Rättegången i ICC mot Dominic Ongwen: ”Jag är oskyldig och var själv ett offer”

Dominic Ongwen förklarade sig icke skyldig när rättegången mot LRA-ledaren inleddes den 6 december.

Dominic Ongwen förklarade sig icke skyldig när rättegången mot LRA-ledaren inleddes den 6 december. Foto: ICC-CPI

Det tog nästan 20 minuter att läsa upp upp de 70 åtalspunkterna när rättegången mot Dominic Ongwen den 6 december inleddes i ICC, Internationella brottmålsdomstolen, i Haag. Dominic Ongwen anklagas för att vara ledare för Sinia-brigaden i LRA, Herrens motståndsarmé, som i många år förde ett krig i norra Uganda men som idag är en liten gerillagrupp som främst härjat i grannländerna.

Dominic Ongwen förnekade anklagelserna och sade enligt The Guardian i en känslomättat utbrott att han själv var ett offer för LRA:

– I Guds namn, jag är oskyldig till åtalspunkterna. Jag är inte LRA. Det var var LRA som kidnappade människor i norra Uganda. Det var LRA som mördade människor.

Fatou Bensouda, chefsåklagare vid ICC, sade i sitt inledningsanförande att ”Ongwen var direkt inblandad i många attacker mot civila”:

– Han visste att brotten han begick var en del av utbredda och systematiska attacker.

Chefsåklagare Fatou Bensouda när rättegången mot Dominic Ongwen inleddes den 6 december.

Chefsåklagare Fatou Bensouda när rättegången mot Dominic Ongwen inleddes den 6 december. Foto: ICC-CPI

Åklagarsidan ska nu försöka bevisa att Dominic Ongwen är skyldig till brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Åtalspunkterna omfattar bland annat mord, våldtäkt, sexuellt slaveri, tvångsäktenskap, tortyr, förslavning, plundring, rekrytering av barnsoldater och för första gången någonsin ska brottet ”påtvingad graviditet” prövas i en internationell domstol. 4 107 offer för LRA är representerade under rättegången i Haag.

ICC sänder rättegången till sex städer i norra Uganda och två platser i huvudstaden Kampala. Många hade på tisdagen samlats för att se öppnandet av processen i Haag.

Den 7 december kommer representanter för offren att lägga fram sin syn inför rätten och sedan väntas rättegången ajouneras till 17 januari. Processen mot Dominic Ongwen beräknas pågå i flera år.

Dominic Ongwen, som antas vara mellan 35 och 40 år, fördes som 10-åring bort av LRA i norra Uganda och tvingades bli barnsoldat. Försvaret pekar på att Ongwen själv torterades och tvingades bevittna hur människor dödades. Rättegången i Haag kommer därför få betydelse när domstolen ska ta ställning till frågan om offer och förövare och var gränsen går. Fatou Bensouda pekade själv på att den åtalades erfarenheter som offer i barndomen kan utgöra en förmildrande omständighet när det gäller straffet men att detta inte kan frånta honom ansvaret för de brott han anklagas för.

För ICC är rättegången mot Dominic Ongwen viktig av flera anledningar. När domstolen inrättades 1 juli 2002 var situationen i norra Uganda det första fallet som domstolen fick då Ugandas president Yoweri Museveni år 2003 bad ICC att ta sig an LRA. ICC förklarade att situationen i norra Uganda skulle granskas och hösten 2005 offentliggjorde ICC sina första åtal. Det handlade då om Dominic Ongwen, LRA:s ledare Joseph Kony och tre andra ledande befäl inom LRA.

Medan Joseph Kony, trots en belöning på 5 miljoner USA-dollar (motsvarande 50 miljoner kronor) ännu är på fri fot, så överlämnade sig Dominic Ongwen i januari 2015 till amerikanska specialstyrkor i Centralafrikanska republiken, CAR. De tre andra åtalade LRA-ledarna antas ha dött i strid under årens lopp.

Sedan Museveni år 2003 vände sig till ICC med begäran om hjälp har han sällat sig till ICC:s hårda kritiker och har trotsat ICC genom att bjuda in Sudans president Omar al-Bashir till sin senaste presidentinstallation. Omar al-Bashir är efterlyst av ICC för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Darfur i västra Sudan. Uganda har dock hittills valt att stannar kvar inom ICC, som har 124 anslutna stater. Och när de amerikanska soldaterna i CAR överlämnade Dominic Ongwen till ugandiska styrkor i CAR gav Museveni klartecken att LRA-ledaren skulle flygas till Haag.

Processen i Haag mot Dominic Ongwen kommer belysa den konflikt som inleddes år 1987 då LRA växte fram bland Acholi-folket som ansåg sig missgynnade av den ugandiska regeringen. Försök att mäkla fred misslyckades och under Joseph Konys ledning gjorde sig LRA ökända för massakrer och masskidnappningar, främst av barn som sedan tvingades bli barnsoldater. En del uppskattningar anger att upp till 100 000 personer kan ha dödats och cirka 60 000 barn kan ha kidnappats.

Även den ugandiska armén anklagas för att ha begått övergrepp under kriget mot LRA. I stora områden i norra Uganda tvingades närmare två miljoner in i skyddade läger för att skydda dem men också för att undanröja LRA:s möjligheter till kontakt med befolkningen.

Invånare i Ludoki i norra Uganda följer öppnandet av rättegången mot Dominic Ongwen den 6 december.

Invånare i Ludoki i norra Uganda följer öppnandet av rättegången mot Dominic Ongwen den 6 december. Foto: ICC-CPI

LRA hade från mitten av 1990-talet stöd av regeringen i Sudan då Uganda stödde SPLA, den sydsudanesiska armén som kämpade för att Sydsudan skulle bli självständigt (vilket uppnåddes år 2011). Nya försök till fredsförhandlingar gjordes 2006-2008. Under tiden hade LRA försvagats och opererade till största delen utanför Uganda. Kidnappningar och massakrer fortsatte att drabba människor i otillgängliga delar av Demokratiska republiken Kongo, Sydsudan och Centralafrikanska republiken.

Trots att tusentals soldater från flera länder deltagit i jakten på Joseph Kony och resterna av LRA finns gruppen kvar och antas befinna sig i Centralafrikanska republiken.

I Uganda väntas en rättegång mot en annan LRA-ledare, Thomas Kwoyelo, påbörjas inom de närmaste månaderna.

Ulf B Andersson

6 december 2016

Läs mer

ICC om fallet Dominic Ongwen

ICC: First Lord’s Resistance Army Trial Begins. Thousands of Victims Participating in Case (Human Rights Watch 5 december 2016)

Läs mer om ICC från Amnesty Press

Gambia lämnar ICC – ”en domstol för förföljelse av afrikaner” (26 oktober 2016)

Sydafrika lämnar ICC: ”Kan bli förödande för domstolen” (22 oktober 2016)

Burundis regering: Vi lämnar ICC (8 oktober 2016)

Klartecken för ICC att undersöka brott under Georgienkriget (31 januari 2016)

ICC-åtalet innebär ett slut för straffriheten i Kenya (16 maj 2011)

Läs mer om LRA från Amnesty Press

LRA-ledaren Dominic Ongwen har anlänt till Haag – sitter i ICC:s häkte (22 januari 2015)

Inget fredsavtal - Var är Kony? (11 april 2008)

Hem till byn Amio (nr 5/2007)

Rättvisa utan ansvarsutkrävande? (16 maj 2007)

Efter 19 års krig: Vapenvila i norr (29 augusti 2006)

Rykten om ICC: Arresteringsorder mot Joseph Kony (7 oktober 2005)

Norra Uganda: De civila som gisslan i kriget (nr 3/2005)

Internationell rättvisa: I Haag skapas historia (Amnesty Press nr 1/2005)

Svensk statssekreterare i norra Uganda: »Jag har aldrig hört talas om något liknande« (nr 1/2004)

Nattens barn i norra Uganda På vandring varje natt för en säker sömn (nr 4/2003)

Ulf B Andersson
Amnesty Press