”Slavarbetare” fritagna
Tusentals människor befaras idag jobba under slavliknande förhållande på bland annat socker- och sojaplantager i Brasilien. Brasilianska myndigheter har under flera år jobbat aktivt mot detta.
Så sent som augusti befriades 146 människor i sydöstra Brasilien, rapporterar CNN.
På en sockerplantage i delstaten Rio de Janeiro lyckades man rädda 95 personer som jobbade under slavliknande förhållande. Enligt utsago saknade de säkerhetsutrustning och tillgång till rent dricksvatten. De tvingades att jobba dygnet runt och många hade även blivit exponerade för bekämpningsmedel som används på odlingarna. På en jordgubbsfarm i delstaten Minas Gerais befriades 51 personer från liknande omständigheter. En del av dessa var minderåriga mellan 15 och 17 år.
Det uppskattas att det idag finns runt 25 000 personer som tvingas jobba under slavliknande förhållanden. Leonardo Sakamoto, chef för avdelningen för mänskliga rättigher på _Repórter Brasil,_en organisation som arbetar mot slaveri, menar dock att det är fler som jobbar som ”slavar” i Brasilien.
Organisationer som Repórter Brasil jobbar aktivt med att avslöja missförhållanden på exempelvis socker- och sojaplantager vilket har resulterat i att hundratals människor släppts fria enbart i Rio de Janeiro-området 2010, rapporterar CNN.
I augusti dömdes företaget Lima Araujo Agropecuaria att betala rekordsumman 5 miljoner reais (cirka 20,8 miljoner kronor) för att under flera år tvingat människor att jobba mot sin vilja på två av sina rancher. Myndigheterna utförde fem gånger razzior mot dessa gårdar mellan 1998 och 2002.
Domaren i målet, Luiz Philippe Viera de Mello Filho sade enligt BBC att domen borde tjäna som ett exempel, inte bara för företaget i fråga utan för alla företag som exploaterar arbetare. Han menade att Lima Araujo Agropecuarias agerande har varit ”förkastligt” och en ”skymf mot människors värdighet”.
I Brasilien är det vanligt att människor från särskilt fattiga och utsatta områden på landsbygden värvas för att åka och arbeta på annan ort. Ofta får de erbjudande om jobb långt hemifrån vilket gör dem särskilt utsatta. När de är framme tvingas de ofta betala för resa, mat och husrum vilket gör att de blir skuldsatta. Detta skuldslaveri gör att personer som utsätts för detta ofta förlorar kontrollen över situationen snabbt eftersom de omöjligt kan betala det som krävs av dem, konstaterar Anti-slavery International.
Brasilien är inte det enda land där människor tvingas in i slavlika förhållanden men enligt Anti-slavery International, är det som skiljer Brasilien från många andra länder regeringens försök att motverka detta. 2002 lanserade brasilianska regeringen en plan att utrota slaveriet.
En specialgrupp bestående av inspektörer, federal polis och advokater från det federala organet för arbetarskydd åker runt till olika arbetsplatser för att undersöka hur arbetarna behandlas, om de utnyttjas eller hålls kvar mot sin vilja.
Sedan gruppen bildades 1995 har man befriat 33 000 människor.
Läs mer
CNN |