Helgon och Homo

reportage | 2004-06-15

Lars Gårdfelt, öppet homosexuell och präst i svenska kyrkan har tillsammans med Elisabeth Ohlson Wallin, även känd som fotograf till den kontroversiella utställningen Ecce Homo har nyligen givit ut boken H.O.M.O. på Ordfront.

Boken H.O.M.O, Helgon, Och, Martyrer, Och vi andra är uppbyggd som en helgonkalender med olika teman för de olika månaderna.

Lars Gårdefelt berättar för Amnesty Press att han tillsammans med Elisabeth Ohlsson Wallin besökt platser runt om i Europa där olika helgon har levt. På platserna har de intervjuat och fotograferat homo-, bi- och transpersoner som lever på samma platser som helgonen levde. Helgonen var oftast utstötta personer som fick genomlida olika straff ; därav parallellen mellan helgon och homo-, bi- och transpersoner som fått utstå straff och varit utstötta i alla tider.

-Jag besökte Sicilien år 2000 i samband med en pride-festival. Lucia levde på Sicilien och brändes på bål. Det var då hela idén föddes, berättar Lars Gårdfelt.

Under maj månad beskrivs Jeanne d´ Arcs liv, hon bar manskläder och blev dömd för kätteri år 1431. På bilden ser man tre transpersoner; kvinnor som har opererat sig till män. En av männen är utklädd till Jeanne d´Arc, de andra två männen har bar överkropp. I bakgrunden syns en katedral. Lars Gårdfelt har studerat protokollen från Jeanne d´ Arcs rättegångar och kyrkans och domarnas uttalande.

Elisabeth Ohlson Wallin och Lars Gårdfeldt

  • I protokollen hänvisar både kyrkan och domarna hela tiden till hennes manliga klädsel, sade Lars Gårdfelt.

Han berättar vidare att de två männen på bilden har fått sina bröst opererade i Frankrike. Många franska läkare vanställer brösten istället för att få dem att se autentiska ut. En av männen på bilden, valde istället att åka till Belgien och betala 25 000 franc för att få sina bröst opererade.

Under februari månad beskrivs heliga Agatas historia. Hon levde under 200-talet på Sicilien och fick sina bröst avskurna av en romersk ståthållare för sin kristna tros skull.
Efter att de skurit av hennes bröst lär hon ha sagt "inne i själen är mina bröst oskadda". I staden Catania på Sicilien träffade Lars Gårdefelt och Elisabeth Ohlsson Wallin transpersonen Caterina. När hon var liten och pojke tvingades hon av sina föräldrar till byns bordell för att genomföra samlag med en prostituerad. Allt medan en äldre kusin var med och övervakade. Kusinens rapport från bordellen var inte tillfredsställande för föräldrarna så Caterina låstes in. Därefter tvångsinjicerades hon med ett medel som skulle få "pojkens pungkulor att utvecklas något".

-Det kan inte ha varit lätt att växa upp på Sicilen under 60-talet, sade Lars Gårdfelt.

På öns konditori kan man idag köpa bakelsen Agatabröst. Det är runda bakverk med vit marsipan och körsbärssylt som symboliserar bröstvårtan.

H.O.M.O är också en del av Lars Gårdfelts avhandling vid Karlstads universitet. Avhandlingen beräknas vara klar om ett par år. Avhandlingen ska fokusera på homo-, bi-, trans personer i deras nuvarande miljöer och dra paralleller till historiska personer för att visa att det pågått förtryck mot dessa grupper genom hela historien. Hans avhandling är ett försök att lyfta fram element i den kristna tron så att även homo-, bi och trans-personer ska kunna känna igen sig i den kristna läran.

Responsen vid Karlstads universitet är bra enligt Lars Gårdfelt:

-Jag har bra stöd av min handledare som är en heterosexuell man i 60-årsåldern, avslutar han.

Petra Kullander
Amnesty Press, praktikant

reportage | 2004-06-15