Kommunistledare greps i Utrecht

På tisdagen greps Jose Maria Sison av polis i den nederländska staden Utrecht. Den 68-årige Sison, som lever i exil i Nederländerna sedan 1987, grundade 1968 det filippinska kommunistpartiet CPP och dess väpnade gren Nya folkarmén, NPA, som i snart 40 år har bedrivit ett krig för att störta landets regering.
Jose Maria Sison har inte fått flyktingstatus i Nederländerna men har fått stanna i landet i över 20 år av humanitära skäl. Sison är fortfarande CPP:s ledande ideolog och ansvarig för att dess maoistiska linje har legat fast ända sedan grundandet, även om hans officiella position numera är rådgivare till NDF, partiets frontorganisation.

På fredagen väntas ett åtal väckas mot Sison i en domstol i Haag, rapporterar Philippine Daily Inquirer. Där väntas Sison förklara sig icke skyldig till anklagelserna om att ha beordrat morden på två tidigare högt uppsatta kommunister. Även om morden i sig ägde rum i Filippinerna väntas åklagarsidan hävda att ordern gavs av Sison från sin exil och detta är då enligt lagarna i Nederländerna ett brott som ska beivras av nederländsk domstol.

Romulo Kintanar ledde tidigare NPA-gerillan, men bröt 1992 med Sison då CPP och dess frontorganisationer splittrades i två falanger. Splittringen var delvis politisk då Sison efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning ville bekräfta att CPP stod fast sin stalinistisk-maoistisk politiska linje medan hans motståndare ville se en ny vänsterpolitik.

Den 23 januari 2003 sköts Romulo Kintanar när han besökte en japansk restaurang i Quezon City.
Mördarna sköt honom med tio skott. Sison avsvor sig genast ansvaret för mordet medan CPP några dagar senare tog på sig skulden. I en presskommuniké hävdades att en ”folkdomstol” redan 1993 skulle ha tagit upp Kintanars fall. I den åtalades frånvaro skulle folkdomstolen ändå ha beslutat att utdöma strängaste straff. I tio års tid lyckades Kintanar undgå CPP:s rättvisa, men den 23 januari 2003 verkställdes den tio år gamla ”domen” av en specialenhet inom NPA.
Det här var långtifrån första gången CPP och NPA mördade politiska motståndare, men mordet på Kintanar fick stor uppmärksamhet och fördömdes av andra vänstergrupper i Filippinerna.

Den 26 september 2004 mördades Arturo Tabara och dennes svärson Stephen Ong på en parkeringsplats i Manila. Arturo Tabara hade varit en av de högsta ledarna inom NPA och tillhört CPP:s ledning på ön Negros. Efter att ha uteslutits från CPP i början av 1990-talet bildade Tabara 1997-98 ett nytt parti RPMP med en väpnad gren kallad revolutionära proletära armén, RPA. Enligt NPA var Tabara ”en erfaren brottsling och fanatisk kontrarevolutionär”. Tabara och den 19-årige svärsonen dödades när de motsatte sig ”arrestering av en specialenhet” inom NPA.

Enligt en kommuniké från John Lucas på det nederländska åklagarämbetet misstänker myndigheterna att Sison ”gav order om att morden skulle utföras”. Det var på tisdagen som polisen grep Sison och förde honom till häktet i Scheveningen. Philippine Daily Inquirer uppger att DEFEND, den internationella försvarskommittén, hävdar att ”Gestapo-liknande” metoder användes under gripandet. DEFEND arbetar för att få bort EU:s terroriststämpling av CPP och NPA upphävd. Polisen ska ha beslagtagit datorer, dokument och CD-skivor från Sisons hem och räder ska också ha gjorts mot NDF-kontor i Nederländerna.
NDF, den nationella demokratiska fronten, har sitt högkvarter i Nederländerna och fungerar som en frontorganisation för CPP och NPA.

Både Nederländerna och Filippinerna förnekar att gripandet av Sison ägde rum på filippinsk begäran och Manila Times uppger att filippinska utrikesdepartementet nu kommer att tvingas ge någon form av konsulär hjälp till Sison.

I Filippinerna är gripandet av Sison förstasidesnyheter i pressen. Sedan NPA inledde sin väpnade kamp beräknas minst 40 000 personer ha dödats. Fredssamtal mellan NDF och den filippinska regeringen har de senaste 20 åren påbörjats vid flera tillfällen, senast i Oslo 2004, men har aldrig resulterat i någon uppgörelse. Nu finns farhågor för att kriget kommer att trappas upp. CPP ska enligt Philippine Inquirer ha beordrat NPA att gå till offensiv.
- Alla enheter inom NPA har uppdrag att fortsätta utföra taktiska offensiver över hela landet för att intensifiera folkkriget och föra det upp till en ny och högre nivå, ska CPP ha beordrat.

Luis Jalandoni, chef för NDF:s fredsförhandlargrupp, som också lever i exil i Nederländerna fördömde enligt TV-kanalen ABS-CBN den nederländska regeringen som anklagades för ”skandalösa kränkningar” av internationell rätt och grundläggande mänskliga rättigheter. Jalandoni ledde en protestaktion på Damtorget i Amsterdam och NDF uppgav att demonstrationer på torsdagen också hölls i USA, Hongkong, Nya Zeeland, Australien, Kanada och Europa.
I Manila skingrade polis ett hundratal vänsteranhängare som försökte tåga till den nederländska ambassaden i Makati. Demonstranterna uppmanade till bojkott av varor från Nederländerna tills Sison har frigivits. I det filippinska representanthuset krävde flera ledamöter från Bayan Muna, ett parti som står nära NDF, att gripandet av Sison i Utrecht ska undersökas.

Enligt Radio Nederland har regeringen i Nederländerna uppmanat den filippinska regeringen att skydda ambassadpersonal i Manila och andra nederländska medborgare i landet. Utrikesdepartementet i Nederländerna uppmanade enligt radion nederländska medborgare att för tillfället inte resa till Filippinerna.

Ulf B Andersson

31 augusti 2007

Läs mer: Amnestys rapport om politiska mord i Filippinerna (2006)

The CPP-NPA-NDF “Hit List” - a preliminary report, artikel av Pierre Rousset i International Viewpoint (mars 2005)

Ulf B Andersson
Amnesty Press