Sudanesiska kvinnor i protest för frigivning av demonstranter

Omkring 25 sudanesiska kvinnor samlades under söndagen den 13 februari för en demonstration utanför säkerhetstjänstens (NISS) kontor i huvudstaden Khartoum. De krävde att myndigheterna friger de dussintals demonstranter som fortfarande sitter fängslade efter de regeringskritiska protesterna som ägde rum den 30 januari.

Bland demonstranterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP, fanns mödrar till några av de demonstranter som greps i slutet på förra månaden i samband med att 2 000 människor, inspirerade av den senaste tidens protestvåg i arabvärlden, gick ut i protest för att kräva demokrati och en bättre levnadsstandard i Sudan.

I sina händer bar kvinnorna foton på de anhöriga som gripits. Bevakade av drygt hundra poliser demonstrerade de i flera timmar utanför NISS kontor.

Kvinnornas demonstration sammanföll med att två kameramän och en fotograf greps under en protest i närheten, organiserad av journalister som krävde att deras fängslade kollegor ska friges. De två kameramännen och fotografen släpptes senare fria, men deras utrustning och ID-kort beslagtogs.

Redan under torsdagen hindrades samma grupp av kvinnor när de var på väg mot säkerhetstjänstens högkvarter i Khartoum för att överlämna en begäran till chefen för NISS, Mohammed Atta, om att de som fortfarande sitter anhållna antingen ska få sina fall prövade i domstol eller bli frisläppta.

I ett uttalande den 1 februari riktade Amnesty skarp kritik mot den sudanesiska regeringens agerande i samband med protesterna den 30 januari. Erwin van der Borght, som är chef för Amnestys Afrika-avdelning, sade bland annat:
- Den sudanesiska regeringen måste upphöra med att hindra rapporteringen av händelserna kring demonstrationerna och respektera sitt folks yttrandefrihet.

Även Human Rights Watch har fördömt Sudans regering och menar att det som utspelade sig den 30 januari var del av ett ”strukturellt förtryck”, skriver AFP.

Kaj Ranén

15 februari 2011

Läs mer:

Amnesty Press (2011-01-31)
Sex universitet omringade av polis - student avled efter protesterna på söndagen

Kaj Ranén
Amnesty Press