Ögonblicket: Dumpade i öknen

I Tunisien har myndigheterna samlat ihop migranter och kört ut dem i öknen.

artiklar | 2023-09-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023
Migranter vid gränsen till Libyen den 4 augusti 2023 sedan de körts dit av de tunisiska myndigheterna.

Migranter vid gränsen till Libyen den 4 augusti 2023 sedan de körts dit av de tunisiska myndigheterna. Foto: Yousef Murad/AFP/TT

I Tunisien fortsätter president Kaïs Saïed sin hårdföra politik mot migranter och asylsökande från Afrika. I februari hävdade presidenten att ”horder” av migranter” förde med sig våld och att en kriminell komplott låg bakom för att förändra Tunisiens demografiska sammansättning.

I juli dödades en tunisisk man i ett bråk med migranter i staden Sfax. Myndigheterna svarade med att samla ihop hundratals migranter och körde ut dem i bussar till öknen i södra Tunisien. Enligt Human Rights Watch tvångsförflyttades minst 1 000 personer till öknen där de lämnades åt sitt öde utan mat och vatten. Den 9 augusti rapporterade al-Jazira att de libyska gränsmyndigheterna uppgav att 27 döda migranter hade hittats i öknen.

I mitten av juli slöt EU ett avtal med Tunisien om att stötta landet med motsvarande omkring elva miljarder kronor i arbetet med att stoppa migrantflödet över Medelhavet.

– Mot bakgrund av tilltagande våld och övergrepp mot migranter från söder om Sahara av tunisiska myndigheter, visar EU:s avtal att man ingenting har lärt från tidigare liknande avtal. Detta gör den Europeiska unionen medskyldig till det lidande som oundvikligen kommer att bli resultatet, sade Eva Geddie från Amnesty International i ett uttalande 17 juli.

Ulf B Andersson

Läs mer om Tunisien från Amnesty Press

Ögonblicket: Den arabiska vårens slut (11 mars 2023)

Tunisien: Bloggaren Emna Chargui dömd till sex månaders fängelse (16 juli 2020)

Tunisien: Historisk lag har antagits för att skydda kvinnor från våld (30 juli 2017)

Palmepriset till människorättskämpar i Tunisien och Saudiarabien – Amnesty Press har träffat Radhia Nasraoui och Samar Badawi (31 januari 2013)

Mehdi Gharbi tog datorn till hjälp mot diktatorn (12 april 2012)

Arabvärlden revolterar för demokratin (9 februari 2011)

Feministisk journalist kämpar för demokrati i Tunisien (6 augusti 2002)

Kampen för ett demokratiskt Tunisien (21 juni 2002)

artiklar | 2023-09-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023