ICC ger klartecken: Rättegången kan börja mot förre vicepresidenten Bemba

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, beslöt på tisdagen att avvisa försvarets försök att stoppa rättegången mot Jean-Pierre Bemba, tidigare vicepresident i Demokratiska republiken Kongo. Jean-Pierre Bemba kommer nu att ställas inför rätta i Haag anklagad för mord, våldtäkter och plundring i grannlandet Centralafrikanska republiken.

Det var överklagandekammaren i ICC som på tisdagen fattade beslut om att Jean-Pierre Bemba kan ställas inför rätta. Kammarens ordförande Anita Usacka sade enligt nyhetsbyrån Reuters att det inte fanns någon anledning att säga ja till försvarets inlaga om att rättegångsplanerna ska stoppas. Bembas advokater hade anfört att Bemba redan tidigare hade undersökts för de påstådda brotten i Centralafrikanska republiken och att han därför inte kan åtalas för samma brott två gånger.

Anita Usacka framhöll i beslutet att det var Centralafrikanska republiken som själv hade vänt sig till ICC med begäran om att pröva anklagelserna. Enligt Reuters sade en av försvarsadvokaterna att åtalet mot Bemba är politiskt motiverat för att hindra honom från att ställa upp i framtida val i Kongo.

Jean-Pierre Bemba är den hittills viktigaste person som åtalas av ICC. Han föddes 1962 i en rik kongolesisk familj där fadern ledde Kongos största företag. Som sexåring skickades han till internatskola i Belgiens huvudstad Bryssel och efter avslutade universitetsstudier återvände han till sitt hemland. Jean-Pierre Bemba ledde ett flygtransportföretag och mobiltelefonföretag och byggde upp en egen förmögenhet. När diktatorn Mobutu störtades 1997 genom Ugandas och Rwandas invasion gick han i exil.

När ett nytt krig bröt ut 1998 bildade Jean-Pierre Bemba MLC, kongolesiska befrielserörelsen, som stöddes av Uganda. Tillsammans med ugandiska styrkor kontrollerade MLC stora delar av norra Kongo och finansierade sin krigföring genom bland annat försäljning av diamanter.

När ett fredsavtal slöts 2002 blev Bemba en av vicepresidenterna i Kongo och han ställde 2006 upp i presidentvalet men besegrades med knapp marginal av Joseph Kabila i det första fria valet i landet sedan 1960. Han vägrade acceptera nederlaget och i mars 2007 utbröt strider i huvudstaden Kinshasa.

I april 2007 valde Bemba att gå i exil i Portugal då han sades sig frukta för sitt liv. ICC hade på begäran av Centralafrikanska republikens regering undersökt händelserna i huvudstaden Bangui 2002 och 2003. Då fick den dåvarande presidenten Ange-Félix Patassé stöd av libyska trupper och MLC-milis från Kongo för att slå tillbaka kuppförsök. Patassé störtades dock 2003 och lever i exil i Togo.

ICC har åtalat Jean-Pierre Bemba för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Enligt åtalet gjorde sig MLC-styrkorna skyldiga till mord, våldtäkter och plundring i Bangui. Bemba förnekar anklagelserna och menar att han inte hade kontroll över MLC när de opererade i Centralafrikanska republiken.

Våren 2008 väckte ICC åtal mot Bemba och han greps vid ett besök i Bryssel av belgisk polis och utlämnades senare till Haag där han suttit i häkte sedan dess. Något datum för rättegång har ännu inte satts av ICC.

Ulf B Andersson

19 oktober 2010

Läs mer:

ICC:s hemsida

Svenska Amnestys ICC-sida

Amnesty Press om ICC och Kongo

ICC slog till i Paris - Callixte Mbarushimana greps efter hemligt åtal (13 oktober)

Jean-Pierre Bemba skickad till Haag (3 juli 2008)

Bemba anklagas för högförräderi (23 mars 2007)

Läs också

DR Congo: ICC-Indicted War Criminal Implicated in Assassinations of Opponents (Human Rights Watch 13 oktober 2010)

Ulf B Andersson
Amnesty Press