Historien om en bondeledare i Peru

Hugo Blanco var en peruansk bondeledare och trotskistisk politiker som i årtionden kämpade för böndernas rättigheter och under senare delen av sitt liv allt mer mot miljöförstörning och rovdrift. Den 25 juni 2023 avled han i Uppsala. I Derek Walls bok ”Hugo Blanco – En revolutionär för livet”, som nu har kommit på svenska, berättas om Blancos liv och gärning.

böcker | 2023-08-22
Av: Andrea Bodekull
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023

Bok: Hugo Blanco – En revolutionär för livet
Författare: Derek Wall
Översättare: Göran Källqvist, Maria Sundvall
Förlag: Bokförläggarna Röda Rummet

Affisch för Hugo Blanco från svenska Amnesty 1968. Vid Amnestys årsmöte i Karlstad i maj 1989 var flera medlemmar från Amnestys sektion i Peru gäster och Hugo Blanco var gästtalare. I februari 1989 hade Amnesty utlyst en blixtaktion sedan Hugo Blanco gripits i samband med ett massmöte i Pucallpa.

Affisch för Hugo Blanco från svenska Amnesty 1968. Vid Amnestys årsmöte i Karlstad i maj 1989 var flera medlemmar från Amnestys sektion i Peru gäster och Hugo Blanco var gästtalare. I februari 1989 hade Amnesty utlyst en blixtaktion sedan Hugo Blanco gripits i samband med ett massmöte i Pucallpa. Foto: Amnesty

Den 25 juni 2023 avled den peruanske bondeledaren, politikern och aktivisten Hugo Blanco, 89 år gammal, i Uppsala omgiven av barn och barnbarn. För den svenska sektionen av Amnesty International har Hugo Blanco en lite speciell betydelse. Många är vi som minns den stora svartröda affisch som togs fram till Amnestyveckan i november 1968 då Hugo utsågs till årets fånge.

Den nyligen på svenska utkomna boken Hugo Blanco – En revolutionär för livet av den brittiske politikern och författaren Derek Wall skildrar Hugo Blancos kamp och utveckling från facklig organisatör till att bli en förkämpe för miljö och klimat. Boken utkom på engelska 2018.

Enligt den uruguayanske författaren Eduardo Galeano, som citeras i boken, föddes Hugo Blanco två gånger. Först i Cusco 1934 i en vit medelklassfamilj, sedan när han var tio år gammal och fick höra talas om en bonde som blivit märkt med ett brännjärn av den jordägare som ”ägde” honom. Händelsen kom att påverka resten av Hugo Blancos liv då han redan som ung pojke kom att identifiera sig med urfolken och deras kamp för de rättigheter som i århundraden förnekats dem.

Hugo Blanco på ett möte i London 2019. Han föddes i Cusco i Peru 1934 och dog i Uppsala 2023.

Hugo Blanco på ett möte i London 2019. Han föddes i Cusco i Peru 1934 och dog i Uppsala 2023. Foto: RolandR/Wikimedia

Genom arbeten på fabriker i Argentina och Peru kom Hugo Blanco att också engagera sig för arbetares rättigheter och började senare organisera bönder i Peru. Han var också organiserad trotskist.

Foto: Bokförläggarna Röda Rummet

I samband med ett bondeuppror 1963 greps Hugo och anklagades för att ha mördat en polis och dömdes till döden i en rättegång tre år senare men straffet omvandlades till 25 års fängelse efter en stor internationell kampanj.

I december 1970 frigavs Hugo Blanco efter en amnesti. Åren efter frigivningen tillbringade han, efter att ha deporterats från Peru, i Mexiko, Argentina och Chile.

Han befann sig i Chile vid kuppen i september 1973 och kom med svenske ambassadören Harald Edelstams hjälp till Sverige och tillbringade några år här. Genom familjebildning kom Hugo Blanco att alltid ha starka band till Sverige trots att han återvände till Peru och fortsatte sin kamp för böndernas rättigheter. Under 1980-talet satt han även i den peruanska kongressen. Under senare år kom Hugo Blancos kamp att alltmer handla om Pacha Mama, Moder Jord, och mot miljöförstöring och rovdriften av naturresurser.

Det märks att det är en politiker som skrivit boken då stora delar av den består av skildringar av den framför allt den socialistiska politiska kampen i Latinamerika.

Derek Wall är författare och politiker i brittiska Green Party.

Derek Wall är författare och politiker i brittiska Green Party. Foto: Socialist Restistance

Boken har lite formen av en akademisk uppsats med ett stort antal citat och referenser och blir tyvärr lite opersonlig. Det är först i efterordet, skrivet av Hugos dotter Carmen Blanco Valer, som jag får en lite tydligare bild av Hugo som person med de förtjänster och brister som vi människor alla har.

Andrea Bodekull
[email protected]

Fotnot: En kortare version publiceras också i nummer 3/2023.

Läs mer om Peru från Amnesty Press

I pandemins spår: Allt fler kvinnor försvinner i Peru (30 november 2020)

Våldet vardag för kvinnor i Latinamerika – antalet mord ökar i flera länder (7 februari 2019)

Peru: Kvinnogrupper rasar mot amnesti för Fujimori (24 januari 2018)

Peru: Tvångssteriliserade kämpar för upprättelse (17 oktober 2012 – även i nummer 3/2012)

Här lär sig barnen säga Stopp! (24 augusti 2009)

Den långa vägen till upprättelse (22 november 2007 – även i nummer 4/2007)

Upprättelsen dröjer i Peru (21 oktober 2005)

»Vi ber om rättvisa – inget mer« (8 mars 2005 – även i nummer 1/2005)

Peru:”Över 69 000 personer dog eller försvann” (28 augusti 2003)

böcker | 2023-08-22
Av: Andrea Bodekull
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023