Sex universitet omringade av polis - student avled efter protesterna på söndagen

”Du är vår martyr Mohamed Abdelrahman” står det på på Facebook-sidan som drivs av ”Ungdom för förändring” och som uppges ha 16 000 medlemmar som vill ha slut på president Omar al-Bashirs styre av Sudan. På måndagen uppgavs att Mohamed Abdelrahman blev det första dödsoffret för protesterna i Sudan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Hundratals tungt beväpnade poliser har enligt Reuters omringat minst sex sudanesiska universitet för att förhindra fortsatta protester.

Protestvågen i arabvärlden sprider sig nu från Egypten och Tunisien till fler länder och under helgen har demonstrationer förekommit även i Jemen och Sudan. På söndagen gick sudanesiska studenter ut på gator i huvudstaden Khartoum och tvillingstaden Omdurman och skrev slagord mot president Omar al-Bashir, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Ocampo, vad du har sagt är riktigt”, ropade de och syftade på Luis Moreno-Ocampo, chefsåklagare vid ICC, Internationella brottmålsdomstolen, som har åtalat president al-Bashir för folkmord och andra grova brott under kriget i Darfur i västra Sudan.

Omkring 1 000 studenter från islamiska universitet i Omdurman möttes av kravallpoliser och studentmedlemmar från det styrande partiet NCP, nationella kongresspartiet, som gjorde gemensam sak med polisen. Studenternas stenkastning möttes av tårgas och batonger.

I staden El-Obeid, 60 mil väster om Khartoum, samlades omkring 600 personer till en fredlig protest i stadens centrum och skrek slagord mot presidenten. Polisen använde tårgas för att skingra demonstranterna.

I Khartoum samlades ungdomar i närheten av presidentpalatset och ropade ”Vi vill ha förändring! Nej till höga priser!” men jagades bort av kravallpolis som grep fem demonstranter. Vid den medicinska fakulteten på Khartoums universitet försökte säkerhetsstyrkor hindra 300 studenter från att lämna universitetsområdet. Studenterna lyckades dock ta sig ut under slagord som ”Revolution mot diktaturen”, rapporterar AFP. Enligt den officiella nyhetsbyrån Suna avskedades senare Mustafa Idris al-Bashir, universitetets chef, och många studenter greps av polis.

  • Det vi har sett hända i Egypten har inspirerat ungdomen att sätta sig i rörelse och de har organiserat sig själva genom internet, sade Mubarak al-Fadl, ledare inom oppositionspartiet Umma, till AFP. Protesterna har stöd av alla oppositionspartier.

På måndagen uppgav nyhetsbyrån Reuters att Mohamed Abdelrahman avlidit av skador han fick vid söndagens protester. Han ska ha fått svåra skador i huvudet orsakade av säkerhetsstyrkornas agerande. Den avlidne var student vid Ahaliya-universitet i Omdurman, som nu har stängts på obestämd tid.

Hundratals tungt beväpnade poliser hade på måndagen enligt Reuters omringat minst sex sudanesiska universitet för att förhindra fortsatta protester. Journalister uppgav att säkerhetsstyrkor hade förhindrat oppositionstidningen Ajras al-Huriya och den oberoende tidningen al-Sahafa från att nå sina läsare sedan tidningarna skrivit om protesterna på söndagen.
- Vi hade en förstasidesartikel om protesterna, sade Fayez al-Silaik på Ajras al-Huriya. Säkerhetsstyrkorna kom till tryckeriet och stoppade oss.

Oppositionella uppgav enligt Reuters att många av dem som greps på söndagen fortfarande hölls fängslade.
Protesterna i Sudan kom samma dag som det officiellt meddelades att en förkrossande majoritet av väljarna i södra Sudan vid folkomröstningen 9-15 januari sagt ja till självständighet. Det innebär att landet kommer att delas i juli 2011.

Sudan har historiskt sett en nära samhörighet med Egypten då de två länderna var förenade under det brittiska kolonialstyret.

Ulf B Andersson

31 januari 2011

Ulf B Andersson
Amnesty Press