”Armén ska försvara huvudstaden”

Motstridiga uppgifter kom på måndagen om huruvida rebeller i Tchad var på marsch eller inte mot huvudstaden N'djamena. På morgonen varnade franska ambassaden för att rebellerna kunde närma sig N'djamena inom 24 timmar och sade i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP att den militära situationen ”hastigt hade förändrats” och att en större kolonn rebeller hade siktats i Bata-regionen och var på väg västerut mot huvudstaden. Under förmiddagen tonade de dock ned sina varningar.

På morgonen beskrevs livet i staden som normalt. Men senare under dagen rapporterade BBC:s korrespondent Stephanie Hancock att stämningen i N'djamena var spänd. Utanför presidentpalatset fanns två stridsvagnar utplacerade. På gatorna fanns hundratals armésoldater, en del tungt beväpnade.
En byggnad där fem ministerier har sina kontor hade helt utrymts och soldater fanns på plats utanför byggnaden.

Rebelledaren Mahamat Nouri sade till BBC att rebeller fanns i Moussouro, 20 mil norr om huvudstaden. Detta avfärdades dock av Tchads försvarsminister Bichara Issa Djadallah som lögner.

AFP rapporterade att en anonym källa inom tchadisk militär uppgav att rebellerna kommer från RAFD, Demokratiska styrkors samling. Andra källor talade om 100-120 fordon i rörelse. RAFD-styrkan uppgavs tidigare under måndagen befinna sig 40 mil öster om N'djamena.
Tchads armé skickade under måndagen också tungt beväpnade förstärkningar till positioner runt huvudstaden och regeringen har försäkrat att man är beredd att slå tillbaka ett anfall.

Den 14 april i år lyckades rebeller överraskande nå huvudstaden efter ett snabbt fälttåg från gränsen till Sudan men president Idriss Deby satt kvar vid makten.
Hundratals personer dödades i de striderna innan rebellerna drevs ut ur N'djamena.

Deby har anklagat Sudans regering för att stödja rebellerna i Tchad. På söndagen anklagade också regeringen i Tchad för första gången Saudiarabien för att stödja rebellerna, rapporterar AFP.
– Det är Sudan och Saudiarabien som utrustar och utbildar legosoldaterna, sade regeringens språkrör Doumgor. De förser dem med nödvändig logistik för att idag kunna attackera östra Tchad på åtskilliga fronter.
Doumgor sade att ”det internationella samfundet måste vara medvetet om” att Tchad nu står inför ett ”krig för att sprida den militanta islam som predikas av bin Ladins al-Qaida” och ”att inget land i regionen kommer undslippa detta”.
Han hävdade att 60 procent av rebellerna i östra Tchad är unga wahabbiter mellan 13 och 17 år, som rekryterats i koranskolor i de saudiska städerna Jeddah, Mecka och Riyadh.

Sudan i sin tur anklagar Tchad för att stödja rebellgrupper i Darfur. Omkring 200 000 flyktingar från Darfur finns i läger i östra Tchad och den senaste tiden har janjawid-milisen, som stöds av regeringen i Sudan, attackerat civila i östra Tchad.
Undantagstillstånd har utfärdats och enbart i november har enligt FN:s flyktingorgan UNHCR 12 000 personer flytt undan strider i östra Tchad. Minst 200 civila har dödats. En hjälparbetare från Läkare utan gränser dödades förra veckan och flera andra saknas.
Konflikten i östra Tchad har nu flera dimensioner. Det handlar dels om janjawid-milisen som går över gränsen och till kamel och häst attackerar byar. Men striderna mellan armén och tchadiska rebeller drabbar också civila. Och lokala motsättningar mellan araber och afrikaner har också resulterat i våldsamheter.

På söndagen återtog tchadiska arméstyrkor kontrollen över staden Abéché i östra delen av landet. Staden intogs i gryningen på lördagen av rebeller från UFDD, Unionen av styrkor för demokrati och utveckling. UFDD-generalen Mahamat Nouri sade till nyhetsbyrån AFP att målet inte är att stanna kvar i erövrade städer utan att ”sakta förstöra fiendens styrkor genom att försvaga dem”. Nouri var tidigare försvarsminister under Deby, men har nu anslutit sig till rebellerna. Han uppgav att 140 regeringssoldater och 22 rebeller hade dödats vid striderna om Abéché.

Abéché är centralort för den internationella humanitära hjälpen till flyktingar från Darfur i östra Tchad. Omfattande plundring av FN-lager rapporterades under helgen.
Staden beskrivs också som strategiskt viktig och en fransk militärbas, Camp Croci, finns utanför staden. De 150 franska soldaterna höll sig på sin bas under striderna.
Frankrike stödjer president Deby och bidrar bland annat med spaningsflyg.

Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har Tchad präglats av långvariga interna strider. Landet har fyndigheter av guld och uran, men fattigdomen är utbredd. De senaste åren har oljefyndigheter gjort att många hoppas på en ekonomisk utveckling. En oljeledning, delvis finansierad av Världsbanken, finns från oljefälten till Atlantkusten i Kamerun. Amnesty riktade 2005 kritik mot att mänskliga rättigheter åsidosatts i samband med bygget av oljeledningen.

Världsbanken hade ställt som villkor att 80 procent av oljeintäkterna ska användas till utvecklingsprojekt, men avbröt i januari 2006 sitt samarbete med regeringen. I somras slöts dock ett nytt avtal med Världsbanken. I augusti avbröt president Deby samarbetet med oljebolagen Chevron och Petronas och anklagade dem för att vägra betala skatter. Några veckor tidigare hade Tchad brutit med Taiwan och i stället erkänt Folkrepubliken Kina. Detta sågs som ett sätt att dra till sig kinesiska oljeinvesteringar. Kina har sedan tidigare stora oljeintressen i Sudan.


Även i
Centralafrikanska republiken** fortsätter krisen. Regeringen anklagar Sudan för att understödja den samling rebeller som den 30 oktober inleddde en offensiv i nordöstra delen av landet. En rad städer och byar har intagits och i lördags rapporterade AFP att militära källor sade att rebellerna hotar gruvstaden Bria, 60 mil norr om huvudstaden Bangui. Tusentals personer har flytt.
Även i Centralafrikanska republiken finns soldater från Frankrike och en fredsstyrka från det centralafrikanska samarbetsorganet CEMAC. President François Bozize har vädjat om utländsk hjälp för att stoppa rebellerna. Bozize kom till makten 2003 då han störtade Ange-Felix Patasse.

I flera år hade försök gjorts att störta Patasse, men han hade räddats kvar vid makten genom militärt ingripande från Libyen och Jean Pierre Bemba, som då ledde MLC, en av rebellgrupperna i Demokratiska republiken Kongo.

Förra veckan beslöt FN:s säkerhetsråd att förlänga sin mission i Centralafrikanska republiken, BONUCA, till 31 december 2007. Säkerhetsrådet uttalade sitt stöd till regeringens försök att skapa försoning och dialog. FN:s avdelning för fredsbevarande operationer ska skicka en utredningsgrupp till landet för att undersöka förhållandena längs gränserna. I en rapport till säkerhetsrådet i oktober gav FN:s generalsekreterare Kofi Annan en dyster bild av läget i Centralafrikanska republiken där reguljära soldater, oidentifierade väpnade gäng och rebeller hotar säkerheten och kränker de mänskliga rättigheterna.

**

I Darfur i västra Sudan beskrivs situationen nu som ”nära avgrunden”. Jan Egeland, FN:s chef för humanitär hjälp, sade i torsdags att läget nu är mycket värre än tidigare. Efter ett besök i Darfur uppskattade Egeland att fyra miljoner människor nu är ”i desperat behov” av hjälp, jämfört med en miljon för två år sedan.
Jan Egeland gick till skarpt angrepp mot Sudans regering som anklagades för ”att beväpna arabisk milis till tänderna” och sade att rebellerna i Darfur får vapen över gränsen.
– Jag återvänder med en vädjan från Darfurs befolkning att omedelbara åtgärder vidtas för att stoppa övergreppen som begås mot dem, sade Egeland enligt BBC.
I en ny FN-rapport på måndagen beskrevs antalet flyktingar i Darfur som det högsta antalet någonsin sedan den väpnade konflikten inleddes i början av 2003. Antalet personer som har tvingats fly har ökat med 125 000 sedan 1 juli och uppgår nu till cirka två miljoner av de uppskattningsvis sex miljonerna invånarna.

Minni Minnawi, som leder den fraktion av rebellgruppen SLA, Sudans befrielsearmé, som skrev på ett fredsavtal för Darfur den 5 maj, krävde på söndagen en avväpning av janjawid-milisen ”så snart som möjligt”. Enligt AFP sade Minnawi efter 19 dagars rundresa i Darfur att inget hittills har gjorts för att avväpna janjawid, som anklagas för många övergrepp mot afrikanska muslimer i Darfur.
Minnawi förnekade uppgifterna om att han planerar att gå under jorden.
När fredsavtalet hade skrivits under i Nigerias huvudstad Abuja utsågs Minnawi till speciell rådgivare åt Sudans president Omar al-Bashir. En annan fraktion av SLA, som leds av Abdel Wahid Nur, och den andra rebellrörelsen JEM, Rörelsen för rättvisa och jämlikhet, vägrade att skriva under fredsavtalet. De bildade i juni NRF, den nationella räddningsfronten, och har fortsatt kriget i Darfur.

Amnesty anklagade i fredags Sudans regering för att ha släppt lös janjawid-milisen i Darfur under den pågående arméoffensiven. Under november har attacker förekommit mot flera byar där många civila dödats eller kidnappats.

Läs mer: Följ Amnestys rapportering om krisen i Darfur

Slaget om Abéché (vittnesmål på BBC)

Amnesty-rapport om Centralafrikanska republiken (30 november)


AFP