Jean-Pierre Bemba skickad till Haag

Den förre kongolesiske rebelledaren Jean-Pierre Bemba anlände på torsdagen till Nederländerna för att ställas inför rätta i den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag, rapporterar AFP. Bemba greps i Bryssel den 24 maj på en arresteringsorder från ICC. Han anklagas för fem fall av krigsförbrytelser och tre fall av brott mot mänskligheten.

Brotten inkluderar mord, våldtäkt, tortyr och plundring. De påstås ha begåtts av den förre kongolesiske vicepresidenten Bembas män mellan 2002 och 2003 då hans styrkor bekämpade ett kuppförsök i Centralafrikanska republiken på begäran av den dåvarande presidenten Ange-Felix Patasse.

Enligt Bembas advokat, Aime Kilolo Musamba, är det här hans chans att bevisa sin oskuld. Human Rights Watch välkomnar överföringen av Bemba till Nederländerna. Enligt Richard Dicker, chef för Human Rights Watches internationella rättsprogram, borde åklagaren även undersöka brott som Bemba påstås har begått i Demokratiska republiken Kongo, samt granska kedjan av befäl, inklusive de som eventuellt sitter i Kongos regering just nu.

Jean-Pierre Bemba leder ett stort affärsimperium och har bott i exil i Portugal dit han flydde efter en eldstrid med presidentens vakter i Kongo i mars 2007 då fler än 200 personer dödades. Det skedde efter ett nederlag mot hans rival Joseph Kabila, nuvarande president i Demokratiska republiken Kongo, i presidentvalet 2006.

Läs mer:

Fredsavtal (Amnesty Press, 23 juni 2008)

ICC utreder våldtäkter (Amnesty Press, 23 maj 2007)

ICC undersöker krigsbrott i Kongo – ny regering i Kinshasa
(Amnesty Press, 19 juli 2003)

Kuppen i Bangui fördöms – avsatte presidenten kvar i Kamerun
(Amnesty Press, 17 mars 2003)

”Tchadier massakrerade i Bangui” - Libyen räddar Patasse
(Amnesty Press, 3 november 2002)


AFP