EUROPRIDE: ”Nobelpriset till er! Historia skapades idag!”

Euphoria på Europride. "We are going up up up up". Hela Prideparaden sjunger och dansar till svenska Loreen. Upp till 5 000 i paraden på Rigas gator och ett 40-tal motdemonstranter. Det går inte annat att säga att det är en fantastisk folkfest och att Mozaika har lyckats med något historiskt.

reportage | 2015-06-20
Av: Moa Skimutis
Ryssar och ukrainare tågade sida vid sida.

Ryssar och ukrainare tågade sida vid sida. Foto: Åsa Wallin

I olika färger tyllkjol kommer de gående. Viktor Suhov, Oleg Petrov och Amitry Orlov. De har prinsesskronor på huvudet och är ryska aktivister från Sankt Petersburg.

– Det är underbart att vara här. Mitt hjärta går boom, boom, boom, säger Viktor Suhov och bankar med handen över bröstet och ler stort.

Några kvinnor från Antiglobalister skriker hotfulla ord åt paraden när de lämnar Vermanes-parken men ingen tar notis.

En triumfens dag för Mozaika som arrangerade Europride i Riga.

En triumfens dag för Mozaika som arrangerade Europride i Riga. Foto: Åsa Wallin

Att arrangörerna i Mozaika inte vill ha några konfrontationer går inte att ta miste på. Kravallstaket och hundratals välutrustade poliser skyddar paraden mot ett litet antal motdemonstranter som står och skriker och buar. En ung man visar tummen ner och på några plakat kan man läsa anti-gay-ord. Men annars så vinkar folket av Riga från sina balkonger och fönster till den långa parad som nästan får gatorna att vibrera och som enligt arrangörerna har samlat 5 000 deltagare.

”Europride. Welcome to Moskva next” står det på en paroll i tåget. Välkommen till Moskva nästa gång. Det står inte nästa år eller vilket årtal.

– För vi vet inte om det någonsin kommer att hända. Det vore en dröm att få arrangera Pride i Moskva. Men den politiska visionen i vårt land är att behålla traditionella värderingar och Putin jobbar emot oss och vill ha bort oss, säger Petr Voskresenskii från Sankt Petersburg, innan han försvinner in i regnbågståget.

Musiken dunkar ut från bilarna. Regnbågsflaggorna vajar i solskenet, journalisterna som springer omkring med kameror ler. För glädjevågen som slår emot en är svår att värja sig ifrån. En av paraddeltagarna vinkar glatt och viftar med flaggan mot en surmulen man som står och skriker i stackato när tåget passerar honom.

Stuart Milk och Kaspars Zalitis.

Stuart Milk och Kaspars Zalitis. Foto: Åsa Wallin

Stuart Milk från Harvey Milk Foundation har på sig regnbågsfärgade skosnören och en keps där det står Europride Riga 2015.

– Det är viktigt att vara här. Det finns mycket osynlighet kring dessa frågor här i öst och organisationen kring gay-frågor är inte fullt lika utvecklade som i väst. Det finns en känsla att man inte får synas här, säger han till Amnesty Press. Det blir fortfarande bakslag i dessa länder. Nu är vi nära gränsen till ett land där en ledare tar beslut som får historien att backa, säger Stuart Milk.

Gaypolisföreningen i Sverige är på plats i uniform. Göran Stanton och Lars Lehman med kollegor har fått tillstånd från Stockholms polismyndighet att gå i priden med uniform.
– Våra tyska kollegor fick inte gå i uniform. Vi vill sprida att det går att vara gay inom en myndighet och är här för att stötta, säger Göran Stanton.

Lars Lehman och Göran Stanton.

Lars Lehman och Göran Stanton. Foto: Åsa Wallin

Gaypolisföreningen har under veckan försökt att få en dialog med lettisk polis utan att lyckas.
– Vi har kommit långt inom svensk polis när det kommer till dessa frågor men lettisk polis förnekar att det finns homosexualitet inom kåren, säger Lars Lehman.

De har även försökt prata med sina lettiska kollegor via svenska ambassaden i Riga, men även där misslyckats.

– Departementet måste uttala sig öppet och ge stöd till poliserna här. Det har varit nedtonat från arrangörerna kring just denna fråga, säger Göran Stanton.

– Däremot var det annorlunda när jag var på Pride i Bukarest förra året, säger Martin Marmgren. Där fanns ett intresse från de rumänska poliskollegorna och vi hade en bra dialog.

– Det är helt andra omständigheter nu än år 2006. Letterna vill undvika våld och har satt in ohyggliga mängder säkerhet. Det finns mer skepticism än fientlighet från de lettiska folket, säger Henrik Landerholm, Sveriges ambassadör i Riga.

– Det är helt andra omständigheter nu än år 2006. Letterna vill undvika våld och har satt in ohyggliga mängder säkerhet. Det finns mer skepticism än fientlighet från de lettiska folket, säger Henrik Landerholm, Sveriges ambassadör i Riga. Foto: Åsa Wallin

Paraden dansar igenom den 2,2 kilometer långa vägen som går genom centrala Rigas breda gator och mindre kullerstens gränder. Varma kramar och tjut hörs över Vermanes-parken när tåget slutligen samlas framför scenen. Stämningen är euforisk. Leende, dansande och skrattande aktivister. Sittande på bänkar. Stående på bänkar. Dansande i mittgången. Kramar. Kyssar. Hejarop.

Polisens säkerhetspådrag var gigantiskt.

Polisens säkerhetspådrag var gigantiskt. Foto: Åsa Wallin

Den ryska färgglada delegationen ansluter och har nu gått sina 2 200 historiska meter.

– Vi ropade för vår frihet under paraden. För att Rysslands homofobiska inställning ska försvinna. För att Ryssland måste få bort Putin, säger Dmitrij.

– Det känns mycket bra just nu. Det är inte så mycket folk som protesterar här i Riga idag och det är det alltid. Polisen har gjort ett jättebra jobb. De är inte så aggressiva som i Ryssland. Detta saknar vi i Ryssland. Myndigheterna tillåter oss inte att ha Pride och polisen är oförskämda mot oss, säger Petr Voskresenskii.

Motdemonstranterna var i år få till antalet och enligt uppgift ska tre personer ha gripits för äggkastning mot Pride..

Motdemonstranterna var i år få till antalet och enligt uppgift ska tre personer ha gripits för äggkastning mot Pride.. Foto: Åsa Wallin

På scenen framför folkhavet står huvudarrangören Kaspars Zalitis från Mozaika och nästan spricker av stolthet. Han är hes, men så glad när han ropar ut:

– Något otroligt hände idag. För tio år sedan var det något helt annat. Då var vi 70 aktivister mot 3 000 motdemonstranter. Idag var vi uppåt 5 000 som gick i priden mot de 40-tal som stod på gatorna och protesterade.

Han uppmanar hela Europride-teamet av volonärer att resa sig och komma fram till scenen.
– Nobelpriset till er! Historia skapades idag! Men ni ska alla här vara stolta. År 2006 kastade de saker på oss och idag tar vi över gatorna. Vi var över 5 000 som marscherade för mänskliga rättigheter idag. Att förändra historien är hett, säger han och sträcker upp händerna i luften.

Publiken jublar. Utanför parken strosar Rigaborna förbi i midsommarsolen och på en parallellgata är Antiglobalisterna samlade. Inne i parken har en tre timmars segerfest just börjat.

Moa Skimutis
[email protected]

Amnesty Press på Europride i Riga

EUROPRIDE: Homofoberna som inte ger upp (21 juni 2015)

EUROPRIDE: Historiska vingslag på "Freedom Conference" i Riga (19 juni)

Riga – inte vilket Pride som helst (18 juni)

reportage | 2015-06-20
Av: Moa Skimutis