Klassiker i nya kläder

filmer | 2011-10-05

Matthew Macfadyen (som Athos), Gabriella Wilde (som Constance) och
Luke Evans (som Aramis). Stillbildsfoto: Rolf Konow

Film: The Three Musketeers
Regi: Paul W.S Andersson
Manus: Alex Litvak, Andrew Davies, Alexandre Dumas
Skådespelare: Milla Jovovich, Orlando Bloom, Christoph Waltz, Mads Mikkelsen, Logan Lerman.
Land: USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike

Alexandre Dumas klassiska saga om de fyra hjältemodiga vännerna träder här fram i en helt ny science fiction kryddad 3D-skepnad, med såväl flygande luftskepp som klingande svärd och musketörer i dykardräkt. Resultatet? Inte fullt så vedervärdigt som man kan tro.

Alexandre Dumas; författaren bakom två litterära hörnstenar (De tre musketörerna: 1844, Greven av Monte Christo: 1845-46) inom den genre som slentrianmässigt brukar rundas av till att kallas för matiné eller äventyr, hade förmodligen vänt sig i graven om han visste vad regissör Andersson nu gjort med hans saga i och med The Three Musketeers. Men förmodligen så med lika delar förfäran som av stolthet. För visst måste det också vara en smickrande insikt att kunna konstatera hur den en gång för länge sedan skrivna sagan i och med denna film nu otaliga gånger har blivit tolkad på den vita duken hela vägen från stumfilmens vagga fram till denna 3D-filmatisering mer än ett sekel av värdigt åldrande senare. Men det måste också vara en förfäran åsynen av hjältarna registreras med när de som här dyker upp i sammanhang såsom de på luftskeppen i denna film. Luftskeppen som inte existerade ens i arkitekten och uppfinnaren av dem, von Zeppelins tanke, förrän dryga tre årtionden efter det att boken om de tre musketörerna först utgivits.

Men historien om den unge mannen från Gascogne som rider in i Paris på sin åsneliknande häst med drömmar om att få bli en utav kungens musketörer förblir densamma. För den makthungrige kardinalen planerar alltjämt i det dolda att ta över makten från den franske kungen med hjälp utav den engelske hertigen av Buckingham (Bloom), och har som ett första steg i denna riktning bannlyst hans privata livgarde, musketörerna. Men de tre musketörerna Athos, Porthos och Aramis vägrar stiga åt sidan från sin svurna ed, och är tillsammans med D’Artagnan snart konspiratörerna på spåren för att försöka rädda kungens Frankrike.

Christoph Waltz (som kardinal Richelieu) och Orlando Bloom
(som hertigen av Buckingham). Stillbildsfoto: Rolf Konow

Något som dock är lite sorgligt och som gravt handikappar denna filmatisering är att vi får leta bland de större birollerna för att få någon typ av valuta för vår tid. För det är egentligen bara Mads Mikkelsen i rollen som den skönt onde Rochefort, och Christopher Waltz som den lömske kardinalen Richelieu som skiner i sina gestaltningar. Sedan slutar jag aldrig heller att förundras över hur 3D-konceptet missbrukas på löpande band av filmbolagen som ytterligare ett billigt sätt att locka in den yngre publiken i salongerna med. För det tar lång tid att utveckla denna tredje dimension till ett vackert visuellt djup, om man inte som här vill få den sammanfattad till en långgrund och onödigt säljande plattityd. Lägg till detta sedan Paul Haslingers påstridigt komponerade musikmatta och action-scener som är så pass overkliga så att allt potentiellt hjältemod mer ofta än inte dränkts bort av specialeffekter och man blir till sist lämnad med en känsla av att ha upplevt något helt annat än den klassiska historia som Dumas en gång författade.
Dock inget bättre.

Andreas von Scherling
[email protected] **

filmer | 2011-10-05