På kurs mot könsstympning

Reportage | 2013-03-02
Även publicerad i AmnestyPress #1/2013

Salma Mohammed Zaky, med sin dotter May i byn Dawadeyya i egyptiska staden Minya. Efter att ha gått kurs hos Better Life har Salma bestämt att dottern inte ska omskäras.

En majoritet av Egyptens kvinnor är könsstympade. Trots att traditionen förbjöds 2007 har inte mycket ändrats och på våren 2012 började parlamentsledamöter diskutera en upprivning av lagen. I staden Minya är organisationen Better Life oroad.

– Jag känner mig bruten och annorlunda än de andra flickorna som lyckades stå upp för sina rättigheter.
Det säger 14-åriga Mona Gamel Ateya, klädd i brun nunneliknande skoluni-form komplett med muslimsk huvudduk. Både hon och hennes vänner Amira Mohammed Ateya och Sena Ahmad Ateya blev omskurna för fyra år sedan, trots att de försökte värja sig.
– Vi skrek och försökte gömma oss men det hjälpte inte, minns Mona och hennes blick är förkrossad.
De sitter på rad i byn Dawadeyya, öster om Nilen i staden Minya. Med sin befolkning på 220 000 personer räknas Minya som en småstad jämfört med Kairo tre timmars resa norrut. Öster om floden reser sig vackra kalkstensberg och här bor även de fattigare invånarna som förutom att fiska och bruka jorden jobbar extra med den tunga gruvdriften.
Före den där dagen när en ”barnmorska” kom hem till flickorna med en annan kvinna i släptåg som höll fast dem medan de fick sina blygdläppar och klitoris bortskurna, innan den dagen hade de alla gått kurser om kvinnlig könsstympning som organisationen Better Life anordnat. Så de visste mycket väl att könsstympning eller Female Genital Mutilation, FGM, medför såväl medicinska risker som livslånga men och saknar stöd i såväl Koranen som Bibeln.
Ändå lyckades de inte övertala sina föräldrar att avstå från att låta sina döttrar bli könsstympade.

Tre av Better Lifes volontärer i byn Dawadeyya: Salma Mohammed Zaky, Trazaa Abd El Noor och Warda Hasan.

Rania Mithat och Karstyn Asamy lyckades bättre. De är nästan 15 år och kristna. De drömmer om att bli läkare. De gick FGM-kursen när de var åtta år gamla, tillsammans med sina mammor som själva blivit omskurna. Det var 80 flickor på kursen, där både läkare och imamer föreläste och de flesta kristna deltagarna deklarerade efteråt att de tänkte sluta omskära sina döttrar.
– Vi lyckas förändra 95 procent av de kristnas syn på kvinnlig könsstympning men bara 30 procent av muslimernas, berättar en av Better Lifes volontärer, Salma Mohammed Zaki.
Anledningen till detta är att synen på könsstympning inte är solklar inom islam. Visserligen står det inget om bruket i Koranen, men däremot finns FGM omnämnt i ett par hadither, berättelser om profeten Muhammed, där han bland annat ska ha pratat om att ”bara skära lätt”.
En som inte låtit sig övertygas om nackdelarna med FGM är Howayda Khedr Mohammed, en tvåbarnsmamma i brun fotlång kaftan och grön slöja. Hon uppskattar sin ålder till 30 och är allt jag inte förväntat mig av en könsstympande moder; intelligent, stark och med kontroll över sitt eget liv. Hennes två döttrar är åtta och elva år gamla – de flesta omskärelserna sker mellan åtta och 13 års ålder – så snart är det dags. Trots beslutet att könsstympa sina döttrar, uppskattade Howayda Better Life's kurs.
– Utbildningen har påverkat hur jag tänker om vad som är rätt och fel och hur jag uppfostrar mina barn, säger hon.
Men när det kom till FGM så tog det stopp.
– Jag vill omskära mina döttrar då jag är orolig att de annars faller offer för sin egen åtrå, förklarar hon.
Hennes väninna som är inte omskuren och gillar sex har blivit ett avskräckande exempel för Howayda Khedr Mohammed,:
– Mannen blev utsliten. Det gick så långt att han vände i dörren när han såg sin fru.
Själv säger sig Howaida ha ett utmärkt sexliv. Många andra könsstympade vittnar om motsatsen.

Amira Makram Eshae, 31, är omskuren vilket Shereen Nady, 20, inte är.
Bägge är kristna.

Allah u Akhbar! (Gud är större) I bakgrunden bryter muezzinen tystnaden med dagens lunchbön. En man kommer ridande på en åsna och en hund springer lös bland de enkla husen. Här ute i byarna är nio av tio flickor i 15-årsåldern gifta. Tre av fyra kvinnor upplever våld i hemmet. Två av tre är analfabeter och 72 procent tvingas till sex av sin äkta make, enligt en studie av Better Life.
Det var inte lätt att börja jobba mot FGM här. De första fem åren koncentrerade sig organisationen Better Life, som bland annat får pengar av svenska kyrkliga organisationen Diakonia, på att förbättra de allmänna livsvillkoren för invånarna genom att bygga bättre toaletter och infrastruktur.
– Det tog oss lång tid att etablera tillräckligt med tillit först, förklarar en av organisationens grundare, Magda Naguib, 42, klädd i jeans, solglasögon och svart topp.
Nu jobbar de med tolv byar och har hållit kurser för drygt 5 000 flickor. De använder bland annat konst och musik för att engagera barnen, som får göra teateruppsättningar med titlar som ”Männens dom”, dikta, skriva berättelser och hålla föredrag. Största succén hittills är en by som deklarerat att de ska sluta könsstympa sina döttrar.
Vill man ändra på djupet så gäller det att vända sig till hela samhället. Därför håller Better Life även kurser för bland andra lärare, rektorer och volontärer.

Better Life har kurs där det diskuteras hur lokala resurser kan mobiliseras.

Det är morgon i Minya och solen ligger redan på när 30-talet deltagare bänkar sig i byn El Shorafas träningcenter med tunga draperier och färgglada bilder på demonstrationer.
Idag ska de lära sig mer om mobilisering av lokala resurser av en konsult från FN- organet Unicef, men de börjar med att tala om drömmar. Deltagarna; ledare från byarna, skollärare och styrelsemedlemmar i olika icke-statliga organisationer, drömmer om en förbättrad situation för kvinnor och att ge en bra uppväxt åt barnen. Efter en Powerpoint-presentation stiger temperaturen ett par grader när det är dags att dela in sig i grupper.
Amira Makram Eshae, 31, med lila nagellack, smink och hästsvans diskuterar livligt under arbetet med att rita resurs-kartor. Hon är omskuren och jobbar i en ungdomsorganisation för kvinnor.
– Jag fick mycket problem efteråt, särskilt i relationen med min man. Det gör ont när vi har sex, det känns som att bli omskuren igen, berättar hon.
Det var inte förrän hon som 23-åring gick Better Lifes kurs,,som hon förstod att hennes besvär inte var normala. Och trots att hon arbetat frivilligt för organisationen sedan dess, så är det mot familjens vilja.
Ett av problemen som Better Life försöker ta upp är frågan om alternativ försörjning för de ”barnmorskor” som utför ingreppen. De har upprättat en fond för kvinnorna, som får motsvarande 85 kronor per månad för att låta bli att omskära.
Ibland är det starkaste argumentet för att omskära religiöst och ibland handlar det om grupptryck, förklarar volontären Salma Mohammed Zaki. Hon går runt och knackar dörr några gånger i månaden för att prata om FGM i hemmen och använder även icke omskurna kvinnor som har hunnit gifta sig och få barn som förebilder under kurserna.

Diskussionerna är livliga.

Better Life firade när lagen som förbjuder könsstympning stiftades 2007. Den ändrade förvisso inte mycket ute i Egyptens byar då uppföljningen lokalt har varit obefintlig men lagen sände ändå rätt signaler. Därför blev Better Life förfärade våren 2012 när två parlamentariker, Nasser al-Shaker, manlig ledamot från ortodoxa Salafist-partiet och Azza al-Garf, kvinnlig ledamot från Muslimska brödraskapet krävde att lagen skulle rivas upp.
För tillfället ligger dock den lagstiftande och exekutiva makten hos president Muhammad Mursi, som knappast väntas göra några drastiska lagändringar. Vad som händer efter nästa parlamentsval återstår att se.

Text och bild: Hanna Sistek

Reportage | 2013-03-02
Även publicerad i AmnestyPress #1/2013