Ja till abort i Argentina

Med 38 röster för, 29 röster emot och en nedlagd röst fattade senaten i Argentina den 30 december 2020 beslut om att abort ska tillåtas fram till vecka 14 i graviditeten.

Reportage | 2021-03-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021
Omröstningen i deputeradekammaren den 11 december: 131 röster för, 117 emot abort.

Omröstningen i deputeradekammaren den 11 december: 131 röster för, 117 emot abort.

Med 38 röster för, 29 röster emot och en nedlagd röst fattade senaten i Argentina den 30 december 2020 beslut om att abort ska tillåtas fram till vecka 14 i graviditeten. Den 11 december hade kongressens deputeradekammare efter 20 timmars debatt med 131 röster för, 117 emot och sex nedlagda röster sagt ja till lagförslaget. Vid båda omröstningarna hade stora grupper demonstranter för och emot abort samlats i Buenos Aires.

Den här gången kom lagförslaget från presidenten, peronisten Alberto Fernández, som hade det bland sina vallöften när han vann valet 2019.

Enligt Amnesty har omkring 450 000 aborter årligen utförts i Argentina trots att det har varit förbjudet. Efter osäkra aborter har tusentals kvinnor tvingats uppsöka sjukhusvård.

Argentinska Amnestymedlemmar i en manifestation för aborträtten i Buenos Aires i december 2020.

Argentinska Amnestymedlemmar i en manifestation för aborträtten i Buenos Aires i december 2020. Foto: Tomás Ramírez Labrousse/AI

Vid sidan av att abort nu blir tillåtet ska också kvinnor få stöd under graviditeten och efter förlossningen. Det ska också finnas sexualundervisning och tillgång till preventivmedel. Den 24 januari trädde lagen i kraft i Argentina och därmed upphävdes det abortförbud som infördes 1921.Den myndighetsperson eller hälsovårdsarbetare som försenar, obstruerar eller vägrar utföra en abort kan i fortsättningen straffas eller stängas av från arbetet.

I Sydamerika är det bara Guyana och Uruguay som tillåter abort, vilket också är tillåtet i Kuba och några delstater i Mexiko.

Frågan om abort i Argentina har varit livligt omdiskuterad de senaste tio åren.

Den förre presidenten Mauricio Macri var motståndare till abort men meddelade 2018 att han skulle acceptera ett beslut om abort i kongressen och den 14 juni 2018 röstade deputeradekammaren ja med 129 röster för, 125 mot och en nedlagd. Den 9 augusti 2018 föll dock förslaget då endast 31 ledamöter av senaten röstade ja.

– Det här är en seger för kvinnorörelsen i Argentina som har kämpat för sina rättigheter i årtionden, sade Mariela Belski, Amnestychef i Argentina. Nu kommer personer som vill ha ett säkert avslutande av sin graviditet kunna göra ett säkert ingrepp. Idag har vi växt som samhälle.

Amnesty vid demonstrationen för fri abort i juni 2018.

Amnesty vid demonstrationen för fri abort i juni 2018. Foto: Amnistía Internacional Argentina / Demian Marchi

Amnesty har de senaste åren engagerat sig i abortfrågan i Argentina och över 260 000 personer runt om i världen undertecknade Amnestys petition med krav på ny abortlag.

I en kommentar efter omröstningen uttryckte Erika Guevara-Rosas, Amnestys Amerikachef, en förhoppning om att beslutet i Argentina ska få följdverkningar över hela kontinenten och leda till avkriminalisering av abort.

I Honduras, där abort är totalförbjudet i konstitutionen, beslöt dock kongressen den 28 januari att det ska bli ännu svårare att ändra den artikeln. Istället för två tredjedelsmajoritet ska det i fortsättningen krävas att tre fjärdedelar av parlamentsledamöterna röstar för en förändring av abortförbudet.

Ulf B Andersson

Läs också

Argentina väntar på abortbeslut (2 oktober 2020 – även i nummer 3-2020)

Reportage | 2021-03-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021