President al-Bashir installeras i dag kvar men trycket ökar från ICC

I ett kontroversiellt val förra månaden valdes Sudans president Omar al-Bashir än en gång till landets president och hans installationsceremoni äger rum i dag. President Omar al-Bashir, en tidigare minister och en milisledare är efterlysta av den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, men sudanesiska myndigheter vägrar överlämna de misstänkta personerna. Trycket från den internationella domstolen ökar och ICC har nu vänt sig till FN:s säkerhetsråd för stöd, rapporterar BBC.

Sudans nuvarande president Omar al-Bashir vann förra månadens kontroversiella presidentval och kommer nu än en gång att tillträda rollen som landets ledare. Enligt anhängare till Omar al-Basir kommer presidenter från minst fem andra länder att närvara vid installationsceremonin, liksom cheferna för FN:s två fredsbevarande uppdrag i landet, rapporterar BBC.

I juli 2008 anklagade åklagarsidan i den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, president Omar al-Bashir för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. År 2009 beslutade ICC att efterlysa Omar al-Bashir för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, vilket var första gången ett sittande statsöverhuvud har efterlysts av den internationella domstolen. Till en början motsatte sig länderna inom den Afrikanska unionen, AU, arresteringsordern men nu har flera av länderna valt att samarbeta med ICC i frågan. Omar al-Bashir har ännu inte gripits eller själv inställt sig inför domstolen. Samma sak gäller de arresteringsordrar som ICC utfärdade år 2007 för Ahmed Haroun, tidigare minister för humanitära frågor, och Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman, som har utpekats som en av ledarna för janjawid-milisen och känd som Ali Kushayb.

Ahmed Haroun och Ali Muhammad Ali Abd al-Rahman har båda anklagats för att ha varit involverade i attacker mot civila under konflikten i Darfur som har pågått sedan 2003 och beräknas ha lett till över 300 000 dödsoffer och tvingat nästan tre miljoner människor på flykt. ICC har nu anmält Sudan till FN:s säkerhetsråd då landet har vägrat att lämna ut de båda misstänkta männen. Anmälan gjordes på onsdagen, dagen innan Omar al-Bashirs presidentinstallation. Detta är första gången ICC har lämnat in en formell förfrågan till FN:s säkerhetsråd om att vidta åtgärder mot ett land som vägrat lämna ut en av sina egna medborgare, uppger BBC.

En sakkunnig på ICC har sagt till BBC att liknande åtgärder kan komma att vidtas när det gäller arresteringsordern för president Omar al-Bashir.

  • Det är mycket viktigt att de som närvarar vid presidentinstallationen kommer ihåg att den först och främst är en installation av en man som har åtalats för utrotning, sade Beatrice le Fraper, sakkunnig på ICC, till BBC.

Den internationella organisationen Human Rights Watch har gått ut med en uppmaning till alla stater som vill verka för rättvisa i Darfur att inte närvara vid dagens ceremoni.

  • Den första segern är det faktum att minst fem presidenter kommer att närvara under presidentinstallationen. Den andra segern kom då FN meddelade att representanter kommer att närvara, sade Ibrahim Ghandour, som är högt uppsatt inom presidentens parti, som svar på HRW:s uppmaning rapporterar BBC.

Malin Eriksson

27 maj 2010

Läs mer:

Stor oro inför ICC-beslut om åtal mot presidenten
(Amnesty Press 20 januari 2009)

Afrikanska Unionen vill skjuta upp åtal mot Sudans president
(Amnesty Press 8 septmeber 2008)

ICC utfärdar arresteringsorder (Amnesty Press 2 maj 2007)

Framsteg i världen (LÄGET I VÄRLDEN 2010, Amnestys årsrapport)

Webbsida för ICC-gruppen inom Amnestys juristgrupp

Malin Eriksson
Amnesty Press