Ögonblicksbilder från Hongkong

I Hongkong har utrymmet för mänskliga rättigheter och demokrati drastiskt krympt sedan de nationella säkerhetslagarna infördes sommaren 2020. I Simona Mohamssons bok ”Hongkong RIP” ges ögonblicksbilder från utvecklingen. Här finns också ett kapitel om den svenske förläggaren Gui Minhai, som var verksam i Hongkong. Han bortfördes från Thailand 2015 och är idag fängslad i Kina.

böcker | 2021-09-22
Av: Maja Åberg
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021

Foto: Silc förlag

Bok: Hongkong RIP
Författare: Simona Mohamsson
Förlag: Silc förlag

Simona Mohamssons bok Hongkong RIP är som ett slag i magen, där rösterna från Hongkong ger ögonblicksbilder av vad som händer i staden. Som läsare känner man nästan den bittra smaken av tårgas i munnen. Boken är rättfram och lättläst och rekommenderas till alla som är intresserade av den katastrofala utvecklingen i Hongkong vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati.

Den största delen utgörs av intervjuer med demokratiaktivister, både i och utanför Hongkong, men där finns också ett intressant kapitel om den svenske förläggaren Gui Minhai. Där intervjuas Kinakännaren Magnus Fiskesjö, tidigare kulturattaché vid svenska ambassaden i Peking, som även känner Gui Minhai personligen. Gui Minhai var verksam i Hongkong men bortfördes i oktober 2015 under en semester i Thailand och är fortfarande fängslad i Kina.

Boken är upplagd som en tidslinje och börjar med tankar om framtiden, år 2047, då det kommer att vara 50 år sedan Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina och betar sig sedan bakåt i tiden till 2014 års paraplyrörelse och överlämnandet 1997.

Möjligen kan jag sakna mer av en röd tråd i boken, den känns snarare som en serie artiklar, å andra sidan går det utmärkt att dyka in i den och läsa kapitlen fristående. Jag efterlyser även mer språkgranskning, här och där känns översättningarna av intervjuerna ”svengelska” och saknar flyt. Som helhet ger boken dock en bra bild av vad som händer i Hongkong, och framför allt, hur de som bor där känner när de ser drömmar om mänskliga rättigheter och demokrati gå upp i rök.

Maja Åberg

Läs mer om Hongkong från Amnesty Press

Amnestychef varnar för att våldet i Hongkong kommer att eskalera (14 november 2019)

Fortsatt tystnad kring Gui Minhai (30 juni 2019)

När ljuset förbjuds (15 juni 2019)

BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste kämpa emot, hela tiden” – Fåtöljen väntar på Gui Minhai (30 september 2018)

En skrämmande bild av dagens Kina (1 mars 2018)

HONGKONG – 20 år av kinesiskt styre (17 juni 2017)

böcker | 2021-09-22
Av: Maja Åberg
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021