Diskutera inte med polisen

reportage | 2012-05-15
Av: Jacob Bomgren

Det är mindre än en månad kvar tills EM-slutspelet i fotboll för herrar inleds i Polen och Ukraina. Det är första gången sedan murens fall som ett slutspel i fotboll arrangeras i någon av de forna sovjetstaterna. I takt med att världens modernaste fotbollsarenor växer fram bland de gamla sovjetiska miljonprogrammen i Kiev och Donetsk har den politiska situationen för president Viktor Janukovitj vuxit till oönskade proportioner. På kvällen den 11 juni spelar Ukraina sin första EM-match mot Sverige på nyrenoverade arenan NSC Olympic Stadium i Kiev. Tio tusentals svenska supportrar och hundratals svenska journalister kommer finnas på plats men Fredrik Reinfeldt är inte än av dem, inte heller oppositionsledaren Julia Tymosjenko.

Inför sommarens fotbolls-EM arrangerade Svenska Sportjournalistförbundet tillsammans med medieinstitutet Fojo ett förberedande seminarium den 8 maj på Radiohuset i Stockholm för de svenska journalister som ska resa till Ukraina sommar. Tre ukrainaexperter (Fredrik Nejman, Veronika Menjoun och Clara Bodin) höll föredrag och gav en djupare bild av läget i landet.

Likt många andra postsovjetiska länder har självständigheten från Sovjet inte inneburit en smärtfri övergång till demokrati. Det politiska landskapet är kuperat, det östra rysktalande delarna av landet identifierar sig med Ryssland och de västra delarna vill närma sig Polen och EU. Sedan självständigheten 1991 har regeringskriserna stått som spön i backen. Ett stort antal partier har bildat ideologiöverskridande koalitioner och samtidigt har maktförhållandet mellan premiärministern och presidenten varit otydligt. En politisk instabilitet som kulminerade i samband med presidentvalet 2005. I Kiev demonstrerade tusentals människor i protest mot valresultatet och oppositionsledarna Julia Tymosjenko och Viktor Justsjenko anklagade valvinnaren Viktor Janukovitj för valfusk och korruption. Det blev tillslut ett omval där Viktor Justsjenko vann och tillsatte Julia Tymosjenko som premiärminister. Detta blev en politisk milstolpe i Ukrainas historia som har kommit att kallas för den orangea revolutionen. Efter ett par år av dispyter mellan Justsjenko och Tymosjenko så är idag är Viktor Janukovitj återigen president efter att ha vunnit valet 2010.

Viktor Janukovitj. Foto: __www.president.gov.ua/ Julia Tymoshenko. Foto: __www.tymoshenko.ua/

  • Det föddes ett intresse för politik i och med den orangea revolutionen, ett intresse som inte riktigt fanns tidigare i Ukraina. Helt plötsligt släppte det och folk pratade politik överallt. Trots att det är samma president idag som innan demonstrationerna så har den orangea revolutionen fört med sig att folk inte är rädda längre, förklarade Clara Bodin, ”Årets utlandssvensk 2009” och företagare som varit verksam i Ukraina.

- Ukraina är ett fantastiskt spännande land med otroligt många trevliga människor, sade Clara Bodin.

Av världens länder rankas Ukraina som världens 50:e bästa fotbollslag, en europeisk medelmåtta. När det kommer till rankingen på korruption- och pressfrihetsindex så spelar Ukraina i de lägre divisionerna, plats 152 respektive 162.

-Det finns tydliga grundlagar i Ukraina som garanterar yttrandefriheten och det finns en tryckfrihetsförordning men på senare år har det stiftats en del lagar rörande etik och moral. Som lagen, Protection of Public Morality som reglerar publicering av våldsamma bilder, svordomar, pornografi och tillåter myndigheterna att stänga tidningsredaktioner utan rättsprocess, berättade Veronika Menjoun från medieinstitutet Fojo.

Att vara journalist i Ukraina är tufft. Månadslönen ligger på cirka 2 000 kronor och det händer med jämna mellanrum att journalister blir överfallna och misshandlas när de utför sitt arbete.

  • Journalistfacket har startat kurser i självförsvar för dem som tröttnat på att misshandlas på grund av sitt yrkesutövande, berättade Fredrik Nejman, som har mångårig erfarenhet från att arbeta i Ukraina.

Trots att det inte finns någon tydlig statlig censur i Ukraina så förekommer det ändå självcensur och det beror till stor del på att nästan samtliga av landets mediebolag ägs av oligarker. Dessa äger stora ekonomiska intressen i landet och är ofta själva politiskt aktiva eller stöder öppet ett parti.

  • Det här är ett land där säkerhetstjänstens chef sitter som majoritetsägare i ett av de största mediebolagen. Det är inte så konstigt att journalister inte vågar skriva om ämnen som strider mot ägarens intressen. Detta har gjort att det fria ordet har flyttat till internet och bloggar. I Ukraina så är 75 procent av befolkningen medlemmar i något socialt nätverk, vilket är ovanligt högt för att vara ett postsovjetiskt land, sade Veronika Menjoun.

Veronika Menjoun från medieinstitutet Fojo.

Den 11:e oktober 2011 dömdes Julia Tyumosjenko till sju års fängelse. Till grund för åtalet, som Amnesty international anser vara politiskt motiverat, ligger ett gasavtal som Tymosjenko skrev med det ryska energiföretaget Gazprom under sin tid som premiärminister. Enligt Viktor Janukovitj har affären inneburit en förlust motsvarande 1,2 miljarder svenska kronor för den ukrainska staten. I början på maj 2012 uppgav Julia Tymosjenko att hon blivit misshandlad av fängelsepersonal. Nyheten fick EU-kommisionens ordförande, José Manuel Barroso, och Tysklands förbundskansler Angela Merkel att avboka sina resor till sommarens EM. Statsminister Reinfeldt passade på att meddelat att han inte kommer närvara vid någon av Sveriges matcher, vilket ändå inte var inplanerat. Mer anmärkningsvärt var att utrikesminister Carl Bildt trotsade sin ”tysta diplomati” och kallade upp den ukrainska ambassadören till UD för en förklaring. Den 11 maj blev det diplomatiska läget än mer infekterat då ukrainska myndigheter meddelade att de funnit bevis som kopplar Julia Tymosjenko till mordet på en parlamentsledamot 1996. Detta ledde till att Angela Merkel kallade Ukraina för ”diktatur”.

Mötet på Radiohuset avslutades med att en journalist frågade hur landets poliser bör bemötas om det uppstår en dispyt.

Ukrainsk polis utanför domstolsförhandlingarna mot Julia Tymoshenko 2011. Foto: Max Tucker, Amnesty International.

  • Akta er för att fastna i onödiga diskussioner med polisen som ofta vill visa sin makt eller få lite extra betalt. Det är bara att be om ursäkt för att ni finns till och skyll på att ni är dumma utlänningar, avslutade Clara Bodin.

Text & Foto: Jacob Bomgren

Läs mer

Ukraina: Amnesty kräver att Julia Tymosjenko släpps (Amnesty 10 november 2011)

Mordet på Georgij Gongadze - förundersökning inledd mot expresident Kutjma (Amnesty Press 22 mars 2011)

Ukraina: Journalister hungerstrejkar inför presidentvalet (Amnesty Press 27 oktober 2004)

Praktiska tips för Svenska journalister i Ukraina (Reportrar utan Gränser 10 maj 2012)

reportage | 2012-05-15
Av: Jacob Bomgren