Darfur-styrka försenad

Den internationella fredsbevarande styrkan till Darfur är flera månader försenad och bara en tredjedel av de 26 000 soldater som var tänkta att ingå i styrkan kommer att finnas på plats den 1 januari 2008, rapporterar BBC. Befälhavaren, den nigerianske generalen Martin Luther Agwai, vädjade till det internationella samfundet:
- Om vi vill se ett slut på lidandet i Darfur så är det dags att ställa upp nu och göra allt som är möjligt för att hjälpa oss att få de resurser vi behöver för att hjälpa folket, sade han.

Enligt Martin Agwai är det fortfarande inget land som har bidragit med de 24 helikoptrar som behövs för att styrkan ska kunna försvara sig.
- Jag trodde att folk skulle stå i kö med tanke på allt lidande, sade han till Reuters.

Den internationella styrkan ska förstärka styrkan från Afrikanska unionen (AU) som har varit i Darfur sedan 2004. AU-styrkan har fått många klagomål för att de har misslyckats med att skydda befolkningen. Källor nära Afrikanska unionen menar dock att styrkan aldrig har haft en riktig chans eftersom den inte har fått de resurser som behövs.
- Det går inte att ha en effektiv styrka när man är beroende av frivilliga bidrag, sade AU-styrkans talesman Noureddine Mezni till BBC.

Den internationella styrkan kommer att bestå av AU-styrkan på cirka 6 000 soldater och FN-styrkan som ska bestå av 20 000 varav 16 000 från afrikanska länder och 4 000 från övriga världen. Den sudanesiska regeringen i Khartoum gick med på den gemensamma internationella styrkan efter flera månaders förhandlingar. Regeringen har dock ställt så många krav att det har försenat styrkan ytterligare. De vägrar att ta emot några soldater från Skandinavien, Thailand och Nepal. Dessutom vill de veta truppernas färdvägar i förväg och de vill ha möjlighet att stänga ner kommunikationer.

Enligt Martin Agwai har våldet ökat igen och han tror att det kan ha ett samband med vad som händer i Tchad. I östra Tchad, som gränsar till Darfur, har våldet ökat de senaste veckorna och enligt armén har hundratals personer dödats, rapporterar Reuters.

Även EU-styrkan som ska skickas till Tchad har stött på problem. Rebeller som är emot regeringen har förklarat krig mot de utländska trupperna, rapporterar BBC. EU-styrkan kommer att bestå till mer än hälften av franska trupper och de ska skickas till området nära Darfur för att skydda flyktingar och hjälparbetare. Den största rebellgruppen i Tchad, Unionen för demokrati och utveckling (UFDD) påstår sig ha bevis för att franska militärplan spionerar på rebellerna och meddelar den tchadiska regeringen var de befinner sig. De har därför meddelat att de anser att alla som deltar i den fredsbevarande styrkan är fiender, eftersom de inte kan skilja fransmännen från de andra.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har sagt att deras krigsförklaring inte påverkar planera för EU-styrkan.
- Om vi har bestämt oss för att skicka en styrka så är det för att det finns massa problem, konflikter och svårigheter. Om det inte fanns några problem hade vi inte bestämt oss för att skicka en styrka, sade han.

Läs mer:
Vapenvilan bruten (Amnesty Press 27 november 2007)

Amnesty om det ökande våldet i Tchad (29 november 2007)


BBC