Rykten om ICC: Arresteringsorder mot Joseph Kony

ICC, internationella brottmålsdomstolen, i Haag uppges ha utfärdat sina första arresteringsorder. Det uppgav chefen för FN:s mission i Demokratiska republiken Kongo på torsdagen. ICC hade ännu på fredagseftermiddagen inte bekräftat åtalen.
Däremot uppgav Ugandas försvarsminister Amama Mbabazi vid en presskonferens i Kampala på fredagen att LRA:s ledare Joseph Kony tillsammans med Vincent Otti, Okot Odiambo, Raska Lukwiya och Dominic Ongwen finns på en lista som ICC förra veckan överlämnade till regeringen i Uganda. Namnen på de fem LRA-ledarna överlämnades tillsammans med förseglade åtal.
­– Nu kommer hela världen söka efter Kony, sade Mbabazi enligt Reuters.

Det är inte otänkbart att ICC hade hoppats att åtalen, som är historiska i det internationella rättssystemet, skulle förbli hemliga tills personerna hade gripits, en omdiskuterad taktik som tidigare har använts av FN:s krigsförbrytartribunal för ex-Jugoslavien.
För Joseph Kony, ledare för LRA, Herrens motståndsarmé, innebär åtalet att han nu ska ställas till svars för de övergrepp som hans grupp begått under det krig som har pågått i nitton år. Tiotusentals människor har dödats och över 1,5 miljoner människor har drivits på flykt. Civila har dött i massakrer och barn har kidnappats av LRA för att som barnsoldater delta i kriget i norra Uganda.

Kony förmodas befinna sig i södra Sudan, där LRA länge har haft baser. Sedan 2002 har den ugandiska armén haft tillstånd från regeringen i Khartoum att operera i Sudan upp till den så kallade röda linjen, tio mil in i landet. Enligt nyhetsbyrån Reuters tror den ugandiska armén att Kony nu befinner sig norr om linjen utanför en stad som befinner sig under regeringens kontroll. På torsdagen meddelades att den ugandiska armén fått tillstånd att operera ännu längre in i Sudan, rapporterar BBC.

Ugandas president Yoweri Museveni vände sig i början av 2004 till ICC och begärde att domstolen skulle undersöka LRA:s krigsförbrytelser. En formell undersökning inleddes under 2004 och det har länge varit väntat att ett formellt tillkännagivande om åtal mot Kony och andra högre LRA-ledare skulle komma från Haag.

Frågan om åtal mot LRA:s ledare är dock kontroversiell och i norra Uganda har många uttryckt farhågor för att chanserna till en fredlig lösning av konflikten nu försvinner. Den tidigare ugandiske ministern Betty Bigombe lyckades förra året få igång samtal med LRA, men dessa avbröts i februari när LRA:s chefsförhandlare deserterade och överlämnade sig till armén.
Utländska ambassader i Ugandas huvudstad Kampala har stött försöken att få igång fredssamtal.
- Nu kommer det dock att bli omöjligt för Betty Bigombe att föra samtal med LRA:s ledare. Vi kan inte stödja hennes samtal med någon som är efterlyst av ICC, sade en diplomat med insyn i fredsprocessen till Reuters.
Bland de brott som väntas bli föremål för åtal i ICC är massakern i Barlonya-lägret i Uganda där LRA-soldater brände, sköt och hackade ihjäl över 300 civila.

ICC:s arresteringsorder ska enligt William Lacy Swing, som leder FN-missionen Monuc i Demokratiska republiken Kongo, ha överlämnats till regeringarna i Uganda, Sudan och Demokratiska republiken Kongo. Swing uppgav att fem ledare i LRA fanns på listan.

Närmare 400 tungt beväpnade LRA-soldater under ledning av Vincent Otti tog sig i september från Sudan och etablerade sig i nordöstra delen av Kongo.
Kongolesiska armésoldater har misslyckats med att avväpna LRA-soldaterna och Swing har lovat att FN-trupperna i Kongo är beredda att använda våld om det är nödvändigt för att avväpna LRA-styrkan.
Ugandas president Museveni hotade förra veckan med en invasion av Kongo om styrkan inte avväpnas.

Detta har lett till en kris där Kongo anklagar Uganda för att bryta mot FN-stadgan med sitt hot. FN:s generalsekreterare Kofi Annan förklarade också på onsdagen att hot om invasioner av grannländer strider mot FN-stadgan.
Enligt den ugandiska tidningen Monitor förklarade dock arméns språkrör Shaban Bantariza att ”ingenting kommer att hindra Ugandas armé från att gå in i Kongo så länge som vi har tillstånd att göra det”.
Uganda har två gånger tidigare, 1996 och 1998, invaderat Kongo för och drog tillbaka sina trupper först 2003.

Under torsdagen ville inte ICC kommentera uppgifterna från Swing, men en presskonferens med chefsåklagaren Luis Moreno-Ocampo utlystes till fredagseftermiddagen.

ICC bygger på Romstadgan som antogs 1998. Omkring 100 länder har anslutit sig till stadgan och den 1 juli 2002 upprättades domstolen i Haag.

Läs mer om konflikten i Uganda: Reportage i Amnesty Press 3/2005

ICC:s hemsida