En skrämmande bild av dagens Kina

I sin senaste bok, ”De kidnappade Kinasvenskarna”, berättar Jojje Olsson om hur kinesiska myndigheter förde bort de två svenska medborgarna Gui Minhai och Peter Dahlin. Jojje Olsson varnar också för hur omvärlden böjer sig när Kina ökar sitt globala inflytande.

böcker | 2018-03-01
Av: Andrea Bodekull
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018
Jojje Olsson bor numera i Taiwan.

Jojje Olsson bor numera i Taiwan. Foto: Mela Pan

Bok: De kidnappade Kinasvenskarna. Fallen Gui Minhai och Peter Dahlin.
Författare: Jojje Olsson
Förlag: Historiska Media

Det kinesiska talesättet ”döda kycklingen för att skrämma apan” är en strategi för att statuera exempel och därigenom visa hur det går om man sätter sig upp mot regimen.

Den svenske medborgaren Gui Minhai, som den 20 januari återigen fördes bort av kinesiska tjänstemän och nu befinner sig någonstans i det kinesiska fängelsesystemet, är definitivt en kyckling.

I boken De kidnappade Kinasvenskarna ger Jojje Olsson en mycket skrämmande bild av hur de kinesiska myndigheterna agerar för att tysta och knäcka den som vågar sig på att utmana och avslöja makteliten. Jojje Olsson har bott många år i Kina men sedan 2016 bor han i Taiwan då han inte längre får visum till Kina.

Boken är uppdelad i tre delar. I den första – Tystnad som torteras fram – intervjuar Jojje Olsson Peter Dahlin som år 2016 tillbringade drygt tre veckor i ett så kallat svart fängelse innan han utvisades från Kina efter att ha bott där i nio år. De svarta fängelserna är platser där man håller misstänkta isolerade utanför det vanliga rättssystemet. Systemet kallas ”Residential surveillance on a designated location” (RSDL), övervakning på bestämd plats och infördes år 2013. Peter Dahlin beskriver i detalj behandlingen på denna plats och det är en djupt obehaglig läsning.

De kidnappade Kinasvenskarna.

De kidnappade Kinasvenskarna. Foto: Historiska Media

Del två – Tystnad som skräms fram – handlar om Gui Minhai och hans dotter Angelas kamp för sin far och det ointresse hon möttes av från svenska myndigheternas sida. Men även andra förläggares öde i Hongkong skildras och det arbete de trots många svårigheter lyckas genomföra.

Den sista delen – Tystnad som sprider sig globalt – tar upp Kinas globala inflytande och hur omvärlden ofta böjer sig och låter den snöda vinningen styra mer än respekten för mänskliga rättigheter.

Det är en viktig och skrämmande bok Jojje Olsson skrivit som jag hoppas blir läst av många. Vi behöver få upp ögonen för vad som pågår i Kina och pratet om att handel och samarbete skulle främja demokrati och mänskliga rättigheter gäller definitivt inte i det här fallet.

Andrea Bodekull

En kortare version publiceras också i nummer 2/2018.

Fotnot: Läs mer av Jojje Olsson på hans blogg InBejing – följ Kina!

Läs mer från Amnesty Press

Kina: Gui Minhai bortförd från tåg (Fatta Pennan i Amnesty Press nr 1/2018, 28 februari 2018)

Nobelpristagaren ingen stod upp för (Jojje Olsson skriver om Liu Xiaobos död, 27 september 2017, även i nummer 3/2017)

Kidnappad och utvisad från Kina - stor intervju med Peter Dahlin (artikel av Jojje Olsson, 13 juni 2017 även i nummer 2/2017)

HONGKONG – 20 år av kinesiskt styre (17 juni 2017, även i nummer 2/2017)

Ett uppväckt lejon (Christoffer Dahlin recenserar Jojje Olssons bok ”Det nya Kina”, 13 december 2016, även i nummer 4/2016)

böcker | 2018-03-01
Av: Andrea Bodekull
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018