Afrikanska Unionen vill skjuta upp åtal mot Sudans president
Afrikanska Unionen (AU) kommer att be FN skjuta upp alla eventuella förfaranden vad gäller anklagelserna mot den sudanesiske presidenten Omar al-Bashir om krigsförbrytelser i Darfur. Det sade AU:s ordförande, den tanzaniske presidenten Jakaya Kikwete, till journalister i samband med att han träffade Omar al-Bashir, rapporterar AFP.
- Fred och en lösning på den humanitära krisen i Darfur utgör högsta prioritet nu. Det är orsaken till att AU stöder ett uppskov av åtalet, sade Jakaya Kikwete, med Omar al-Bashir stående vid sin sida.
Den internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo begärde i juli en arresteringsorder för Bashir på basen av anklagelser om folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Darfurregionen i västra Sudan.
FN:s säkerhetsråd kan välja att skjuta upp undersökningar eller åtal av ICC i ett år och uppskovet kan även förnyas. Det krävs att nio av de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet röstar ja för att beslutet ska gå igenom och de fem permanenta medlemmarna måste ingå bland dessa nio.
ICC fick i mars 2005 i uppgift av säkerhetsrådet att undersöka Darfurkonflikten och har redan utfärdat arresteringsordrar för Ahmed Haroun, minister i Sudans regering för humanitära frågor och milischefen Ali Kosheib. Omar al-Bashir har dock vägrat att överlämna dem till ICC.
Omar al-Bashir sade att president Kikwete snart är på väg till FN:s högkvarter i New York och att han är hoppfull om att Kikwete kommer att stöda Sudan. Jakaya Kikwete varnade ändå för att de ansvariga måste ställas till svars.
- Rättvisa är viktigt och vi vill inte att det på något sätt ska uppfattas som att vi sänder fel signaler om att tolerera straffrihet.
Kikwete sade att han arbetar för att försäkra en fullständig uppställning av FN:s och AU:s gemensamma styrkor i Darfur (UNAMID). För närvarande är endast en tredjedel av styrkan på plats.
Enligt FN har upp emot 300 000 människor dött och mer än 2,2 miljoner flytt sina hem sedan konflikten bröt ut i februari 2003. Sudan uppger att 10 000 personer har dödats. Kriget började då etniska minoritetsrebeller tog till vapen mot den arabdominerade Khartoumregimen och statsstödd arabmilis.
Läs mer:
Utnämning av Darfuråklagare kritiseras (Amnesty Press, 6 augusti 2008)
ICC utfärdar arresteringsorder (Amnesty Press, 2 maj 2007)
ICC vill åtala två krigsförbrytare (Amnesty Press, 27 februari 2007)
AFP |