Banar bloggen väg för unga kvinnors makt?

reportage | 2010-04-13

De senaste åren har antalet bloggar ökat explosionsartat i Sverige. Den vanligaste bloggaren är i dag en ung kvinna som skriver om vardagsbetraktelser och mode och vissa påstås ha upp till en miljon läsare om dagen. Kan bloggar vara unga tjejers väg till makten eller riskerar de att förstärka de normer och ideal som finns i vårt samhälle? Den 8 april debatterade sajten tjejjouren.se ämnet på baren Högkvarteret, Stockholm.

Den 8 mars lanserade Sveriges Kvinnor- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, tillsammans med Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, webbsidan tjejjouren.se. Förra torsdagen firade sajten en månad vilket firades med fest och panelsamtal på baren Högkvarteret i Stockholm. Under sin första månad har tjejjouren.se publicerat bloggar skrivna av kända personer som simmerskan Emma Igelström, politikern Mona Sahlin, sångerskan Sara Löfgren, men också av kvinnor aktiva i tjejjourer runt om i landet. Kvällens tema, bloggens feministiska och demokratiska potential, kan därför ses som en naturlig och viktigt följd. I panelen satt medieforskaren Kajsa Klein, bloggarna Hanna Fridén och Rebecca Ståhl tillsammans med regissören och skådespelaren Carl Johan Karlson för att ge sin syn på bloggen som tjejernas väg till makten.

Kvällens panel från vänster: __Carl Johan Karlson__, __Rebecca Ståhl__, __Hanna Fridén__ och __Kajsa Klein.

Kvällens samtalsledare var Carin Göransson, som också är projektkoordinator för tjejjouren.se. Hon inledde samtalet men att konstatera att 40 procent av Sveriges unga tjejer någon gång har bloggat eller bloggar i dag.

  • Bloggen är ett ständigt omdebatterat fenomen. Därför är det också viktigt att prata om vilken demokratisk och feministisk potential bloggen har, sade Carin Göransson.

Personerna som står bakom de mest populära svenska bloggarna är i dag unga tjejer. Ämnena kretsar ofta kring vardagsbetraktelser och mode. Men här och där sticker politiska och samhällskritiska inslag ut. Isabella Löwengrip, mer känd som bloggaren Blondinbella, driver enligt Bloggportalen sveriges tredje populäraste blogg. Hennes blogg är ett exempel på hur bloggandet kan användas för att sprida politik och åsikter i samma forum som tankar kring mode och smink. Isabella Löwengrip är aktiv bland annat aktiv i MUF, Moderata ungdomsförbundet. Hanna Fridén var en av de bloggare som deltog i panelsamtalet och hennes blogg är också en blandning av båda världar.

  • Jag försöker blanda högt och lågt. Från ”dagens outfit” och offentlig menskalender till inlägg om ideal och anorexi. Om jag bara bloggar om politik kommer jag bara nå ut till dem som har ett politiskt intresse. Jag vill nå ut till fler, konstaterade Hanna Fridén.

Bloggarnas ökade popularitet har också fört med sig negativa effekter. Det så kallade ”näthatet” inom bloggvärlden, som sprids av både bloggare och läsare, har drabbat många av de unga bloggarna. Rebecca Ståhl började först och främst blogga för att hon ville skriva av sig och hennes blogg handlar mest om humor och vardag. Hon har själv blivit utsatt för det så kallade ”näthatet” som spridit sig i bloggvärlden.

  • Man går över gränsen när man hänger ut andra. Jag är väldigt noga med vad jag skriver och tänker igenom om något kan missuppfattas. Man behöver inte vara provocerande för att få många läsare, men det är ett av de snabbaste sätten, berättade Rebecca Ståhl.

När skådespelaren och regissören Carl Johan Karlson insåg att han inte längre var den han trodde han var - ”nån som har koll”, bestämde han sig för att undersöka bloggfenomenet närmare.

  • Jag tillhör inte den unga generationen längre, det har skett en slags förskjutning när det gäller vad som är inne och ute. För mig känns det jobbigt att skriva om privata saker och det är ju just det bloggandet handlar om, sade Carl Johan Karlson.

Kenza (__Kenza Zouiten) skriver en av Sveriges mest populära bloggar. Hon konkurrerar om första platsen med Kissie.

Kissie (__Alexandra Barbara Nilsson__) gick hösten 2009 om Blondinbella i antalet läsare, enligt Wikipedia. Hon driver i dag en av Sveriges mest lästa bloggar.

För att sätta sig in i bloggvärlden började han plöja igenom bloggar på nätet. Hans projekt ledde till ett så kallat residens på ung scen öst, en sattelitverksamhet till Östgötateatern, under vintern 2009. Med hjälp av högstadieelever satte han sig in i hur unga människor använder och ser på bloggar och andra sociala medier. Resultatet blev en text och monolog, men även en blogg där Carl Johan iscensatte tjejen FIPPPs typiska tonårsliv.

  • Eleverna berättade att de var kritiska till de så kallade ”fjortisbloggarna” som finns, men att det största nöjet var att läsa om hur tjejerna gjorde bort sig. De sa att de inte blev påverkade av det som skrevs, men jag märkte att de stundtals trots allt blev det, sade Carl Johan Karlson.

Hanna Fridén, som på sin blogg kallar sig ”feministisk, estetisk stilfascist”, anser att det finns stor feministisk potential i bloggen.

  • Men det finns två saker som är problematiskt med att kalla sig feminist. Antingen ses man som manshatare, en reaktion som i och för sig är ganska extrem. Eller så får man kommentaren: ja men killarna då, det finns ju problem för killar också! Det verkar som om tjejer alltid måste ta hand om alla andras problem före sina egna, först då är det okej att kämpa för sin egen rätt och sak, konstaterade Hanna Fridén.

Kajsa Klein är medieforskare på JMK och har forskat om sociala medier sedan 1990-talet. Hon tror att övervikten av kvinnliga bloggare kan förklaras med att kvinnor har ett större intresse av det sociala samspelet. Som svar på frågan om hon ser några risker med bloggfenomenet, tog hon upp det faktum att det finns en risk att politiska debatter och sakfrågor stannar på webben. Att demonstrationer och diskussioner i det övriga offentliga rummet minskar.

  • Men jag ser det inte som ett jättestort problem. Bloggen kan ses som en träning i att uttrycka sig, sade Kajsa Klein.

Carl Johan Karlson ser bloggen som en möjlighet att sprida samhällsförändrande budskap. Han konstaterade också att detta är första gången tjejer kan nå ut med sina texter - utan att bli redigerade och censurerade av redaktörer.

  • Det i sig är feministiskt! Men man måste trots allt uppfylla vissa normer för att ens bli läst. Då kan man använda bloggen som ett feministiskt verktyg och peppra ”dagens outfit” med politiska budskap, avslutade Carl Johan Karlson.

Text: Malin Eriksson
Bild: Stina Thomsson

Läs mer:

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS

Tjejjouren.se

Rebecca Ståhls blogg: rstahl

Hanna Fridén: Feministisk, estetisk stilfascist

Carl Johan Karlsons blogg: FIPPP

Isabella Löwengrips blogg: Blondinbella

reportage | 2010-04-13