Nya strider i södra Sudan - 66 000 nya flyktingar i Darfur sedan nyår

De fortsatta striderna i Darfur i västra Sudan har tvingat tiotusentals människor på flykt. Enligt FN-organet OCHA har 66 000 nya flyktingar anlänt sedan nyår. I delstaten Unity i södra Sudan utbröt på torsdagen hårda strider mellan milisstyrkor, som påstås ha stöd av regeringen i Khartoum, och SPLA.

I sommar ska södra Sudan bli en ny självständig stat efter folkomröstningen i januari där en förkrossande majoritet röstade för självständighet. Den senaste tiden har våldet ökat i södra Sudan och på torsdagen planeras ett möte mellan representanter för regeringen i Khartoum och regeringen i södra Sudan för att få ett stopp på våldet.
Enligt nyhetsbyrån Reuters utkämpades strider under fyra timmar på torsdagen men det var oklart vilka förluster som drabbade de stridande parterna.

Philip Aguer, språkrör för SPLA, armén i södra Sudan, sade till Reuters att en milisgrupp på 1 000 personer i februari hade flyttat från Khartoum till södra Sudan.
- De kom under förevändning att de skulle ansluta sig till SPLA men i en månads tid har de undvikit att integrera sig. De har använt tiden för att rekrytera fler soldater och få mer vapen från Khartoum.
Enligt Philip Aguer har milisen tagit ut skatt från invånare i området och när SPLA på torsdagsmorgonen besökte milisens bas attackerades de.
- SPLA svarade med ett anfall mot deras bas på morgonen och i fyra timmar utkämpades strider, sade Philip Aguer.

Varken FN-styrkan i södra Sudan eller representanter för den sudanesiska armén var tillgängliga för kommentarer, rapporterar Reuters. Regeringen i Khartoum har tidigare förnekat uppgifter om att vapen skickas till milisgrupper i södra Sudan.
Det finns en internationell oro för att upplösningen av Sudan ska omgärdas av problem med nya våldsinslag. En gränslinje måste dras och en lösning om det omstridda området Abyei måste nås. Södra Sudan har stora oljefyndigheter men det nya landet kommer att vara beroende av norra Sudan för att kunna exportera oljan.

I måndags varnade Mohamed Chande Othman, FN:s expert för mänskliga rättigheter i Sudan, för att situationen i Sudan har försämrats, rapporterar Sudan Tribune. Efter åtta dagars rundresa konstaterade Mohamed Chande Othman att situationen i Abyei fortsätter att försämras. Invånarna skulle i januari i en separat omröstning ha beslutat om området ska tillhöra norra eller södra Sudan. Omröstningen sköts dock upp på grund av oenighet om vilka som ska få rösta. Åtskilliga personer har sedan dess dödats i sammanstötningar och människor har tvingats fly.
På måndagen meddelade en talesperson för FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att FN-styrkan inte får tillträde till konfliktområden i Abyei.

Mohamed Chande Othman konstaterar också att det finns oro för allt fler dödas i sammanstötningar i södra Sudan och att kriminalitet, boskapsstölder och lokala konflikter drabbar civila liksom strider mellan SPLA och milisstyrkor.
I februari dödades upp till 200 personer och tusentals flydde vid strider i delstaten Jonglei mellan SPLA och renegatgeneralen Gorge Athors styrkor.

Mohamed Chande Othman uttrycker också oro för utvecklingen i Darfur i västra Sudan. Han besökte flyktingläger i norra Darfur och fick förstahanduppgifter från människor som tvingats fly undan de strider som fortsätter mellan regeringsstyrkor och rebellgrupper i Darfur.

Nyhetsbyrån IRIN rapporterade på onsdagen att FN uppskattar att 66 000 personer har flytt i Darfur från sina hem sedan nyår.
- Det är i huvudsak kvinnor, barn och åldringar som anländer, säger Howard Bell från Care International. Många av dem lever nu under bar himmel.
Drygt 50 000 av de nya flyktingarna finns i och runt Zam Zam-lägret i norra Darfur. Den fredsbevarande styrkan med soldater från FN och Afrikanska unionen som finns i Darfur har nu ökat patrulleringen i området för att skydda flyktingarna.

**Amnesty Press om situationen i Sudan_

Sudanesiska kvinnor i protest för frigivning av demonstranter (15 februari)

Krigsvarning dagarna innan folkomröstningen (5 januari)

Lubna Ahmad al-Hussein trotsade byxförbudet i Sudan (30 september 2010)

President al-Bashir installeras i dag kvar men trycket ökar från ICC (27 maj 2010)

Upplagt för Bashir-seger i första fria valet på 24 år (10 april 2010)

Frågetecken kring fredsavtal för Darfur (16 mars 2010)


Reuters