Stark film om gayikon

”Tom of Finland” har blivit ett begrepp. Nu kommer filmen om Touko Laaksonen, finländaren som skapade begreppet. Det är en underbart snyggt filmad pärla, anser Hannah Laustiola.

filmer | 2017-03-01
Av: Hannah Laustiola
Även publicerad i AmnestyPress #1/2017
Heta blickar. Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky och Pekka Strang i ”Tom of Finland”.

Heta blickar. Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky och Pekka Strang i ”Tom of Finland”. Foto: NonStop Entertainment

Film: Tom of Finland
Regi: Dome Karukoski
Skådespelare: Pekka Strang, Lauri Tilkanen

Uniformerade män. Svällande kukar under utbuktande lädertyg. Det kunde handla om bögporr, men den numera ikoniske finländske konstnären Tom of Finlands verk av homoerotiska motiv stod för mycket mer än så. Lagom till att Finland den 1 mars tillåter samkönade äktenskap har spelfilmen som bär Touko Laaksonens artistnamn premiär.

Filmen skildrar hans liv från slutet av andra världskriget, med fokus på tiden innan hans berömmelse. Regissören Dome Karukoski undviker att fastna i den förutsägbarhet som ofta präglar biografiska filmer och jobbar istället med finstämda subtila medel.

Det är en underbart snyggt filmad pärla, vars finländska efterkrigstid påminner om klassiska noirfilmer utan att romantisera den tid den skildrar.

Laaksonen är konstnärligt begåvad men hans erotiska teckningar anses så farliga att de så när får honom fängslad. Tillsammans med sin syster lever han därför ett relativt tillbakadraget liv, tills han möter sin stora kärlek. Han börjar publicera sina bilder i USA där han snabbt blir en stjärna i gayvärlden.

Pekka Strang spelar Touko Laaksonen.

Pekka Strang spelar Touko Laaksonen. Foto: NonStop Entertainment

Kontrasten kunde inte vara större när han på 1970-talet lämnar ett Finland hopplöst på efterkälken för det frigjorda Kalifornien. Men Laaksonen är ingen revolutionär, säger han i sin ungdom. Att hans verk i högsta grad skulle bli en del av den sexuella revolutionen bland homosexuella män anade han inte då.

Trots att sexuell frigörelse är ett bärande tema skildras det utan att exotisera eller vulgarisera homosexuella män. ”Tom of Finland” förmedlar fint kontrasten mellan ett liv som inte var särskilt sexuellt utlevande, just på grund av att homosexualitet var kriminaliserat, och den fristad teckningarna erbjöd. För det var i Touko Laaksonens bildvärld av män som bejakade sin sexualitet som både han själv och tusentals män med honom kunde leva ut allt det de inte tilläts göra i verkligheten. Det var där de fick veta att det fanns en plats för dem i samhället och att de inte var ensamma.

Samkönat sex var olagligt i Finland fram till år 1971. I september 2014 fick postverket i Finland sin största försäljningssuccé någonsin då världens första homoerotiska frimärken gavs ut. Samlare i 178 länder förhandsbeställde frimärkena.

Samkönat sex var olagligt i Finland fram till år 1971. I september 2014 fick postverket i Finland sin största försäljningssuccé någonsin då världens första homoerotiska frimärken gavs ut. Samlare i 178 länder förhandsbeställde frimärkena. Foto: Itella Posti Oy / Finland

Förutom att skildra gayikonen Laaksonen, lyckas därför Tom of Finland påminna om konstens sprängkraft i förhållande till förtryck. Som en officer i filmen uttrycker det, ”det är inte bara en bit papper, det är en atombomb”.

Hannah Laustiola
[email protected]

filmer | 2017-03-01
Av: Hannah Laustiola
Även publicerad i AmnestyPress #1/2017