Homosexuell grupp gör motstånd

En ledande turkisk homosexuell grupp, Lambda, kommer att göra motstånd mot ett domslut som beordrar dem att lägga ner sin verksamhet för att den ”strider mot moralen”. Lambda arbetar för homosexuella och transpersoners rättigheter i Turkiet.
Homosexualitet är inte förbjudet i landet, men samtidigt klagar många homosexuella och transpersoner på att de blir diskriminerade, rapporterar BBC.
Lambda anser att staten vill tvinga dem till tystnad och syftar på en polisrazzia som utfördes mot deras kontor förra månaden.

Human Rights Watch belyste det faktum att det pågår omfattande trakasserier mot gruppen och krävde en rättslig förändring i en rapport som släpptes förra veckan.
Domstolen sade att gruppen måste avsluta sin verksamhet, vilket även följdes av ett klagomål från landshövdingens kontor i Istanbul som anser att Lambda har brutit mot lagen som omfattar skyddet av familj och en paragraf som förbjuder kroppar som har avsikt att gå emot lag och moral.
- Detta är ett misstag och vi hoppas att appellationsdomstolen kommer att åtgärda detta,sade Lambdas advokat Firat Soyle till AFP.

Homosexuella och transpersoner personer syns allt mer i Turkiet och för någon vecka sedan hölls den första marschen i Turkiet för homosexuella i staden Ankara. Samtidigt anser de homosexuella och transsexuella att de möter mer fientlighet nu än förr, vilket delvis har att göra med det konservativa samhället de lever i.
- Det var hårt förr, men det börjar bli ännu värre nu, sade Demet som är transperson till BBC.


BBC