprocessen i Sverige.

Frustrationen inom hbtq-rörelsen blev uppenbar när en panel med politiker tog plats på scenen.
– Vi påtalar om och om igen att asylprocessen inte fungerar. Det är frustrerande, sa Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL.

RFSL kräver att utlänningslagen ska ses över så att rättssäkerheten för asylsökande hbtq-personer kan garanteras. Lagen ändrades år 2006 och hbtq-personers asylrätt stärktes, men enligt RFSL fungerar lagen inte som det var tänkt.

– Vi har kritiserat tillämpningen i många år och nu vänder vi oss istället till er politiker. Lagen fungerar inte. Det är någonting som saknas, sade Ulrika Westerlund vänd mot politikerna i panelen.
Det lät dock inte som att de tänker möta RFSL:s krav:
– Det tar tid att få en lag att fungera i praktiken. Det är ingen ursäkt, men det är så det är. Det handlar om starka normer som behöver förändras, sade Carina Ohlsson (S).

Under Amnestys panelsamtal uppmärksammades den dubbla utsattheten för hbtq-personer på flykt. Lisa Tistad från Amnestys hbtq-grupp i Stockholm berättade om Kostas i Grekland och dennes asylsökande partner. Deras fall uppmärksammas genom den pågående kampanjen Min kropp mina rättigheter.

Partnern träffade Kostas under Aten Pride. En augustikväll förra året överfölls paret av 12-14 män vid Varnavatorget i Aten. De misshandlades brutalt och Kostas fick sitt ben brutet på tre ställen.
– De attackerades på grund av sin sexuella läggning och för att partnern är asylsökande, säger Lisa Tistad.

Några av aktivisterna i Amnestys hbtq-grupp i Stockholm: Lisa Tistad, Imogine Brown, Louise Bergetoft och Jessica Borch.

Några av aktivisterna i Amnestys hbtq-grupp i Stockholm: Lisa Tistad, Imogine Brown, Louise Bergetoft och Jessica Borch. Foto: Charlie Olofsson

Amnesty kräver att polisen genomför en ordentlig utredning av misshandeln, att de bägge överfallna männen kompenseras för de skador och psykologiska trauman de genomgått, och att de ansvariga ställs inför rätta.

Charlie Olofsson [email protected]

Läs mer från Amnesty Press om Stockholm Pride
STOCKHOLM PRIDE 2015: Hbtq-rörelser under hårt tryck i Egypten och Burma (30 juli 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen (29 juli 2015)

Här finns programmet för Stockholm Pride

Amnesty på Stockholm Pride

Läs mer från Amnesty Press

Makedonien: Kvinnors frigörelse ses som hot mot kärnfamiljen och nationen (30 mars 2015)

Homosexmotståndarna i Uganda planerar nytt lagförslag (20 januari 2015)

»Jag stannar i Vitryssland« (nr 3/2014)

Pride i Stockholm: Nya vindar i KD, Stig-Åke Pettersson hoppar av samtal med Migrationsverket, hbt i Ryssland och hoten i Europa (1 augusti 2012)

”Nu ska vi visa att ingen behöver skämmas i Göteborg” (7 juni 2012)

Heta asyldebatter, utländska aktivister berättar och paradfrossa på Pride (9 augusti 2011)

Sexuell läggning - asylskäl i lagen - men ingen har fått ja hos Migrationsverket (Nummer 4/2001)

reportage | 2015-07-31
Av: Charlie Olofsson