Bemba anklagas för högförräderi

Presidentkandidaten och före detta rebelledaren Jean-Pierre Bemba tog på torsdagen skydd på Sydafrikas ambassad efter att strider utbrutit i huvudstaden Kinshasa mellan hans militär och regeringstyrkor. Demokratiska republiken Kongos regering anklagar nu Jean-Pierre Bemba för högförräderi och utfärdade på fredagen en arresteringsorder, rapporterar BBC.

Striderna mellan den före detta rebelledarens soldater och regeringsstyrkor bröt ut i närheten av Bembas hem på torsdagmorgonen. Enligt ögonvittnen på plats har sju civila och tre soldater dödats men dödsiffran väntas stiga då striderna fortsatte på fredagen. Landets oljereserver har bombats, invånarna i de stridande områdena flyr från sina hem och myndigheterna har stängt skolorna. Enligt nyhetsbyrån AFP har FN:s fredsbevarande styrka evakuerat minst 600 civila som hamnat mitt emellan de stridande parterna.
- Mitt budskap är att uppmana alla parter till lugn och jag vädjar nu om eldupphör, sade president Joseph Kabila i den oberoende radion Okapi.
FN:s säkerhetsråd har också uttryckt sin oro över striderna och manat till ett omedelbart eldupphör.

Spänningen mellan regeringen och Bemba har ökat sedan förra veckan då presidenten krävde en avrustning av de styrkor som skyddar den förre rebelledaren. Bemba motsatte sig detta och menade att presidentens förslag på högst 15 soldater var för lite för hans egen säkerhet. Under 2006 gjorde FN:s säkerhetsstyrkor en uppskattning av Bembas privatarmé till närmare 200.

På torsdagkvällen uppmanade även Bemba till eldupphör och förhandlingar med regeringen. Men landets inrikesminister menade att det inte fanns någon anledning till nya förhandlingar då den nuvarande regeringen blev demokratiskt vald förra året. Före presidentvalet skrevs ett avtal där den kandidat som vann valet försäkrade att garantera den besegrades säkerhet. Trots detta hävdar Bembas oppositionsparti, MLC, att deras ledares säkerhet hotas och vill omförhandla avtalets villkor. Regeringen anklagar nu Bemba för att brutit löftet om att aldrig ta till våld igen.

Bemba var vice-president i den övergångsregering som tog form 2003 i enlighet med det fredsavtal som skrevs under efter fem års inbördeskrig i landet. Kriget hade både ekonomiska och politiska orsaker. Striderna finansierades med hjälp av landets mineralrikedomar då de stridande parterna plundrade landets naturtillgångar. Demokratiska republiken Kongos historia har präglats av inbördeskrig och korruption. Trots statskuppsförsök och sporadiska våldsamheter befinner sig landet nu i en bräcklig fred efter krigets formella slut. Men regeringen i Kinshasa saknar fortfarande kontroll över vissa delar av landet. Det har dock skett väldigt små förbättringar för befolkningen, tankesmedjan International Crisis Group hävdade 2005 att 1 000 personer dog varje dag av sjukdomar,svält eller våld som en följd av kriget.

Förra årets val i oktober var det första demokratiska valet på över 40 år i landet. President Kabila fick 58 procent av rösterna i jämförelse med Bembas 42 procent. Oppositionsledaren protesterade mot resultatet men fick avslag i domstol. Det historiska valet skulle markera början på en ny stabil era efter år av krig, diktatur och kaos. Internationella valobservatörer bevakade valet som senare resulterade i nya strider med 30 döda. Världens största fredsbevarande FN-styrka med 15 000 soldater befinner sig just nu i den Demokratiska republiken Kongo.

Läs mer: Arméns misslyckade reformförsök hotar stabilitet och säkerhet i landet


BBC