Vapenvilan bruten

De två senaste dagarna har två olika typer av väpnade attacker ägt rum i östra Tchad nära Sudans Darfur-region. Attackerna är alarmerande för hjälparbetare i området, rapporterar nyhetsbyrån IRIN. En typ av attacker utförs av rånare som går till angrepp mot byggnader där hjälparbete pågår. Den andra typen handlar om strider mellan armén och rebeller nära staden Hadjer Hadid, som fungerar som centrum för humanitärt bistånd. Hjälparbetare säger att de är mindre oroliga för den storskaliga militära offensiven som sker nära dem än för banditväsendet.

Den 25 november misshandlades två hjälparbetare och en säkerhetsvakt blev skjuten i benet. Banditverksamheten har ökat de två senaste veckorna enligt Eliane Dutholt, FN:s chef för humanitära affärer i Tchad.
- Tchads säkerhetsstyrkor har inte gripit några beväpnade kriminella vad vi vet om. De kriminella kan vara personer som lämnat armén eller rebellgrupper, vi vet inte. Vi vet bara att de utgör en allvarlig fara, sade hon.

Enligt AP har biståndsarbetare uppgett att rekryterare från rebellgrupper och regeringen besökt flyktingläger för att försöka locka till sig barn till sina styrkor.

Tchads armé påstår att de dödat hundratals rebeller under sammandrabbningen på måndagen, uppger nyhetsbyrån Reuters. Enligt ett uttalande från en anonym officer ska striderna ha pågått i fyra timmar och dödat flera hundra rebeller och lämnat flera skadade. Han sade ingenting om att tchadiska soldater dödats eller skadats.

I ett uttalande från en av Tchads rebellgrupper UFDD, Unionen för demokrati och utveckling, påstods rebellerna ha dödat över 200 regeringssoldater:
- Förlust av liv på fiendesidan, mer än 200 döda, bland annat dödades general Dirmi Haroun och överste Guende Abdramane.

AP rapporterar att det är omöjligt att bekräfta de båda sidornas påståenden. Men om påståendena stämmer är striderna de värsta sedan en rebellgrupp försökte erövra huvudstaden N´Djamena i april 2006.

Mahamat Nouri, ledaren för UFDD, sade även att armén i Tchad startade striden och att hans rebeller attackerades ungefär halv tio svensk tid.
- Vi hade information om att de skulle attackera oss så vi var förberedda, sade han enligt Reuters.

Hourmadji Moussa Doumgor, Tchads kommunikationsminister, sade att rebellgrupper gick över gränsen mellan Tchad och Sudan den 24 november för att attackera regeringens styrkor som skyddar flyktinglägren längs gränsen. Han sade att regeringsstyrkorna inte klarat av sitt åtagande att förhindra att rebeller korsar gränsen.

AP rapporterar att striderna bröt ut sedan UFDD förra veckan uttryckt missnöje över det fredsavtal som slutits mellan regeringen och tre andra rebellgrupper. Rebellerna försöker störta presidenten Idriss Deby och enligt BBC sade regeringen att UFDD och en annan rebellgrupp; RFC, styrkan för förändring, bröt vapenvilan genom att gå över gränsen mellan Tchad och Sudan.

FN har uppskattat att ungefär tre miljoner människor har drabbats av konflikten i regionen. EU har erbjudit att skicka 3 700 soldater till Tchad och Centralafrikanska republiken för att skydda flyktingar som tvångsförflyttats på grund av den fyra år långa konflikten i Darfur. Ungefär 400 000 flyktingar från Tchad och Sudan finns i östra Tchad och ska få skydd av EU-styrkan, som nu riskerar att försenas. Patric Nash, general för den franska styrka som redan är på plats i Tchad, varnade EU-medlemmar redan förra veckan att den planerade styrkan inte kan skickas utan fler helikoptrar och medicinsk utrustning, sade diplomater i Bryssel enligt Reuters. Förra veckan hölls ett möte i Bryssel men mötet resulterade inte i några nya åtaganden. Möjligheten att skicka ut styrkan i december som planerat ser därför inte lika säker ut, uppger AP.

Läs mer: ”Armén ska försvara huvudstaden” (Amnesty Press 27 november 2006)


IRIN