PRIDE2017: ”Pride är inte fluff. Det är hård kamp”

Amnesty gick i Prideparaden till minne av den lesbiska aktivisten Noxolo Nogwasa, som mördades i Sydafrika år 2011. Enligt arrangörerna gick över 50 000 personer i tåget genom Stockholm och omkring en halv miljon personer såg på, men paraden mötte också motstånd från en liten grupp högerextremister.

reportage | 2017-08-05
Av: Charlie Olofsson
”Marching for those who can´t” är en påminnelse om att samkönat sex är kriminaliserat i över 70 länder. I ytterligare ett antal länder inskränks yttrandefriheten kring hbtqi-frågor.

”Marching for those who can´t” är en påminnelse om att samkönat sex är kriminaliserat i över 70 länder. I ytterligare ett antal länder inskränks yttrandefriheten kring hbtqi-frågor. Foto: Charlie Olofsson

Dykes on bikes tog täten och följdes av det stora blocket ”Marching for those who can´t”. Sedan följde föreningar, politiska partier, företag, aktivister och festprissar i en salig blandning. Över 50 000 personer deltog enligt arrangörerna i paraden, som startade på Kungsholmen och gick mot Östermalm via City.

I närheten av Stureparken stoppades tåget av en grupp på 10-15 personer från högerextrema Nordisk Ungdom. De ställde sig i vägen och försökte hindra tåget. Paraden stod stilla i omkring tio minuter innan gruppen fördes bort av polis.

Amnesty hyllade minnet av den mördade lesbiska aktivisten Noxolo Nogwasa genom att bära en kista i paraden.

Amnesty hyllade minnet av den mördade lesbiska aktivisten Noxolo Nogwasa genom att bära en kista i paraden. Foto: Charlie Olofsson

”No more blood. Make more love” skanderade aktivister i Amnestys block i paraden. De bar en begravningskista som symbol för den mördade sydafrikanska lesbiska aktivisten Noxolo Nogwasa och för andra hbtqi-personer som har dödats.

– Jag hoppas att de som står och tittar på paraden ska få sig en tankeställare. Pride är inte fluff. Det är hård kamp, säger Louise Bergetoft från Queer Amnesty Stockholm.

På begravningskistan låg blommor som har virkats av besökare på Etnografiska museet, där Queer Amnesty Stockholm har haft ett seminarieprogram under veckan. Efter paraden ska blommorna skickas till Noxolo Nogwasas familj i Sydafrika.

– De ska veta att det finns människor över hela världen som ser orättvisan och vill förändra. Jag beundrar Noxolo för hennes mod. Hon var öppen och kämpade trots att det innebar stor fara, säger Louise Bergetoft.

Nyanlända flyktingar gick med i paraden.

Nyanlända flyktingar gick med i paraden. Foto: Charlie Olofsson

Efter Amnestys block i paraden gick Civil Rights Defenders. Under Prideveckan har de satt fokus på situationen i Turkiet. Regeringen införde undantagstillstånd efter kuppförsöket i juli förra året och hbtqi-rörelsen, liksom resten av civilsamhället, har fått svårare organisera sig.

– Jag brukade jobba gentemot parlamentet. Tidigare var det möjligt och vi hade stöd från vissa politiker men nu är det helt stängt, sade Murat Köylü från organisationen Kaos GL under Civil Rights Defenders seminarium den 4 augusti.

 För tredje året i rad stoppades Pride i Istanbul den 25 juni av polisen. Tidigare år har tiotusentals personer deltagit.

För tredje året i rad stoppades Pride i Istanbul den 25 juni av polisen. Tidigare år har tiotusentals personer deltagit. Foto: Yasin Akgul/AFP/TT

Recep Tayyip Erdoğans regering har gått i moralkonservativ riktning och det finns nu en utbredd oro inom hbtqi-rörelsen.

– Det var inte så att vi var fria att protestera eller hålla prideparader före undantagstillståndet heller, men då hade vi i alla fall våra fester. Nu är det många som inte ens vågar komma dit längre, sade Eren Kara, från organisationen Spod.

Den 25 juni i år stoppade polisen i Istanbul med våld stadens Prideparad för tredje året i rad, men trots den svåra situationen vill Murat Köylü påminna om att sett till en längre tidsperiod har situationen för hbtqi-personer trots allt blivit bättre i Turkiet:

– Staten har gått i en konservativ riktning men det turkiska samhället har blivit mer sekulärt. Hbtqi-personer ser inte sig själva som perverterade längre. Det har hänt mycket bara under en generation, sade han under seminariet.

Han uppmanade också aktivister i Sverige om att vara vaksamma på bakslag.

– Det finns inget land som är perfekt när det kommer till mänskliga rättigheter. Ibland går det framåt och ibland bakåt. Vi får aldrig aldrig ta framgångarna för givna, sa han.

Enligt arrangörerna deltog 50 000 personer i lördagens Prideparad i Stockholm.

Enligt arrangörerna deltog 50 000 personer i lördagens Prideparad i Stockholm. Foto: Charlie Olofsson

Prideparaden genom Stockholm lockade, utöver deltagarna, enligt arrangörerna en publik på omkring 500 000 personer. Paraden slutade vid Östermalms IP där festivalprogrammet i Pride Park fortsatte med prisutdelningar och avslutningsfest.

Nästa år kan Pride bli ännu större då Stockholm och Göteborg har tilldelats Europride.

Charlie Olofsson
[email protected]

Amnesty Press på Stockholm Pride 2017

PRIDE2017: ”Intersex är inte särskilt ovanligt, det är bara väldigt tyst om det” (5 augusti 2017)

PRIDE2017: Rainbow Riots artister rappar mot homofobi (4 augusti 2017)

PRIDE2017: Nu är regnbågsflaggan hissad över Stockholm (2 augusti 2017)

Läs mer om Turkiet

Turkey: Blocking of Istanbul Pride March the latest blow to right to freedom of expression and peaceful assembly (Amnesty International 26 juni 2017)

Prideparad förbjuds i Istanbul – Amnesty uppmanar till protester (Amnesty Press 18 juni 2016)

Homosexuell grupp gör motstånd (Amnesty Press 30 maj 2008)

reportage | 2017-08-05
Av: Charlie Olofsson