EUROPRIDE: Riga – inte vilket Pride som helst

Lördag 20 juni skrivs Pridehistoria då den lettiska huvudstaden Riga är värd för Europrides parad. Prideveckan pågår nu för fullt med seminarier och kulturevenemang. På torsdagen invigdes en utställning med bilder av svenske EWK. Amnesty Press är på plats i Riga och har träffat besökande hbtq-aktivister från Ukraina.

reportage | 2015-06-18
Av: Moa Skimutis
Regnbågsflaggan vajar vid Pride House.

Regnbågsflaggan vajar vid Pride House. Foto: Åsa Wallin

Himlen är regntung och blåsten gör att regnbågsflaggan snurrar in sig i flaggstången utanför Pridehouse i centrala Riga. Pridehouse är inhyst i Kanepes Kulturas CentrsSkolas Iela. Inne i det slitna men vackra trähuset luktar det rökelse på nedre våningen och en trappa upp har det precis varit workshop i migration.

En av deltagarna är Olena Shevchenko från Kiev i Ukraina. Hon är verkställande direktör för organisationen Insight.

– År 2013 öppnade vi skyddsbostäder för hbtq-personer. En fortfarande icke erkänd social grupp i Ukraina som lever i en hotfull miljö och ofta utanför samhällets skyddsnät, säger hon. Vi är inte Uganda eller Ryssland men det finns en skrämmande hotbild mot homosexuella i Ukraina.

Olena Shevchenko från Ukraina.

Olena Shevchenko från Ukraina. Foto: Åsa Wallin

Är man osynlig som hbtq-person kan man leva i trygghet, men är man synlig så lever man otryggt och utsätts ofta för våld berättar Olena Shevchenko: – Det finns inga politiker och inga artister som vill förknippa sitt ansikte med hbtq-rörelsen i Ukraina. Inga. Det är svart PR och ofta slutet på ens karriär om man gör detta.

Olena Shevchenko talar lugnt och allvarligt när hon berättar om Insight. Hon berättar att de anordnar läger och sammankomster i huset som har fyra skyddslägenheter och att organisationen tar emot åtta till nio personer per månad. Totalt hade de 47 personer som bodde i huset under förra året.

Tre aktivister från Insight befinner sig nu på Europride i Riga. En av dem är Yuri Frank som jobbar med transgenderfrågor.
– Efter Prideparaden i Kiev den 6 juni var det farligt att lämna området. Många av mina vänner blev skadade. Så just nu känns det jävligt tryggt att vara här. Det är inga militärer på gatorna och inte så aggressiv stämning som i Ukraina.

Yuri Frank från Kiev upplever Riga som en trygg stad.

Yuri Frank från Kiev upplever Riga som en trygg stad. Foto: Åsa Wallin

Organisationen har inget stöd från Ukraina överhuvudtaget, utan finansieras helt med hjälp av internationella fonder.
– Transpersoner sätts på mentalsjukhus hemma hos oss och måste gå igenom en psykiatrisk undersökning för att verkligen säkerställa att de är transpersoner. Detta har vår hälsominister bestämt, så det är mycket svårt att jobba med dessa frågor. Om vi inte hade fått hjälp av internationella organisationer som till exempel Human Rights Watch hade vi inte klarat det, säger Yuri Frank.

Läs mer om Pride i Kiev 2 000 poliser skyddade Pride i Kiev – ändå blev det våldsamma attacker (6 juni 2015)

Några kvarter bort i EU-huset så är det öppning av utställningen The Best of EWK. Ewert Gustav Karlsson var en svensk konstnär och karikatyrtecknare under signaturen EWK, i bland annat Aftonbladet och tidningen Land. Här talar svenska curator Carina Milde från Arbetets museum i Norrköping om Freedom of Speech: To laugh at those in power – the need for political satire through history.
– EWK är den bästa kollegan jag haft, trots att jag aldrig träffat honom. Han öppnar dörrar för mig hela tiden och det är en ära för mig att öppna denna utställning på Europride. Att skratta åt makten är viktig. Utan satir och media har du inte ett sunt samhälle, säger hon.

Sveriges ambassadör Henrik Landerholm (i mitten) var en av besökarna på EU-huset när en utställning med EWK:s teckningar öppnades på torsdagen.

Sveriges ambassadör Henrik Landerholm (i mitten) var en av besökarna på EU-huset när en utställning med EWK:s teckningar öppnades på torsdagen. Foto: Åsa Wallin

Inne i den varma utställningslokalen hänger bilder av Ewert Gustav Karlsson och ett 50-tal besökare lyssnar när Carina Milde bland annat berättar om hennes vän Ali Farzat från Syrien som fått sina händer krossade efter han ritat en satirisk teckning av Bashar al-Assad, Syriens ledare. Bilden visar en al-Assad med packad väska som liftar med Muammar Khadaffi. Ali Farzat lever numera i Norrköping.

– Pride handlar om yttrandefrihet och att få rätt att vara den man är och att våga. EWK vågade och var mycket modig. Alla som går i Europride är modiga, säger Galina Aizvakara som jobbar med kommunikation på Svenska ambassaden i Riga.

Carina Milde från Arbetets museum pratar om satirens roll i yttrandefriheten.

Carina Milde från Arbetets museum pratar om satirens roll i yttrandefriheten. Foto: Åsa Wallin

Hon är den som sett till att utställning The Best of EWK har sin öppning under Europride. Och det finns planer att karikatyrteckningarna ska åka på road-trip i Baltikum.
– Betydelsen av bilder är så viktigt när det kommer till mänskliga rättigheter. Satir är livsavgörande i till exempel arabvärlden. För när makten inte är hos människan, så måste man skratta åt makten, säger Carina Milde.

De cirka 50 besökarna dricker vin och tittar på EWK:s humoristiska och vassa karikatyrbilder. Ett muntert sorl ligger som en matta i lokalen. Utanför EU-huset på Aspazijas bulvaris i centrala Riga står beväpnad poliser och bevakar lokalen.

Moa Skimutis
[email protected]

Riga – inte vilket Pride som helst

Det har gått tio år sedan en grupp på 70 personer från hbtq-organisationen Mozaika höll den första Pridemanifestationen och möttes av våldsamma attacker från mångdubbelt fler motdemonstranter. Motståndet mot har var omfattande då Lettland kan beskrivas som ett samhälle där homofobin är utbredd med både politiska och religiösa förtecken.

De baltiska hbtq-organisationerna inledde senare ett samarbete där Baltic Pride började alternera mellan Tallinn, Riga och Vilnius. I år arrangeras Europride för första gången i en tidigare Sovjetrepublik och arrangörerna hoppas att 2 000 personer ska delta i lördagens parad i Riga. För första gången ska paraden gå en längre sträcka i centrala Riga.

Polis på plats utanför invigningen av EWK-utställningen.

Polis på plats utanför invigningen av EWK-utställningen. Foto: Åsa Wallin

Mycket har förändrats sedan Prideparaden år 2005 och Lettland har numera en utrikesminister, Edgars Rinkēvičs, som på twitter i november meddelade att han var stolt bög.

Den lettiska anti-globaliströrelsen, som förra året gjorde ett stoppande av Pride i Riga till en av sina prioriterade frågor, har fått polisens tillstånd att samlas utanför Vermanes-parken där Pridetåget kommer avslutas med ett tre timmarsprogram av tal och musik. Anti-globaliströrelsen är en rörelse som också driver en hård kritik mot Nato och EU.

Den lettiska nyhetsbyrån Leta rapporterade på torsdagen att säkerhetspolisen noga följer utvecklingen och att ett stort säkerhetspådrag kommer att finnas i Riga på lördag. Hur många poliser som kommer att sättas in ville man dock inte avslöja, enligt Leta.

Medan de myndigheter som ska upprätta lag och ordning i år har varit mycket samarbetsvilliga med arrangörerna så har den lettiska regeringen inte visat någon glädje över att Europride ska hållas i Riga, påpekade Amnesty International i ett syrligt uttalande 17 juni.

När Lettlands avgående president Andris Berzins i december 2014 fick en fråga om Europride svarade han att homosexualitet inte är något att skylta med.

Pridehouse i Riga ligger i ett kulturcentrum.

Pridehouse i Riga ligger i ett kulturcentrum. Foto: Åsa Wallin

Ett Pride i Riga inte är som vilket Pride som helst. Lördagens parad är en viktig symbol för hbtq-rörelsen i östra Europa. Uppmaningar från arrangören till deltagarna att inte bära hbtq-symboler eller regnbågsflaggor på stan vid annat tillfälle än under paraden och att alltid lämna Prideveckans fester i grupp eller i taxi är också en påminnelse om verkligheten på andra sidan Östersjön.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty Press om Pride i Riga

Stort polispådrag skyddade Prideparaden i Riga (18 maj 2009)

Domstol sade ja till parad på lördag - ingen minister ville träffa Nyamko Sabuni (15 maj 2009

Prideparad förbjuds i Riga - beslutet överklagat till domstol (14 maj 2009)

”Utländska bögar, åk hem” (4 juni 2008)

Rigas Prideparad instängd i park (11 juni 2007)

Ett glatt Pride inlåsta på ett hotell i Riga (25 september 2006)

Läs också om Pride i Vilnius

Baltic Pride i Vilnius – bifall och hat sida vid sida (2 augusti 2013)

”Ni är en skam för samhället. Håll er borta från våra barn” -Historiskt Pride trotsade homohatet i Litauen (11 maj 2010)

reportage | 2015-06-18
Av: Moa Skimutis