”Vapenvila i Darfur” - avtal ska undertecknas i Qatar den 23 februari

På söndagen meddelades att Sudans regering och JEM, Rörelsen för rättvisa och jämlikhet, har undertecknat ett avtal om vapenvila som omedelbart ska träda i kraft. Överenskommelsen skrevs under i Tchads huvudstad N'djamena och ska enligt BBC formellt undertecknas i Qatars huvudstad Doha på tisdagen. Fredssamtal har länge pågått i Doha och nu uppges att ett fullständigt fredsavtal ska vara klart den 15 mars.

JEM inledde tillsammans med SLA, Sudans befrielsearmé ett uppror i Darfur 2003. Enligt FN beräknas 300 000 människor ha dött sedan dess, de flesta av svält och sjukdomar. Över 2,5 av Darfurs sex miljoner invånare har drivits på flykt och merparten lever sedan åratal tillbaka i flyktingläger. JEM är den viktigaste av det dussintal rebellgrupper som vägrat sluta fred med regeringen i Khartoum.
Enligt Reuters förekom strider in i det sista mellan JEM och armén.
- Det är otroligt. Medan de sitter ner med oss i N'djamena och samtalar går de till attack mot oss i Darfur, sade Abubakr Hamid Nur, en av JEM:s fältchefer på satellitelefon till Reuters.
Armén förnekade dock med eftertryck att de skulle ligga bakom anfall mot JEM:s ställningar i Darfur.

I ett tal till nationen på söndagen sade Sudans president Omar al-Bashir att han dödsdomarna mot ett hundratal JEM-anhängare nu upphävs och att ett antal fångar kommer benådas. JEM-anhängarna fängslades och dömdes till döden i samband med det överraskande anfall JEM genomförde i maj 2008 mot Omdurman, huvudstaden Khartoums tvillingstad.

De nya utspelen om vapenvila mellan JEM och regeringen kommer sedan Tchads president Idriss Deby för ett par veckor sedan besökte Khartoum. Besöket resulterade i att Tchad och Sudan lovade att sluta fred och inte längre föra krig genom ombud. JEM, som främst rekryterar från zaghawa, samma folkgrupp som Deby tillhör, har stötts av Tchad. När tchadiska rebeller, stödda av Sudans regering, anfallit Tchad har JEM skyndat till Debys försvar.

Även om vapenvilan mellan JEM och regeringen nu skulle permanentas finns ytterligare ett stort antal väpnade grupper kvar i Darfur. Den viktigaste av dessa, den SLA-fraktion som från Paris leds av Abdul Wahid al-Nur**, _ har hittills vägrat delta i fredssamtal.

Läs mer

Fredsbevarande styrkor attackerade i Darfur (Amnesty Press 18 februari)


”Torterad” student från Darfur begravdes i Khartoum (Amnesty Press 16 februari)

ICC lägger ner åtal mot rebelledare i Darfur (Amnesty Press 9 februari)


BBC