Upplagt för Bashir-seger i första fria valet på 24 år

På söndag inleds det första flerpartivalet på över 20 år i Sudan – men det är upplagt för att den sittande presidenten Omar al-Bashir behåller makten i landet. Hans främste utmanare Yasir Arman har nämligen dragit tillbaka sin kandidatur samtidigt som al-Bashir har tillgång till stora resurser och använder statsmedierna i sin valkampanj. Det skriver Moyiga Nduru i en analys för nyhetsbyrån IPS.

Valet är en viktig del i det fredsavtal som 2005 avslutade inbördeskriget mellan regeringen i norr och SPLM-gerillan i söder och det finns en önskan om ett förändrat Sudan – särskilt bland den unga urbana befolkningen i norr.

Många väljare har ifrågasatt varför Yasir Arman valdes till presidentkandidat för SPLM, södra Sudans tidigare gerillarörelse, och därmed blev en av de främsta utmanarna till president Omar al-Bashir.
Arman är en av få araber som anslöt sig till SPLM, dominerad av afrikanska grupper och skulle ha fått många röster från SPLM-anhängare i södra Sudan och även från liberala muslimer i norr - men han betraktas också som en förrädare av en del som anser att han svikit muslimerna och inte arbetar för deras sak.

Påtryckningar mot Yasir Arman ledde till att han drog tillbaka sin presidentkandidatur i förra veckan, med hänvisning till valfusk och den pågående konflikten i Darfur.
- Arman ville dra sig tillbaka. Vi hade försökt övertyga honom i flera veckor att han inte skulle göra det men han vidhöll att han ville det, säger Riek Machar, vicepresident i södra Sudan, vid en pressträff i södra Sudans huvudstad Juba.

President Omar al-Bashir och regerande Nationella kongresspartiet, NCP, som uppger sig värna om de arabiska muslimernas intressen i Sudan, har en annan syn.
- Arman har inte en chans. Han har blivit felunderrättad om sina möjligheter att vinna valet. Al-Bashir kommer att vinna, sade NCP:s Ibrahim Ahmed Omer i en intervju med BBC den 3 april.

Oppositionspartierna uppger att al-Bashir desperat klamrar sig fast vid makten och försöker legitimera sitt mandat genom internationellt övervakade val, för att på det sättet undkomma Internationella brottsmålsdomstolen, ICC. Domstolen utfärdade i mars förra året en arresteringsorder för al-Bashir. Han är misstänkt för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, men nekar till anklagelserna.
- Valet har utformats för en person – och inte för att skapa demokratisk förändring, sade Arman vid en presskonferens i Khartoum, i samband med att han meddelade att han drog tillbaka sin kandidatur.

Al-Bashir kommer troligen att vinna valet, inte för att han är populär, men för att han har kontroll över de viktiga institutionerna – armén och styrkorna i norr som han manipulerat sedan han kom till makten 1989.
Oppositionspartierna har börjat ta anklagelser om valfusk på allvar sedan det i förra veckan framkom att röstsedlarna tryckts i huvudstaden Khartoum på en firma som sköts av det regerande partiet NCP – istället för i Sydafrika som man tidigare kommit överens om.

Al-Bashir kontrollerar också statsmedierna – radio och TV– och använder statliga medel och andra resurser som till exempel helikoptrar och fordon i sin kampanj och får därmed ett övertag. Majoriteten av Sudans över 80 oppositionspartier har inte tillgång till sådana resurser.

Al-Bashir har självsäkert meddelat vad som kommer att bli nästa steg. Efter valet kommer han att driva en kampanj för ett enat Sudan inför den folkomröstning om självständighet för södra Sudan som enligt fredsavtalet ska hållas 2011.

”Det blir ingen delning av landet. Befolkningen i söder kommer att rösta för enhet, enligt deras egen vilja,” sade presidenten under ett kampanjmöte i Sinjah, en stad i östra Sudan den 1 april.

Striderna i Darfurprovinsen blossade upp 2003 när rebeller tog till vapen. Fler än 300 000 människor har dött, de flesta av sjukdomar och svält och över 2,5 miljoner människor är på flykt på grund av konflikten.

Moyiga Nduru
IPS/Juba, södra Sudan

10 april 2010

Läs mer:

President al-Bashir hotar med att utvisa utländska valobservatörer

(Amnesty Press 23 mars)

Frågetecken kring fredsavtal för Darfur (Amnesty Press 16 mars)


”Vapenvila i Darfur” - avtal ska undertecknas i Qatar den 23 februari (Amnesty Press 23 februari)

Fredsbevarande styrkor attackerade i Darfur (Amnesty Press 18 februari)
”Torterad” student från Darfur begravdes i Khartoum (Amnesty Press 16 februari)

ICC lägger ner åtal mot rebelledare i Darfur (Amnesty Press 9 februari)

Moyiga Nduru
IPS