Minnen och jubileer

I ruinerna av andra världskriget föddes Förenta Nationerna, FN, år 1945. Men första världskrigets slut och efterspelet efter 1918 kastar långa skuggor ännu idag.

ledare | 2018-11-21
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018
Nationernas Förbund håller sitt första möte i Paris i januari 1920. Senare flyttades NF till Genève i Schweiz.

Nationernas Förbund håller sitt första möte i Paris i januari 1920. Senare flyttades NF till Genève i Schweiz. Foto: A. Frankl - National Library of Norway /Wikimedia

Medan novembermörkret sänkte sig över Europa var det samling för minnesdagar. Den 11 november var det 100 år sedan eld upphör blåstes i Första världskriget där minst nio miljoner soldater beräknas ha dödats, många av dem i skyttegravskriget i norra Frankrike och Flandern. Världsledare samlades i Paris där den franske presidenten Emmanuel Macron också ville återuppliva den fredskonferens som hölls år 1919.

Efter krigsslutet skapades Nationernas Förbund, NF, och många hoppades att de fredsavtal som hade ingåtts skulle leda till en bestående fred. Istället går många av dagens konflikter att härleda till 1918 och första världskrigets efterspel.

På Balkan diskuteras åter nya gränser som en påminnelse om att det bara är 100 år sedan imperierna Osmanska riket och Österrike-Ungern upplöstes. Förhållandet mellan Polen, Ryssland och Ukraina påverkas fortfarande av kalabaliken efter 1918. I Viktor Orbáns Ungern odlas drömmen om ett upphävande av Trianon-freden 1920 då Ungern krymptes till sin nuvarande storlek.

Islamiska staten, IS, lockade anhängare med löften om att Storbritannien och Frankrikes hemliga uppdelning 1916 av Mellanöstern nu skulle upphävas. Kurderna anser sig lurade på löftena från 1920 om möjlig självständighet och konflikten fortsätter i dagens Turkiet med omnejd. När skolbarn hösten 2018 kidnappas i den upptrappade konflikten i Kamerun mellan engelsk- och fransktalande grupper så påminns vi om hur segrarmakterna redan 1916 beslöt att dela Tyska Kamerun.

NF blev en tandlös dröm när Mussolinis Italien 1935 invaderade Abessinien (Etiopien) och tillsammans med Hitlers Tyskland gav stöd till fascistupproret i Spanien 1936, förövningar till andra världskriget.

Den 9 november i år hölls minneshögtider runt om i världen på 80-årsdagen av Novemberpogromerna (Kristallnatten) i Tyskland 1938. Dådet i en synagoga i Pittsburgh, USA den 27 oktober, då en man rusade in under ropet ”alla judar måste dö” och sköt ihjäl elva personer var en chockartad påminnelse om att antisemitismen växer i en rad länder, inklusive Sverige.

I ruinerna av andra världskriget föddes en ny dröm, den om Förenta Nationerna, FN, som bildades 1945. Den 10 december har det gått 70 år sedan FN vid ett möte i Paris 1948 antog den Allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter. Idag varnar många för att idéerna i förklaringen är under attack som saknar motstycke på många år. I det här numret kan du läsa alla 30 artiklarna och själv fundera på om det går bakåt eller framåt att uppfylla visionen från 1948.

Ulf B Andersson

ledare | 2018-11-21
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018